Forbes: Makinat elektrike kineze do të mbizotërojnë në tregun global

Makinat elektrike të bëra në Kinë do të mbizotërojnë në tregun global, sipas revistës amerikane të biznesit Forbes, dhe deklaron se Kina është në hap me botën perëndimore kur bëhet fjalë për prodhimin e këtij lloji të automjeteve, madje madje e tejkaloi atë në disa segmente.

Në vitin 2019, kishte 2.58 milion vetura elektrike në vendin më të populluar në botë, 970,000 në Evropë dhe 880,000 në Shtetet e Bashkuara, sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, raporton Tanjug.

Përveç kësaj, Kina ka numrin më të madh të stacioneve të karikimit të baterive të automjeteve në krahasim me pjesën tjetër të planetit, dhe ai numër po rritet dhe bën 82 përqind të rritjes totale të numrit të stacioneve të tilla në botë, raporton Bankar.me.

Kina prodhon makina elektrike me cilësi të lartë dhe është bërë shumë konkurruese në treg, siç ilustrohet nga Xpeng P7, e cila është e ngjashme me Modelin 3 të Tesla.

Nga zero deri në njëqind kilometra në orë, P7 përshpejtohet në vetëm 4.7 sekonda dhe ka një dizajn shumë tërheqës, dhe çmimi i tij është 36,000 dollarë.

Kjo nuk është e vetmja makinë elektrike kineze që është konkurruese me ato nga pjesa tjetër e botës, pasi ka edhe modele të tjera që konkurrojnë në segmente të tjera automobilistike.

Pricemimi më i ulët, cilësia më e mirë dhe dizajni më tërheqës nuk janë avantazhet e vetme të makinave kineze, por ka faktorë të tjerë që i bëjnë ato gjithnjë e më konkurruese, dhe një prej tyre është që Kina është prodhuesi më i madh i litiumit në botë – një burim i nevojshëm për të prodhuar bateri.
Shtetet e Bashkuara prodhojnë vetëm dy përqind të litiumit në krahasim me pjesën tjetër të botës.

Forbes vlerëson se politika aktuale e vendeve perëndimore do të parandalojë mbizotërimin e automjeteve elektrike kineze në këtë pjesë të planetit, por çështja është se kur kjo do të ndryshojë, domethënë, sa politika të qëndrueshme proteksioniste.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji