E paralajmërojnë se do të vdesë, por më vonë e kupton se kishin gabuar

Një yll i Instagramit po refuzon të ketë një operacion për të korrigjuar kurbën 80 gradë në shpinë të saj – pavarësisht se mjekët paralajmëruan se mund të shkaktojë vdekjen e saj.

Hayley Wakefield, 25-vjeç, nga Scottsdale, Arizona, u diagnostikua me skolioza kur ishte vetëm nëntëvjeçare, kur prindërit e saj vunë re se ijet e saj ishin të pabarabarta.

Mjekët paralajmëruan prindërit e yllit të Instagram se pa kirurgji, shpina e saj do të përkufizohej në zemrën e saj dhe potencialisht do ta vriste. Por pas kryerjes së hulumtimeve të tyre, prindërit e saj zbuluan se askush nuk ka vdekur ndonjëherë nga gjendja.

Wakefield, e cila ka më shumë se 80.000 pasues në Instagram, shmangi operacionin në favor të kujdesit kiropraktik, shtrirjes dhe ushtrimeve që forcojnë muskujt që mbështesin shpinën e saj. Ngadalë, kurba e shpinës së saj është ulur nga 92 në mes 75 dhe 80 gradë.

“Kur u diagnostikova me skoliozë, mjekët i thanë familjes sime se nëse nuk bëja operacion, shpina ime mund të përkufizohej me zemrën time dhe të vdisja. Ne shpejt zbuluam se askush nuk kishte vdekur kurrë nga skolioza. Mjerisht, në fushën mjekësore tradicionale, ata nuk mësojnë metoda të tjera të trajtimit dhe shumë besojnë se operacioni është rruga e vetme. Nëse vendosni për kirurgji, ata vendosin shufra metalike. Sa më e rëndë të jetë skolioza juaj, më pak gjasa ka që operacioni të ndihmojë në të vërtetë. Ju do të keni mungesë lëvizshmërie dhe të përjetoni më shumë ngurtësi dhe dhimbje se më parë”, u shpreh ajo.

Skolioza është kurbim jonormal i shpinës. Ai mund të zhvillohet si një kurbë e vetme në formë të shkronjës C ose si dy kthesa të formuara si shkronja S. Në fëmijët dhe adoleshentët, skolioza shpesh nuk ka ndonjë simptomë të dukshme dhe mund të mos jetë e dukshme derisa të ketë përparuar dukshëm. Dy format më të zakonshme janë skolioza degjeneruese dhe skolioza idiopatike).

Përderisa shkaku është i panjohur skolioza idiopatike ka prirje të zhvillohet në familje. Gjenet specifike të përfshira nuk janë identifikuar ende dhe mund të ketë edhe faktorë përtej gjenetikës.

Disa njerëz gabimisht mendojnë se mbajtja e çantave të rënda të librave ose fjetja në anën tjetër mund të shkaktojë skoliozë, por nuk është kështu. Rreth 3% e popullsisë vlerësohet të ketë skoliozë idiopatike.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet