Dy persona u arrestuan në Banja Luka nën dyshimin për vrasjen e 78 Boshnjakëve afër Kljuc në 1992

Dy persona u arrestuan në Banja Luka nën dyshimin për kryerjen e një krimi lufte, pra vrasjen e 78 boshnjakëve në Velagići afër Ključ në qershor 1992.

Duke vepruar me urdhër të prokurorit nga Departamenti Special për Krimet e Luftës, oficerët e policisë SIPA gjetën, identifikuan dhe arrestuan të dyshuarit në zonën e Banja Luka:

– Boško Unčanin, i lindur në 1969 në Prijedor
– Dragan Despot, i lindur në 1964 në Lanište, Ključ.

Të dyshuarit janë nën hetim nga Departamenti Special për Krimet e Luftës dhe dyshohet se kanë vepruar në kundërshtim me dispozitat e Konventave të Gjenevës për Mbrojtjen e Personave Civilë në Luftë gjatë një sulmi në shkallë të gjerë dhe sistematike ndaj popullatës civile Boshnjake në rajonin e gjerë të Krajinës së Bosnjës. .

Ata akuzohen se më 1 qershor 1992, në Velagići, Komuna Ključ, ata personalisht dhe drejtpërdrejt, së bashku me persona të tjerë, dhe me marrëveshje paraprake, dëbuan civilët boshnjakë të cilët ishin ndaluar në ndërtesën e shkollës fillore.

Civilët e dëbuar u urdhëruan të rreshtoheshin para shkollës, pas së cilës i akuzuari, së bashku me njerëzit e tjerë, qëlluan dhe vranë të paktën 78 viktima, trupat e të cilëve u transportuan me kamionë dhe u varrosën në një varr masiv. Mbetjet u gjetën dhe u zhvarrosën nga varri masiv Lanište II.

Të dyshuarit akuzohen për kryerjen e veprës penale të Krimeve kundër Njerëzimit sipas Nenit 172 të Kodit Penal të Bosnje dhe Herzegovinës.

Gjatë ditës, të dyshuarit do t’i dorëzohen prokurorit të përkohshëm, i cili do t’i shqyrtojë ata dhe më pas do të vendosë për aktivitetet e mëtejshme në çështje.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet