E jashtëzakonshme! Zbulohen 3 mijë arinj polarë në Arktik (Foto)

Falë një misioni të thellë të monitorimit, një ekip zoologjistësh amerikanë kanë zbuluar një popullsi të larmishme prej arinjve polare në zonën e Detit Ciukci, që ndodhet midis Alaskës dhe Siberisë.

Shkencëtarët kanë numëruar deri në tre mijë, me një ritëm të mirë të riprodhimit dhe mbijetesës së këlyshëve. Por kërcënimi i ndryshimeve klimatike ende rëndon mbi ata.  Ky është një lajm jashtëzakonisht pozitiv për një nga speciet më të kërcënuara nga ndryshimet klimatike, përgjegjëse për shkrirjen e akullit dhe për rrjedhojë për shkak të erozionit të habitatit madhështor të tyre.

Ndonëse arinjtë polarë të kësaj zone në kufirin midis Alaskës Perëndimore (SHBA) dhe rajonit Siberian të Chukotës (Rusisë) janë studiuar për një kohë të gjatë, asnjë regjistrim formal nuk ishte kryer kurrë deri më sot. Falë përdorimit të një helikopteri dhe aplikimit të GPS nga një ekip hulumtuesish i përbërë nga studiues të Menaxhimit të Gjitarëve Detare. Sondazhi Gjeologjik arriti të marrë një pasqyrë të përgjithshme të situatës.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet