“Gabimi” i madh i natyrës: Tërmetet Boomerang tundin fuqishëm botën (Video)

Për herë të parë në histori, shkencëtarët kanë konfirmuar ekzistencën e një “tërmeti bumerang” misterioz dhe jashtëzakonisht të fuqishëm, i cili tronditi zona të mëdha me terrene nënujore në Oqeanin Atlantik, jo larg nga ekuatori në 2016.

Studiuesit, të udhëhequr nga Stephen Hicks, një sizmolog në Kolegjin Imperial të Londrës, i bazuan gjetjet e tyre në një analizë të të dhënave nga 39 sizmometra, pajisje që regjistrojnë tërmetet pranë Mid-Atlantic Ridge.

Siç kujtohet, në gusht 2016, një tërmet me një madhësi 7.1 në shkallën Rihter goditi një çarje në detin 1,046 kilometra larg bregdetit të Liberisë.

Edhe pse i fortë, tërmeti nuk tërhoqi shumë vëmendjen nga ekspertët derisa leximet sizmologjike treguan se kishte ndodhur një “anomali e madhe”.

Përkatësisht, siç shpjegoi Hicks, mënyra se si u përhap tërmeti ishte krejtësisht e kundërt me ato që prisnin të dukej tërmeti para se të fillonin të analizonin të dhënat.

Tërmeti i detit filloi thellë nën tokë, duke u përhapur në lindje në drejtim të kreshtës Mid-Atlantik, dhe pastaj u kthye mbrapa, duke arritur një shpejtësi prej gati 18,000 kilometra në orë.

Në krahasim me atë, ajo mund të arrinte në New York për në Londër në më pak se 20 minuta me atë shpejtësi.
Sidoqoftë, është ende e paqartë se sa të zakonshëm janë “tërmetet e tillë bumerang”. Disa shkencëtarë besojnë se një tërmet me madhësi nëntë që goditi Japoninë në vitin 2011, duke lënë pasoja shkatërruese, mund të ketë pasur disa nga këto “efekte bumerang”./Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet