Fundi i botës është më afër sesa mendojmë: Pyjet mund të zhduken

Fizikantët teorikë të specializuar në sisteme komplekse kanë arritur në përfundimin se shpyllëzimi njerëzor mund të shkaktojë një “kolaps të pandalshëm” të civilizimit njerëzor në dekadat e ardhshme.

Nëse njerëzit vazhdojnë aktivitete të tilla, Toka nuk do të jetë në gjendje të mbajë një popullsi në rritje, dhe me këtë shkallë pyjet mund të zhduken plotësisht në 100 deri në 200 vjet.

Dr. Gerardo Aquino nga Instituti Alan Turing në Londër dhe Profesori Mauro Bologna nga Universiteti i Tarapaca në Kili treguan në studimin e tyre se ne do të ndiejmë pasoja të rënda edhe para se të shkurtojmë pemën e fundit, dhe ndryshimet përfshijnë mbijetesën e rrezikuar të shumë specieve, përfshirë edhe tonën.

Para zhvillimit të civilizimit njerëzor, Toka ishte e mbuluar nga 60 milion kilometra katrorë pyll, ndërsa të dhënat e reja tregojnë se kemi pak më pak se 40 milion larg, raportet B 92.
Me fjalë të tjera, kemi ngelur disa dekada përpara se të kalojmë pikën e kthimit.

Hulumtimi nga fizikanë ka treguar që shanset për të shmangur një rezultat katastrofik janë jashtëzakonisht të vogla, dhe në rastin më të mirë ne kemi më pak se një shans 10 përqind për të shmangur një katastrofë.

Autorët ofruan gjithashtu një zgjidhje utopike në formën e një sfere Dason, një megastrukturë hipotetike (për shembull, përbërja e një satelit) rreth Diellit që thith shumë energji diellore dhe e dërgon atë përsëri në Tokë.

Sigurisht, kjo sferë nuk duhet të merret fjalë për fjalë sepse ekzistojnë mënyra të tjera për të prodhuar të njëjtën sasi energjie. Për shembull, bashkimi bërthamor.
Mesazhi është në të vërtetë që një katastrofë është e pashmangshme nëse ne nuk ndryshojmë mënyrën e paqëndrueshme të funksionimit, dhe e vetmja rrugëdalje qëndron në zhvillimin teknologjik të paparë.

Ajo që është e rëndësishme është që ne nuk duhet të harrojmë se ky është hulumtim nga fizikanë teorikë që i qasen problemit në nivelin e teorisë dhe pjesët e hulumtimit janë spekulative. Kjo do të thotë, ata pyesin se çfarë duhet të marrë shoqëria nga kufizimet e burimeve dhe si do të dukej një shoqëri e tillë.

Zhvillimi i lartë teknologjik sjell me vete zgjidhje që do të shmangnin ose parandalonin një katastrofë ekologjike.

Ne nuk jemi në atë nivel për momentin, por pyetja është nëse do ta arrijmë atë me kohë. Ky hulumtim tregon se nuk do të kemi, më saktë, më pak se një shans 10 për qind që kjo të ndodhë.

Jo gjithçka është aq e zezë
Ky dhe modelet e ngjashme fillojnë nga supozimi se ne do të vazhdojmë në këtë rrugë, por sipas raportit të këtij viti në OKB, shpyllëzimi global ka rënë në dekadat e fundit.

Më saktësisht, në periudhën nga vitet 1990 e deri më sot, humbja vjetore e pyjeve ka rënë nga 7.8 milion në 4.7 milion hektarë. Një nga arsyet është pyllëzimi natyror dhe i planifikuar, raporton Indeksi. Kjo nuk do të thotë se mund të qetësohemi, sepse në të njëjtën periudhë kemi humbur një pyll të pabesueshëm 178 milion hektarë, dhe ekziston rreziku që kjo ulje të ngadalësohet apo edhe të kthehet në një trend negativ.

Një tjetër gjë pozitive është se popullsia nuk po rritet ashtu siç presin pesimistët, por pritet një ulje e konsiderueshme në mesin e shekullit.
Dhe ndërsa e gjithë kjo është një proces mjaft i ngadaltë, shumë mund të bëhet duke ndryshuar qasjen ose një transformim radikal civilizues. Duke zhvendosur fokusin nga interesa tejet individuale në interesa të përbashkëta.

Askush nuk thotë se do të jetë e lehtë, por në fund të fundit, gjithçka ka qenë gjithmonë tek ne./Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet