Facebook trolls dhe të përhershme nga Kosova po manipulojnë përdoruesit australianë

Një rrjet i faqeve popullore në Facebook që kanë ndërtuar audienca të mëdha që ushqejnë australianët të shqetësuar për çështje të nxehta të butonave si Islami, refugjatët dhe korrektësia politike janë nën kontrollin e trollëve dhe të përhershëm nga Ballkani të cilët përfitojnë nga zemërimi që nxisin.

Pikat kryesore:

Një rrjet i faqeve popullore të Facebook në Australi kontrollohet nga Ballkani

Faqet postoni meme dhe histori të dizajnuara për të ushqyer intolerancën dhe fyerjen racore

Duke përdorur përmbajtjen e vjedhur nga botuesit e tjerë, ata fitojnë të ardhura nga rrjeti i reklamave të Facebook

Një hetim i ABC News ka identifikuar të paktën katër faqe popullore me karakteristika të përbashkëta që menaxhohen nga administratorët e vendosur në Kosovë dhe në vendet fqinje të Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë Veriore.

Informacioni mbi vendndodhjen vetëm kohët e fundit u bë e zbulueshme kur Facebook flicked switch të sjellë Australi në përputhje me masat e reja të transparencës reklamat që kanë qenë në vend në Shtetet e Bashkuara që nga mesi i 2018.

Të katër faqet përmbajnë një përzierje të memeve patriotike dhe agjitacionale dhe një pjese të raporteve të lajmeve të nxjerra nga një faqe interneti e vetme e specializuar në ripaketimin e përmbajtjeve të vjedhura nga organizatat e lajmeve kryesore dhe të pavarura, duke përfshirë disa nga Australia.

Përmbajtja ksenofobike fokusohet në tema të tilla si refugjatët, imigracioni, myslimanët dhe islami dhe fjalimi i lirë. Faqet gjithashtu marrin të shtëna në polici nga politikanët, të Gjelbrit dhe disa liberalë të moderuar.

Faqet e Facebook kanë një fanbase të kombinuar prej 130,000-plus, e cila është ndërtuar gjatë disa viteve. Faqja e vjetër dhe më popullore, “Australianët kundër Sheriatit”, është botuar që nga qershori 2013.

Pavarësisht fokusit të këtyre faqeve, disa nga postet janë ndarë më shumë se 20.000 herë, duke treguar se shkaqet e nxitura kanë rezonuar fuqishëm mes Australianëve të pakënaqur.

Për faqet e njohura të Facebook-ut si këto, shtrirja potenciale do të jetë të paktën 10 herë më shumë se fanbase, tha Joe Youngblood, një konsulent dixhital i marketingut me seli në Dallas, Teksas.

Një shembull i llojeve të përmbajtjes që shfaqen në Australianët kundër Sharia Facebook faqe.

FOTO: Një shembull i llojeve të përmbajtjes që shfaqen në Australianët kundër Sharia Facebook faqe. (Facebook)

Tre faqet e tjera quhen “Aussie infidels”, “Stop xhamia në Melburn” dhe “Ndal të gjitha xhamitë në Narre Warren” (sic). Narre Warren është një periferi në periferi jug-lindje të Melburnit.

Një faqe Facebook është një profil publik për përdorim nga organizatat, bizneset, shkaqet dhe të famshëm. Popullariteti matet me numërimin “tifoz”, numrin e njerëzve që “pëlqejnë” një faqe.

Faqja e “Australians kundër Sharia”, e cila ka mbi 67,000 tifozë, ka ripopulluar edhe memes që sulmojnë identitetet e Partisë Laburiste, duke përfshirë Bill Shorten, Penny Wong dhe Julia Gillard, Sarah Hanson-Young i të Gjelbërve dhe Julie Bishop i Partisë Liberale.

Maverick Queensland senator konservator Fraser Anning është i vetmi politikan që merr mbështetje të qëndrueshme nga faqja. Nuk ka sugjerim se senatori është në ndonjë mënyrë të lidhur me faqen ose administratorët e saj.

Facebook ka hequr tani këto faqe, duke pranuar se i kanë shkelur politikat e tyre duke u angazhuar në “sjellje të koordinuar joautentike”.

“Ne i hodhëm poshtë këto faqe në bazë të sjelljes së tyre, jo përmbajtjes së tyre”, tha Nathaniel Gleicher, kreu i Facebook për politikën e sigurisë kibernetike, në një deklaratë për ABC News.

“Në këtë rast, njerëzit që qëndronin pas këtij aktiviteti u koordinuan me njëri-tjetrin dhe përdorën llogari të rreme për të keqinterpretuar veten dhe se sjellja ishte bazë për veprimin tonë”.

 

  1. Gleicher tha se Facebook ishte vazhdimisht duke shqyrtuar aktivitetin në platformën e tij për shkelje të mundshme të politikave të saj dhe kishte një numër hetimesh në zhvillim e sipër.

 

Si funksionon mashtrimi

Faqet e Facebook janë spokes e rrjetit, dhe në qendër qëndron një faqe interneti lajmesh që jeton në adresën e internetit HealthyNewsFree.tech. Ajo gjithashtu markon vetveten si “Worldwide”, “Worldwide Press” dhe “Healthy Lifestyle”.

Detajet e pronësisë së internetit janë fshehur nga këndvështrimi publik. Por fakti që tregimet e internetit janë të vetmet që ndonjëherë promovohen nga faqet e Facebook sugjerojnë se ekziston një marrëdhënie e ngushtë midis dy entiteteve.

Gjithashtu, disa nga artikujt në ueb faqe janë shkruar në gjuhën shqipe dhe kanë të bëjnë me ngjarjet në Kosovë, ku 90 përqind e popullsisë është shqiptarë etnikë.

Nëse përdorni aplikacionin Facebook në telefonin tuaj – ashtu si shumica e përdoruesve do të bëjnë këto ditë – dhe klikoni në një postim nga një prej këtyre faqeve, ajo hap historinë në një format të pronarit të Facebook i njohur si Instant Articles ose IA.

Kjo histori shfaqet si një artikull në një faqe interneti, pastaj një post në Facebook dhe më në fund si një artikull i menjëhershëm.

FOTO: Kjo histori, e cila ishte vjedhur nga ABC, duket si një artikull në një faqe interneti, pastaj një post në Facebook dhe më në fund si një artikull i menjëhershëm. (Facebook)

Versioni IA i tregimit është pritur në serverat e Facebook në vend të kësaj

https://www.abc.net.au/news/2019-03-15/trolls-from-kosovo-are-manipulating-australian-facebook-pages/10892680?pfmredir=sm&fbclid=IwAR1h-dP0AM5qDBPitFBEORK6PyAWVLiw6nca4YYAMbwpUVD0QH9Pa3yw2Do

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreTema e Ditës

Të ngjajshmet