Fëmijët autikë preferojnë macet e përkëdhelura sepse nuk mbajnë kontakte me sytë

Macet mund të bëjnë kafshë shtëpiake më të mira për fëmijët në spektrin autik sepse nuk mbajnë kontakte me sy për aq kohë sa qentë, sipas një raporti të ri.

Shkencëtarët në Francë studiuan fëmijët autikë ndërsa ata ndërvepronin me kafshët e tyre shtëpiake dhe gjetën qentë që shfaqnin shikime më të qëndrueshme, ndërsa macet prodhonin një përqindje të barabartë të shikimeve dhe shikimeve.

Studiuesit zbuluan se fëmijët neurotipikë u kushtonin më shumë vëmendje maceve sesa qenve, pasi kontakti i qëndrueshëm me sy mund të jetë stresues për dikë që nuk është i aftë në interpretimin e shenjave interaktive.

Ndërsa shumë pronarë qensh shfaqin një rritje të oksitocinës si rezultat i shikimeve të gjata të qenve të tyre, një sjellje e tillë mund të rrisë stresin dhe ankthin tek dikush që nuk është i aftë në leximin e shenjave.

Një ekip shkencëtarësh në Francën perëndimore anketoi 42 fëmijë mes moshës 6 dhe 12 vjeç, 19 prej të cilëve ishin neurotipikë dhe 23 prej të cilëve ishin diagnostikuar me çrregullime të spektrit autik.

Të gjitha kafshët e përfshira në studim ishin kafshë shtëpiake familjare, të njohura mirë nga subjektet.

Ata zbuluan se macet shfaqnin më pak shikime të qëndrueshme ndaj fëmijëve sesa qentë, dhe se shikimet e ndërsjella midis fëmijëve dhe maceve të tyre ishin të rralla.

Qentë, si kafshë bashkëpunuese shoqërore, mund të përdorin shikimet e qëndrueshme si përpjekje për lidhje ose dominim, shpjegoi psikologu Marine Grandgeorge, i cili udhëhoqi eksperimentin.

‘Macet, si kafshë të vetmuara greke, oportune, duket se jo vetëm që kanë zhvilluar një repertor më pak të larmishëm të sinjaleve vizuale, por gjithashtu mbështeten më pak në sinjalet vizuale për të komunikuar, “shkroi Grandgeorge, një studiues në Universitetin e Rennes, në një raport të ri në revistë Kufijtë në Psikologji.

Ndërsa shumë pronarë qensh shfaqin një rritje të oksitocinës si rezultat i shikimeve të gjata të qenve të tyre, një sjellje e tillë mund të rrisë stresin dhe ankthin tek dikush që nuk është i aftë në leximin e shenjave.

‘Macet nuk mbajnë një shikim të ngulët por kanë tendencë të shohin larg pas periudhave të shkurtra të kontaktit me sy, dhe është e mundur që kjo të ndihet më komode për njerëzit me autizëm,’ tha Grandgeorge për New Scientist.

Duke analizuar videot e bëra gjatë vizitave në shtëpi, ekipi i saj përcaktoi se ‘fëmijët ASD shfaqnin shumë më shumë vëmendje vizuale me macen e tyre të përkëdhelur sesa me qenin e tyre të përkëdhelur.’

“Për shkak se njerëzit mbështeten shumë te komunikimi vizual në takimet e tyre shoqërore, ku shikimet e drejtpërdrejta luajnë një rol kryesor që herët, ata mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm ndaj sjelljes së vështrimit të qenve të tyre,” teorizoi ajo.

‘Njerëzit me ASD, me një model më pak tipik të ndërveprimit, mund të jenë më të qetë me shikimet e shkurtra më pak’ invazive ‘të maceve.’

Ndërsa ka shumë fëmijë ASD që lulëzojnë me qen, niveli i lartë i energjisë i shumicës së qenve mund të jetë frikësues dhe i paparashikueshëm për disa.

Sipas revistës Autism Parenting, macet u japin fëmijëve diçka të ulët për tu përqendruar, duke lehtësuar rrugën për ndërveprime shoqërore me njerëzit.

Bashkëveprimi me një mace mund të mbjell besim, të mësojë ndjeshmëri dhe dhembshuri dhe të lehtësojë ankthin tek fëmijët ASD.

Ajo gjithashtu mund të japë përgjegjësi pa të gjithë punën e kujdesit për një qen.

Në librin e saj, Një shoqe si Beni, autori Julia Romp shkruajti për një mace endacake që ndihmoi djalin e saj autik, George, të dilte nga guaska e tij.

Kur Beni u zhduk, Xhorxh u tërhoq përsëri në heshtje derisa macja u rikuperua.

“George, Ben dhe unë jemi një familje – dhe ne jemi të kompletuar,” i tha Romp Guardian në 2010./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet