Është shfaqur një rezatim i panjohur i cili u ngrit në Evropën veriore

Një nivel i ngritur pak i rrezatimit është regjistruar në veri të Evropës, i cili nuk përbën rrezik për mjedisin dhe shëndetin e njeriut, dhe shkaku i këtij fenomeni nuk dihet ende, njoftoi Agjensia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike.

Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA), Rafael Grossi deklaroi dje në një deklaratë se niveli i rrezatimit në Evropën veriore është shumë i ulët dhe nuk paraqet rrezik për shëndetin e njeriut dhe mjedisin, raporton AP.

Dje, agjensia u kërkoi vendeve evropiane të japin informacione përkatëse në lidhje me këtë fenomen, dhe 29 vende raportuan se asgjë nuk ndodhi në territorin e tyre që mund të jetë shkaku i rritjes së niveleve të rrezatimit në veri të kontinentit.

Gjetje të ngjashme erdhën nga disa vende të tjera jashtë Evropës, ndërsa Rusia nuk është në listën e vendeve që kanë paraqitur një raport të IAEA në lidhje me këtë situatë.

Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik dhe Mjedisi në Hollandë njoftoi të Premten se rritja e niveleve të rrezatimit në Evropën veriore mund të shkaktohet nga dëmtimi i elementit të karburantit në termocentralin bërthamor në Rusi.

Sidoqoftë, autoritetet kompetente në Rusi theksuan se nuk u vërejtën probleme në dy termocentralet bërthamore të vendosura në veri-perëndim të vendit.

“Ne kemi një sistem absolutisht të përparuar të monitorimit të nivelit të rrezatimit dhe nuk ka paralajmërime urgjente,” u citua zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov të thoshte nga Reuters.

Grossi tha se pret që më shumë vende t’i përgjigjen thirrjes së IAEA dhe të japin informacione të rëndësishme, dhe se agjensia do të vazhdojë ta mbajë publikun të informuar për zhvillimet e mëtejshme./Gazeta e Re/

Kategoritë
BotaLajme