Eksodi masiv: Njujorkezët ikin nga qyteti i tyre (Video)

Njujorkezët po largohen nga qyteti i tyre në masë, dhe arsyet kryesore për të emigruar janë krimi, përhapja e virusit corona, por edhe varfërimi dhe pasojat e tjera ekonomike të pandemisë. Që nga marsi i këtij viti, gati 300,000 familje kanë emigruar nga New York.

Shërbimi Postar i SH.B.A.-së njoftoi se nga 1 Mars deri më 31 Tetor, ajo mori gati 295,000 kërkesa për të ndryshuar adresën e atyre që u larguan nga Nju Jorku, që zakonisht nënkupton familje të tëra, dhe jo vetëm individë.

Virusi i Megalopolis: New York bëhet zona më e madhe e nxehtë, korona përhapet më shpejt se në Itali
Vetëm nga marsi në korrik, kishte 245,000 kërkesa të tilla, që është më shumë se një rritje e dyfishtë krahasuar me të njëjtën periudhë në 2019, kur kishte 101,000.

Eksodi masiv nga qyteti më i madh amerikan shpjegohet me frikën e përhapjes së virusit korona, problemet ekonomike, shkalla e krimit në rritje, por edhe shkolla me reputacion të keq, shkruan RT.

Shteti i Nju Jorkut regjistroi deri në 33,000 vdekje nga kovid-19, e cila është më e larta në Shtetet e Bashkuara, nga të cilat deri në 24,000 ishin në Nju Jork vetë.

Metropoli Amerikan kishte disa nga karantinat më të rrepta në SHBA, për këtë arsye mijëra kompani të vogla dështuan, të tilla si restorante, dyqane, sallone bukurie …

Gjithashtu, që kur protestat filluan pas vrasjes së George Floyd, jo vetëm që New York u prek nga trazirat në ato demonstrata, por shkalla e krimit gjithashtu shpërtheu.

Shkalla në të cilën Nju Jorku është bërë një vend i padëshirueshëm për të jetuar tregohet gjithashtu nga rezultatet e hulumtimit të kryer nga Instituti Manhattan në korrik dhe gusht. Sipas këtij studimi, rreth 44 përqind e banorëve të Nju Jorkut që kanë të ardhura vjetore prej më shumë se 100,000 dollarë po konsiderojnë të largohen nga qyteti. Rreth dy të tretat mendojnë se situata e përkeqësuar do të bëhet jeta e përditshme e Nju Jorkut. Shumica besojnë se cilësia e jetës ka rënë në mënyrë dramatike dhe kënaqësia me situatën në qytet është përgjysmuar.

Ndër arsyet kryesore për pakënaqësi, përveç kurorës dhe vështirësive ekonomike, është edhe rritja e krimit. Sipas të dhënave zyrtare të policisë së Nju Jorkut, nga janari deri në shtator të vitit 2020, janë regjistruar 344 vrasje, që tejkalon tërë vitin e kaluar, kur kishte 335 vrasje. Numri i të shtënave u rrit me aq sa 94 përqind krahasuar me vitin e kaluar.

Sipas American Post, shumica e banorëve të New York-ut lëvizin në qarqet përreth, të tilla si New Jersey dhe qarqet në shtetin e New York-ut që janë jashtë vetë qytetit. Sidoqoftë, 13,000 familje u transferuan në Florida dhe deri në 9,000 në Los Anxhelos.

Sipas vlerësimeve, edhe kërkesa për pasuri të paluajtshme është më e ulta në 14 vitet e fundit, dhe ka 16,000 apartamente bosh vetëm në Manhattan.

Kategoritë
BotaLajme