E gjithë kriza politike e Dodikut gjatë pesë viteve të fundit

Një anëtar i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës njoftoi dhjetëra referendume dhe ligje që synojnë zvogëlimin e fuqive të Bosnjës, shumica e të cilave ai përfundimisht  hoqi dorë.

Anëtari i Presidencës së B dhe H Milorad Dodik shpik frazën e re ‘RSexit’, duke kopjuar kompleksin e famshëm britanikEPA

Edhe pse kanë kaluar vetëm katër muaj nga bllokimi një vjeçar i pushtetit në Bosnjë dhe Hercegovinë, një paralizë tjetër e B dhe H është në zhurmë, institucioni, në përgjigje të B dhe H. Subjektet e Republikës Srpska për vendimin e Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës për tokën bujqësore.

Pas njoftimit se përfaqësuesit politikë të RS nga RS do të jenë të pranishëm në Asamblenë Parlamentare dhe Këshillin e Ministrave të Bosnjës dhe Hercegovinës, por do të pushojnë të marrin pjesë në procesin e vendimmarrjes, Milorad Dodik, anëtar i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, krijoi frazën e re ‘RSexit’. kopjimi i kompleksit të famshëm britanik.

Ai përsëriti atë nga një drejtues i Asamblesë Kombëtare të RS, duke thënë edhe një herë se kjo B dhe H do të. për të ndarë njësinë nga Bosnja dhe Hercegovina.

Sidoqoftë, kësaj radhe Referendumi nuk u përmend në konkluzionet mbi “veprimin anti-Dayton të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës” të miratuar në atë seancë.

Tridhjetë njoftime për referendum

Vetëm në periudhën 2006-2015, Dodik më shumë se 30 herë shpalli referendum të ndryshëm dhe kërcënoi të shkëputej nga RS.

Për pesë vitet e kaluara, ai ka thënë se qytetarët e Entitetit të RS do të kërkojnë gjykim dhe prokurori të Bosnjës dhe Hercegovinës, pavarësinë e RS, Ditën e RS, hyrjen e Bosnje dhe Hercegovinës në NATO dhe të shpall ligje të reja që fuqizojnë këtë entitet jashtë Marrëveshjes së Dejtonit. por gjithashtu u mor me Forcat e Armatosura të Bosnjës dhe Hercegovinës, prej të cilave, si një anëtar i B dhe H. Kryesitë, Komandanti i Përgjithshëm.

E gjithë kjo sepse, tha ai, për “konfiskimin” e kompetencave të entitetit dhe transferimin e tyre në nivelin shtetëror.

Në nëntor 2016, Dodik saktësoi që këto ishin “83 kompetenca që ishin rrëmbyer dhe transferuar në nivelin e Bosnje dhe Hercegovinës”.

Sidoqoftë, kishte 63 kompetenca të tilla pesë vjet më parë, siç thuhet në dokumentet e ministrisë së këtij entiteti, kështu që gjatë periudhës së Aleancës së Dodikëve të Demokratëve Socialë të Pavarur (SNDS), numri i fuqive të entitetit të transferuar u rrit.

 B dhe H lë 200,000 njerëz

Nga ana tjetër, drejtuesit e partive të tjera të mëdha kombëtare në Bosnjë dhe Hercegovinë kanë qenë aktorë në bllokada dhe kriza të ndryshme, njëra prej të cilave vazhdon edhe sot, pasi Partia e Veprimit Demokratik (SDA) dhe Bashkimi Demokratik Kroat (HDZ) i Bosnjës dhe Hercegovinës nuk kanë arritur një marrëveshje si të ndryshoni Ligjin Zgjedhor të Bosnje dhe Hercegovinës.,

Prandaj, entiteti në entitetin e Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës ende nuk është formuar dhe zgjedhjet në Mostar nuk janë mbajtur për gati 12 vjet.

 Në të dy rastet, këto janë tema zgjedhore “falënderuese”.

Këto janë disa nga krizat kryesore politike që kanë ndodhur në pesë vitet e fundit në Bosnjë dhe Hercegovinë, pas vendimeve të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe përpjekjes për të forcuar fuqitë e njësisë ekonomike në kurriz të shtetit.

Gjithashtu, rreth 200,000 njerëz u larguan nga Bosnja dhe Hercegovina gjatë asaj periudhe.

 Referendum në Gjykatë dhe Prokurorine  e B dhe H

Pastaj në vitin 2015, Presidenti i RS Milorad Dodik mori mbështetjen e përfaqësuesve të partisë në pushtet RS për t’i kërkuar Asamblesë Kombëtare të RS të “aktivizojë” një vendim të mëparshëm 2011 për një referendum në Gjykatë dhe Prokurorinë e Bosnjës dhe Hercegovinës .

Banorët e RS duhej të deklaronin nëse pranojnë “ligjet e imponuara të përfaqësuesve të lartë të [bashkësisë ndërkombëtare në Bosnje dhe Hercegovinë, në të kaluarën, veçanërisht në Gjykatë dhe Prokurorinë e Bosnje dhe Hercegovinës”, dhe nëse pranojnë që ato të aplikojnë në RS vendimet e këtyre institucioneve gjyqësore.

Vendimi për të thirrur këtë referendum u miratua, por ai kurrë nuk u botua në Gazetën Zyrtare të RS.

Kjo u kërkua nga opozita në një seancë të Asamblesë Kombëtare të RS në Shtator 2017, e cila u bë, megjithatë, Dodik, tashmë i ndëshkuar nga sanksionet amerikane për mbajtjen e një referendumi në Ditën e RS, shumë shpejt u tërhoq dhe tha që vendimi  të pezullohet në këtë referendum, i cili, siç shpjegoi ai, nuk do të thotë tërheqje e përhershme.

Referendumi i NATO-s

Vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës për të refuzuar ankesën e RS kundër aktgjykimeve të Gjykatës së Bosnjës dhe Hercegovinës duke urdhëruar që objekti ushtarak Veliki Zep afër Han Pijesak të regjistrohej si pronë e Bosnje dhe Herzegovinës bëri që Dodik të rimarrë histori në gusht  me referendum  2017 .

Kështu që, pas Gjykatës dhe Prokurorisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, ai njoftoi një deklaratë tjetër nga njerëzit në RS, këtë herë në lidhje me pranimin e Bosnje dhe Hercegovinës në NATO.

Sidoqoftë, as partitë opozitare dhe as koalicioni nga RS këtë herë nuk ishin pas Dodikut  dhe referendumit të tij të menduar.

Analistët politikë nga rajoni, nga ana tjetër, mbetën të shtangur nga kjo lëvizje e re, në kuptimin që nuk ishte as në rrugën e hyrjes në NATO në realitetin e Bosnje dhe Hercegovinës, kështu që nuk kishte nevojë për ndonjë deklaratë, por ata panë prejardhjen e saj politike.

 Referendum në ditën e RS

Sidoqoftë, një referendum që Dodik bëri të ditur u shpall si antikushtetues si rezultatet e tij, dhe megjithëse ai shmang ndjekjen penale për shpërfillje ndaj gjykatës, kreu i SNSD përfundimisht mori një projekt-ligj – sanksionet  e SHBA.

E gjitha filloi kur, në nëntor 2015, Gjykata Kushtetuese e Bosnjës dhe Hercegovinës, me kërkesën për rishikim kushtetues të paraqitur nga anëtari i atëhershëm i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Bakir Izetbegović, vlerësoi si antikushtetues një pjesë të Ligjit për Pushimet e RS, me të cilin kjo B dhe H. entiteti përkujtoi 9 janarin si “Dita e Republikës dhe Pagëzimi i Lavdisë”.

Prandaj, Asambleja Kombëtare e RS vendosi që dita duhet të “festohet si festë laike dhe të mos ketë karakter detyrues”, e cila më vonë u problematua para Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Sidoqoftë, ndërkohë, Dodik intensifikoi historinë e tij të vazhdueshme rreth referendumit dhe në korrik 2016 u mor një vendim për ta thirrur atë.

Izetbegoviç përsëri bëri apel në Gjykatën Kushtetuese të Bosnje dhe Hercegovinës, e cila e shpalli atë antikushtetuese dhe miratoi një masë të përkohshme që vonon referendumin.

Kjo nuk e pengoi Dodikun të mbajë pak para zgjedhjeve lokale të Tetorit  2016, dhe kjo është gjithçka që Bdhe H po bën.

Gjykata Kushtetuese e Bosnjës dhe Hercegovinës i shpalli rezultatet e referendumit jokushtetuese dhe Prokuroria e Bosnjës dhe Hercegovinës hapi disa hetime, përfshirë kundër Dodik, për veprën penale të mos ekzekutimit të vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Pas muajve të hetimit, e gjithë çështja u mbyll pa akuza.

Sidoqoftë, në janar 2017, Shtetet e Bashkuara njoftuan se Dodik ishte renditur si person i kërcënuar dhe ndaloi hyrjen dhe biznesin në territorin e SHBA për shkak të shpërfilljes ndaj Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Ambasada e SHBA në Bosnje dhe Hercegovinë nuk pranoi të lëshojë vizë për presidentin e atëhershëm të RS, në mënyrë që të marrë pjesë në ceremoninë e inaugurimit të presidentit të zgjedhur të atëhershëm Donald Trump.

Vitin tjetër, një ankesë e re u paraqit nga nëntë delegatë boshnjakë dhe kroatë në Këshillin e Popujve të RS, mbi bazën e të cilave Gjykata Kushtetuese e Bosnjës dhe Hercegovinës në Mars 2019 e shpalli Ditën e RS si antikushtetuese.

 Policia Rezervë dhe Forcat e Armatosura

Në prill të vitit  2019, tensionet u ngritën përsëri dhe historia e luftës u nxit pasi u shpall një ligj në RS për të futur forcën rezervë të policisë.

Numri ishte nga 1.000 deri në 1.500 pjesëtarë të forcës rezervë, ndërsa në të njëjtën kohë kishte 300 vende në forcën e policisë.

Autoritetet  e RS kanë argumentuar se kjo është një mënyrë për t’iu përgjigjur krizës së migrantëve, megjithëse problemi është nën juridiksionin e Policisë Kufitare të Bosnjës dhe Hercegovinës, e cila gjithashtu kishte mungesë disa qindra njerëz.

Masa u shikua nga ekspertët si një shkelje e Marrëveshjes së Dejtonit për sigurinë, stabilizimin dhe paqen.

Njoftimi për një forcë policore rezervë në RS ka ngjallur reagime të ashpra nga politikanët në Federatën e Bosnje-Hercegovinës, të cilët, si përgjigje, kanë propozuar legjislacion që do t’i jepte këtij entiteti një forcë të tillë.

Në qershor, nën presionin e bashkësisë ndërkombëtare, autoritetet e RS tërhoqën projektligjin e diskutueshëm dhe njoftuan krijimin e një xhandarmerie, pas së cilës ideja u braktis në Federatën e Bosnje dhe Hercegovinës.

Sidoqoftë, si në rastin e referendumit të shkëputjes, Dodik tha që policia nuk kishte hequr dorë.

Në të njëjtën kohë, si anëtar i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, ai tha në përkujtim të përvjetorit të Regjimentit të Tretë të Këmbësorisë (RS) të Forcave të Armatosura të Bosnjës dhe Hercegovinës se vendimi për të përfunduar ushtrinë e RS ishte një gabim.

Ai gjithashtu kërkoi nga komanda e këtij regjimenti që të vishnin më shumë se gjysmën e makinës me uniformat e ish-Ushtrisë së RS në shenjën tjetër.

Më pas, anëtari i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Zeljko Komsic, ngriti një padi penale kundër Dodik për “thirrje për një rebelim në Forcat e Armatosura të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe rrëzimin e rendit kushtetues”.

 Bllokada e energjisë dhe dokumenti i NATO-s

Bosnja dhe Hercegovina e braktisi bllokadën e qeverisë katër muaj më parë, e cila nuk u formua më shumë se një vit pas zgjedhjeve të përgjithshme.

Dhoma e Përfaqësuesve të Asamblesë Parlamentare të Bosnjës dhe Hercegovinës nuk mbajti seanca të rregullta gjatë kësaj periudhe për shkak të bojkotimit të partive të RS të shkaktuara nga mos formimi i Këshillit të Ministrave të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Si kusht për emërimin e kandidatit të SNDS, Zoran Tegeltija, në ballin e tij u vendos dërgimi i Programit Vjetor Kombëtar (ANP) për NATO, i cili u kërkua nga anëtarët e Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës Zeljko Komsic dhe Sefik Dzaferovic.

Dodik e mohoi kategorikisht këtë, duke ndjekur politikën e Serbisë dhe duke iu referuar Rezolutës së Neutralitetit Ushtarak të miratuar nga Asambleja Kombëtare e RS.

Kriza u zgjidh pasi një takim i anëtarëve të Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës me ambasadorët   Quinta (SHBA, Britani e Madhe, Francë, Gjermani, Itali), Tegeltia u emërua si mandatore, dhe një dokument i quajtur “Programi i Reformës” u dërgua në NATO.

Burimi: Al Jazeera

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet