Festimi i 95-të i Ditëlindjes: Alija Izetbegović ishte një intelektual dhe udhëheqës i njohur njësoj në Lindje dhe Perëndim

Admir Lisica, Master i Historisë dhe bashkëpunëtor i kërkimit në Muzeun “Alija Izetbegović”, i cili është autori i disa punimeve dhe artikujve për personazhin dhe veprën e Alija Izetbegović, thekson në një intervistë me AA në këtë datë të rëndësishme që Muzeu “Alija Izetbegović” …

Alija Izetbegović ishte një intelektual, mendimtar dhe udhëheqës, ideja dhe mendimi i të cilit njiheshin në mënyrë të barabartë në Lindje dhe Perëndim, tha Admir Lisica, Master i Historisë dhe bashkëpunëtor i kërkimit në Muzeun “Alija Izetbegovi”, në një intervistë për Anadolu Agency (AA). 95 vjet nga lindja e presidentit të parë të shtetit të pavarur të Bosnje dhe Hercegovinës.

Alija Izetbegović lindi në këtë ditë në 1925, dhe Muzeu në Sarajevë, i cili mban emrin e tij, po feston 95-vjetorin e tij me një seri aktivitetesh këto ditë. “Ditët e hapura” po zhvillohen gjithashtu në Muze, ndërsa dje u organizua në Sarajevë një ekspozitë me titull “Alija Izetbegović – Midis Lindjes dhe Perëndimit”.

Lisica, i cili është autor i disa veprave dhe artikujve për karakterin dhe veprën e Alija Izetbegović, në një bisedë me AA për këtë datë të rëndësishme thekson se Muzeu i Institucioneve Publike “Alija Izetbegović” tradicionalisht organizon veprimtari për të paraqitur para publikut të gjerë idenë e Alija Izetbegović, por edhe në përgjithësi karakterin dhe veprën e tij.

Ai kujton se si Muzeu ka ekzistuar që nga viti 2007, dhe është themeluar më 19 tetor, në mënyrë simbolike në përvjetorin e vdekjes së Alija Izetbegović. Muzeu ndodhet në kullat e portave, të cilat praktikisht janë të ndara, por, siç thekson Lisica, i lidhur nga një rrugë historike kronologjike që ka edhe simbolikën e rrugës së jetës së Alija Izetbegović.

– Muzeu me simbolikën e rrugës së jetës së Alija Izetbegović

Ekspozita e përhershme muzeale është e vendosur në kullat Ploče dhe Širokac, në Vratnik. Jeta e Alija Izetbegović si politikan dhe burrë shteti tregohet, në mënyrë kronologjike përmes tekstit dhe fotografive, në Kullën e Ploče. Në kullën okirokac, ekspozita muze i kushtohet Alija Izetbegović si Komandant Suprem, dhe organizimit të mbrojtjes kundër agresionit kundër BiH.

“Në kullën e parë mund të shohim fillimin e Alija Izetbegović, rinisë së tij, pastaj fotografitë dhe një përshkrim të gjyqit dhe burgosjes së tij të parë nga 1946 deri në 1949, kur ai u akuzua dhe u dënua se i përkiste organizatës së Myslimanëve të Rinj. Ne kemi një përmbledhje të gjyqit të Sarajevës të vitit 1983. “Gjithashtu dokumente me vlerë, sendet e tij personale, një çantë e njohur, një beretë që ai kishte veshur, dhe këto janë gjërat që janë më interesante për vizitorët”, shpjegon Lisica.

Ajo që është gjithashtu domethënëse, dhe është në këtë Muze, janë çmimet e marra nga Alija Izetbegović, ndër të cilat veçohet Urdhri i Pavarësisë së Shtetit të Katarit, çmimi i Papës Gjon Pali II, njohja e Republikës së Turqisë.

Kulla e dytë e Muzeut i kushtohet Alija Izetbeogović si Komandant Suprem i Mbrojtjes së Bosnjës dhe Hercegovinës. Ekzistojnë gjithashtu njohje të shumta nga shokë dhe trupa nga e gjithë BiH, e cila, sipas Lisicës, flet për pranimin e përgjithshëm të Alija Izetbegović.

“Ka sigurisht një ekspozitë shumë interesante dhe broshurën e tij ushtarake, në të cilën thotë” Babai i Lidhjes Patriotike “, ai e mori atë për angazhimin e tij dhe organizimin e Lidhjes Patriotike pak para agresionit ndaj BiH,” tha Lisica.

– Të rinjtë janë shumë të interesuar për karakterin dhe veprën e Alija Izetbegović.

Ai shton se në përgjithësi, vizitorët në Muze, vendas apo të huaj, janë më të interesuarit për periudhën e punës së agresionit ndaj BiH. Muzeu vizitohet çdo vit nga rreth 10,000 njerëz, interesimi për Muzeun është i madh, dhe sa tërheqës është për turistët konfirmohet nga vizitat në kohën aktuale të pandemisë.

Kur u pyet se si vlerëson interesin e brezave të rinj për personazhin dhe veprën e Alija Izetbegović, Lisica thekson se Muzeu ka bashkëpunim të vazhdueshëm me institucione të ndryshme, veçanërisht me shkollat ​​fillore dhe të mesme.

“Kështu që në të kaluarën kemi pasur një numër të madh studentësh nga BiH dhe diaspora, të cilët vizituan Muzeun. Ata janë shumë të interesuar për karakterin dhe veprën e Alija Izetbegovic, gjë që na bën shumë të lumtur. Fakti është se këtu mund të gjej shumë informacione që nuk mund të gjenden diku tjetër vend ”, theksoi Lisica, duke theksuar se një nga qëllimet e Muzeut është që të afrojë karakterin e Alija Izetbegović më pranë një audiencë më të gjerë, veçanërisht atyre më të rinj.

– Afroni personazhin dhe veprën e Alija Izetbegović më afër publikut të gjerë

Lisica nënvizon gjithashtu se Muzeu është i përkushtuar ndjeshëm në zhvillimin e veprimtarive të tij shkencore-kërkimore dhe botuese, në mënyrë që të afrojë sa më shumë personazhin dhe veprën e Alijas me publikun, dhe të përcjellë fakte për aktivizmin e tij politik dhe shoqëror, për të si intelektual. , një luftëtar për drejtësinë dhe gjithçka që ishte Alija Izetbegović.

Alija Izetbegović ishte Komandanti Suprem i Ushtrisë së Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës, president, mendimtar, burrë shteti dhe udhëheqësi, nënvizon Lisica, dhe shton:

”Ai kishte më shumë role, si dhe më shumë identitete. Ai gjithmonë theksoi se ai ishte një boshnjak, mysliman, boshnjak gjeografik, intelektual evropian musliman. Alija Izetbegović ishte një intelektual dhe mendimtar i pranuar në mënyrë të barabartë në Lindje dhe në Perëndim, siç dëshmohet nga numri i madh Ai ka marrë çmime në mënyrë të barabartë nga Malajzia, Katar, Francë, nga Papa Gjon Pali II, nga forume të shumta demokratike që promovojnë paqen dhe demokracinë, kështu që ai ka marrë vlerësime të barabarta si nga Senati Amerikan, ashtu edhe nga autoritetet iraniane. Alija Izetbegović ishte i njohur si udhëheqës, paqebërës, luftëtar për të vërtetën, i cili u pranua në mënyrë të barabartë në botën islamike dhe në perëndim, dhe kjo konfirmohet nga fakti se veprat e tij janë përkthyer në shumë gjuhë, gjermanisht, anglisht, arabisht dhe turqisht “. tha Dhelpra.

Alija Izetbegović ishte presidenti i parë i shtetit të njohur ndërkombëtarisht të Bosnje dhe Hercegovinës dhe komandanti suprem i Ushtrisë së RBiH gjatë agresionit ndaj BiH. Ai lindi në 8 gusht 1925 në Bosanski Samac, dhe vdiq më 19 tetor 2003 në Sarajevë. Ai u varros në varrezat e dëshmorit “Kovači” në Sarajevë.

Ai u rrit dhe studion në Sarajevë, ku u diplomua në Fakultetin e Drejtësisë. Si këshilltar juridik, ai punoi në disa kompani të Sarajevës. Për shkak të lidhjeve dhe veprimeve të tij politike, ai u burgos dy herë dhe u dënua. Në “gjyqin e Sarajevës” të mirënjohur, të montuar politikisht, si i akuzuari i parë në një grup prej trembëdhjetë intelektualësh muslimanë, ai u dënua me 14 vjet burg.

Ai inicoi formimin e Partisë së Veprimit Demokratike dhe u bë presidenti i saj i parë në asamblenë e parë themeluese të SDA-së, më 25 maj 1990. Pas fitores së SDA në zgjedhjet e para parlamentare shumëpartiake në 1990, Izetbegović u zgjodh Presidenti i parë i Presidencës së Republikës së BiH. Pas zgjedhjeve të para shumëpalëshe pas luftës, në 1996, ai u zgjodh anëtar, dhe më pas kryetari i Presidencës së BiH. Pas dhjetë viteve të kryerjes së funksionit të një anëtari të Presidencës së BiH, për arsye shëndetësore, në vitin 2000, ai dha dorëheqjen nga pozita e një anëtari të Presidencës së BiH.

Ai është autori i një numri punimesh gazetareske, studimesh dhe librash që janë përkthyer në disa gjuhë botërore.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet