DW: BiH është ushtarakisht inferiore ndaj fqinjëve të saj

Ndërsa Serbia dhe Kroacia po armatosen, BiH është “mbërthyer në vend”, pretendojnë analistët. Forcat e Armatosura të BiH “mezi mbijetojnë” dhe deri më tani nuk flitet për ndonjë modernizim të modeluar nga fqinjët e saj.

BiH është në një “çekuilibër strategjik” me Forcat e saj të Armatosura (AF) përballë fqinjëve të saj dhe nuk ka mjete moderne të luftimit për të parandaluar në mënyrë efektive çdo kërcënim të sigurisë. “Për shkak të buxhetit të pamjaftueshëm vjetor ushtarak prej rreth 280 milion markash, Forcat e Armatosura të BiH jo vetëm që nuk mund të marrin pjesë në garën e armëve të imponuar nga fqinjët, por ato mezi mbijetojnë,” tha analisti ushtarako-politik Djuro Kozar, raporton DW.

Ai vëren se përveç armëve dhe pajisjeve ushtarake, morali dhe stërvitja duhet të vlerësohen dhe kujton se AF BiH më pak e pajisur, por e stërvitur mirë, merr pjesë në misione paqeruajtëse në botë “krah për krah me ushtri shumë më të fuqishme”. Sidoqoftë, ndryshimet në sasi dhe cilësi të armëve midis ushtrive të Ballkanit Perëndimor janë të dukshme.

Marrëveshja për kontrollin e armëve nënrajonale

Marrëdhëniet e mëparshme ushtarake në rajon u rregulluan nga Marrëveshja e Kontrollit të Armëve Nënregjionale të vitit 1996. Marrëveshja specifikoi sasinë e armëve sulmuese dhe pajisjeve të tjera ushtarake. Nënshkruesit ende kryesisht lëvizin brenda kornizës së tij. Sidoqoftë, analistët e konsiderojnë atë të vjetëruar. Nënshkruesit janë Kroacia, e cila tani është një anëtare e NATO-s dhe lidh strategjinë e saj të mbrojtjes me Aleancën, BiH, e cila në kohën e nënshkrimit të kësaj Marrëveshje nuk kishte një ushtri të vetme dhe Republikën Federale të Jugosllavisë, ish-shtet i përbashkët i Serbisë dhe Malit të Zi, e cila nuk ekziston sot. .

Analistët paralajmërojnë se në zhvillimin e aftësive mbrojtëse të BiH, ajo has pengesa në sistemin e vendimmarrjes ku mbrojtja e “interesave jetësore kombëtare” shpesh (keq) përdoret për bllokada të ndryshme. “Ndërsa zyrtarët serbo-kroatë në institucionet e BiH, kryesisht stafi i SNSD dhe HDZ BiH, po bllokojnë ndryshimet ligjore që do të forconin materialisht dhe personeli forcat e armatosura të BiH dhe shërbime të tjera të rëndësishme në fushën e sigurisë shtetërore, fqinjët e BiH po zhvillojnë sistemet e tyre të mbrojtjes pa pengesa.” , beson analisti ushtarak Nedzad Ahatovic.

BiH pa aviacion operativ

“Kroacia e bën atë brenda NATO-s dhe Serbia në bashkëpunim me Rusinë. Krahasuar me fqinjët e saj, BiH mbetet prapa në segmentet kryesore të mbrojtjes ushtarake. Forcat e Armatosura të BiH nuk kanë aviacion operativ. Serbia ka 14 MIG 29 dhe një numër avionësh sulmues të vjetër. Kroacia po përgatitet të blejë 12 aeroplanë luftarakë të gjeneratës së fundit dhe ajo ka 12 luftëtarë të vjetër MiG-21 në arsenalin e saj, “thotë Ahatovic.

Duke folur për tanket në përdorim operativ, Ahatović thekson se BiH është e vetmja në rajon që ka tanke të prodhuara nga perëndimi, 47 tanke të vjetëruara M-60 A3. “Kroacia ka 72 tanke operacionale M-84, ndërsa Serbia, me një donacion rus prej 33 tankesh T-72B3, do të ketë 290 tanke të nivelit të parë, pra tanke më operacionale se një Francë,” thotë Ahatović.

Xhandarmëria si ekran për ushtrinë

Në kuptimin ushtarak të sigurisë, BiH ka probleme edhe në shtëpi. Ky vend kohët e fundit është bërë më i pasur për një tjetër njësi ushtarako-policore, Xhandarmërinë brenda Policisë së Republika Srpska. “Difficultshtë e vështirë të flasësh për ndonjë kohezion brenda strukturave të sigurisë së BiH kur MUP i RS formoi një njësi ushtarake (Xhandarmëri) brenda kompetencave të saj që ka bashkëpunim të ngushtë me strukturat e policisë ruse në fushën e trajnimit, doktrinës dhe arsimit,” thotë Ahatovic.

Nga rruga, armët dhe pajisjet ushtarake të AF BiH janë donacione nga vendet miq të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Britania e Madhe, Turqia, kujton Đuro Kozar. “Sapo Forcat e Armatosura të BiH u formuan në 2006, Amerikanët na dhuruan 45,000 pushkë automatike M-16 me municione të kalibrit 5.56, dhe këto pushkë përdoren nga anëtarët e tre brigadave të këmbësorisë dhe brigadave mbështetëse. Kohët e fundit, Britanikët dhuruan tre ambulanca ushtarake. nga miqtë që vlerësojnë ushtrinë tonë dhe kontributin e saj në forcimin e paqes në botë, ”thotë Kozar.

A i besoni bashkësisë ndërkombëtare?

Ai beson se BiH nuk duhet të shqetësohet për sovranitetin dhe integritetin e saj territorial për shkak të armatosjes intensive të fqinjëve të saj “për sa kohë që EUFOR dhe Selia e NATO-s janë këtu, duke monitoruar situatën në baza ditore dhe duke vendosur forcat ushtarake në 48 orë në rast të një prishje serioze të paqes.” gjë që do të vendoste shpejt paqen dhe do të frenonte agresorët e mundshëm ”. Kozar kujton gjithashtu stërvitjen e fundit ushtarake të EUFOR “Përgjigje të Shpejtë 2020”, e cila u zhvillua këto ditë në të dy njësitë e BiH dhe në të cilën anëtarët e AF BiH gjithashtu morën pjesë “pa kompleksin e inferioritetit”.

Meqenëse BiH nuk është aktualisht në krye të përparësive të bashkësisë ndërkombëtare, një vendim i mundshëm për vendosjen e forcave shtesë të NATO-s ose Evropian në BiH mund të jetë i dyshimtë. “BiH duhet të mbështetet kryesisht në aftësitë e veta mbrojtëse. Kjo është arsyeja pse konsensusi i brendshëm politik është çelësi i stabilitetit si në BiH ashtu edhe në rajon,” tha Nedzad Ahatoviç, duke paralajmëruar se çdo minim i rendit kushtetues të BiH dhe rruga Euro-Atlantike është një “kërcënim i sigurisë që mund të lëkundë themelet e Evropës.”

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet