Fluturimi i pabesueshëm: Kaloi 172 kilometra pa i përplasur krahët

Një nga zogjtë më të mëdhenj fluturues në planet, fluturoi sa më shumë se 172 kilometra pa u përplasur krahët.

Studiuesit në Institutin Max Planck për Sjelljen e Kafshëve, duke studiuar marrëdhëniet midis kushteve mjedisore dhe sasisë së përpjekjeve të mëdha që zogjtë vendosin në fluturimet e tyre, bashkëngjitën regjistruesit e të dhënave në kondoratorët Andean që i lejuan ata të regjistrojnë secilën fletë krahu, si dhe shtigjet e fluturimit të shpendëve.

Studimi zbuloi se kondoratorët Andean fluturojnë krahët e tyre vetëm gjatë një përqind të fluturimit të tyre, kryesisht gjatë fluturimeve dhe fluturimeve pranë tokës.

“Rezultatet tona treguan se numri i zogjve që fluturojnë krahët e tyre nuk ndryshuan ndjeshëm me motin,” tha bashkëautori i studimit Hannah Williams nga Instituti Max Planck.
“Kjo tregon se vendimet për kur dhe ku do të tokës janë vendimtare, sepse jo vetëm që përcjellësit të jenë në gjendje të hiqen përsëri, por uljet e panevojshme do të rrisin ndjeshëm kostot e tyre totale të fluturimit,” shtoi ajo.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet