Fushata

Albinot Maloku

Fushata tashmë e nisur zyrtarisht, u ka dhënë një kolorit të veçantë këtyre ditëve. Në televizionet tona, mediumet e shtypura, në ato elektronike si dhe sidomos në media sociale, kryefjalë është bërë fjala e politikanëve, respektivisht premtimet e tyre në përpjekje për joshje votuesish potencial. Fushata zgjedhore është 10 ditë dhe do të përmbyllet me 09 qershor për t’u pasuar me një ditë heshtjeje zgjedhore. Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka bërë të ditur se për këto palë zgjedhjesh janë regjistruar 5 koalicione, 19 parti politike dhe 2 iniciativa qytetare.

Megjithëse në njëfarë mënyre fushata veç qe nisur, ceremonitë e hapjeve zyrtare të fushatës nga partitë politike, ndodhën me datën e përcaktuar nga presidenti. Subjektet politike të grumbulluara rreth Lidhjes Demokratike të Kosovës e hapjen zyrtare të fushatës e patën në Podujevë. Të grumbulluarat rreth Partisë Demokratike të Kosovës, ceremoninë e hapjes e mbajtën në Prishtinë, kurse Lëvizja Vetëvendosje! e nisi rrugëtimin e saj në Gjilan. Zgjedhja e vendeve u cilësua si strategji e partive për t’i ndezur vatrat e bastioneve, ku i kanë të koncentruara fuqitë vepruese elektorale përkatëse.

Me një fjalë, ftesës së kryetares së KQZ-së Valdete Daka, e cila para nisjes së fushatës zgjedhore tha se vetëm duke respektuar plotësisht detyrimet kushtetuese e ligjore, do të mund të kemi ditë feste me 11 qershor, iu përgjigjen në këtë fillim të gjitha subjektet që janë futur në garë. “I ftoj subjektet politike që të respektojnë plotësisht detyrimet kushtetuese dhe ligjore. Vetëm në këtë mënyrë, duke u angazhuar të gjithë bashkërisht, do të arrijmë që 11 qershorin ta kthejmë në një ditë feste për qytetarët e vendit tonë”, tha ajo.

E ngjeshur dhe intensive, po karakterizohet në këtë fillim edhe nga një qetësi (në kuptimin, pa fërkime dhe incidente). Hedhje pritjet e ndërsjella ndërmjet subjekteve nëpër debate, s’janë veçse sharmi i zakonshëm në rastet e tilla. Por mungesa e programeve e platformave politike të koalicioneve parazgjedhore, ka bërë që ato, fushatën ta kenë të ç’orientuar, në kuptimin e komunikimit të drejtpërdrejtë me votuesin. Për më shumë, ato po e shterrin kohën duke e akuzuar njëra tjetrën, pa u përqendruar në shpalosje të programit, duke vënë në pikëpyetje ekzistencën e tyre.

Dallimi i fushatës aktuale zgjedhore me të kaluarat mund të vërehet tek premtimet, sidomos në sektorin ekonomisë e punësimit, dhe kjo, ngase, tani ka një racionalitet në dhënien e tyre. Nuk dëgjohet gjëkundi ‘120 mijë e 200 mijë të punësuar’. Ka një shkapërderdhje të informatave dhe çdo gjë vazhdon të jetë e paqartë dhe e largët për votuesin.

Shpalosja e premtimeve duket të jetë po ashtu mjaftë e pa koordinuar edhe mes partnerëve të koalicioneve edhe mes kandidatëve për deputetë. Kjo mungesë koordinimi gjithsesi vjen edhe si pasojë e futjes në aleanca pa harmonizim paraprak programesh e projektesh mes tyre.

Format e bërjes së fushatës, po shpërfaqen me të gjitha ngjyrat, duke u nisur nga takimet kokë-më-kokë, debateve televizive, përmes metodave promocionale si në gazeta, portale e televizione. Fushata ndërmjet garuesve edhe mund të bëhet e shqetë, por megjithatë kohezioni ndërmjet garuesve në këtë fillim, duket premtues.

Megjithatë,  standardizimi i të bërit fushatë, me shumë gjasë, do të vijojë të ndërtohet në përvojën tonë kulturore edhe më tej.

Kategoritë
ANALIZA JAVORELajmet Kryesore

Të ngjajshmet