Dokumentete e sekretit të Clintonit: Holbrooke propozoi ndarjen e Kosovës në zona

Status Kosova pas bombardimeve mund të jetë nën kujdesin e Këshillit të Sigurimit të KB, në përputhje me Kapitullin Shtatë të Kartës së KB.
Kjo nuk do të ndryshonte zyrtarisht statusin ndërkombëtar të Kosovës si pjesë e Jugosllavisë, por do ta largonte atë nga kontrolli politik i Beogradit, për një kohë. Ndarja e Kosovës nuk më duket si ide e mirë, por nuk do të përjashtoja mundësinë e ndarjes së Kosovës në zona nën kontroll të përkohshëm, siç u bë me Marrëveshjen e Bregut Perëndimor.

Ky ishte propozimi që, gjatë bombardimit të FR Jugosllavisë, më 20 prill 1999, shefi “arkitekt” i Marrëveshjes së Dejtonit, Richard Holbrooke, i dërgoi Sekretarit të Shtetit për Mbrojtjen dhe Këshilltarit të Sigurisë Kombëtare të Presidentit të atëhershëm të SHBA Bill Klinton. Në një dokument të klasifikuar deri sa u botua në bibliotekën presidenciale të Klintonit, një diplomat amerikan me origjinë hebreje për Kosovën propozoi një “skenar” të plotë gjatë dhe pas bombardimeve.

– Qëllimi ynë më i rëndësishëm duhet të jetë inkurajimi i ndryshimit të regjimit. Bombardimi duhet të vazhdojë deri në bisedime. Ne duhet të bëjmë plane për një pushtim tokësor të Kosovës, por duhet të dimë se mund të jetë një qorrsokak. Ne duhet të merremi më shumë me krizën më të rëndë humanitare në Evropë që nga viti 1945 dhe të marrim pëlqimin e Grupit të Kontaktit për planet për Kosovën si protektorat, por pa hyrë në detaje – deklaron ai.

Ndërsa bien bomba, Holbrooke e konsideroi presionin ekonomik mbi Jugosllavinë si një nga urgjencat maksimale, sa më shumë informacione për aktivitetet e trupave serbe në Kosovë dhe një operacion special për UÇK-në, nga i cili ai kishte frikë se do të bëhej një “jetim i politikës amerikane”.

Jo vetëm që duhet të dyfishojmë përpjekjet e gjykatës së Hagës për krime lufte, por duhet të kërkojmë drejtësi më vonë. Do të ketë kritika të mëdha për shkak të negociatave me Millosheviçin, pavarësisht rezultatit. Bota do të kërkojë drejtësi për Millosheviçin pas luftës, nëse ai është akoma gjallë – shkroi Holbrooke i ndjerë tani.

E titulluar “Kosova – Hapat e ardhshëm”, Holbrooke kishte frikë nga përfundimi i bombave pa top, si dhe fitorja e Millosheviçit:

– Nëse administrata dëshiron të shmangë shtytjen në humbje ose pushtimin, bomba duhet të intensifikohet dhe të vazhdojë derisa serbët të ndryshojnë pozicionin e tyre, dhe nëse është e mundur, edhe udhëheqësi – – apeloi Holbrooke.
Ai gjithashtu shpjegon pse Shtetet e Bashkuara mund të negociojnë me Millosheviçin:

– “Dayton” mund të ketë qenë një marrëveshje me djallin, por ajo e ndaloi luftën, dhe Millosheviçi e mbajti fjalën e tij sa duhet, veçanërisht në lidhje me viktimat e NATO-Amerikës në Bosnje, e cila është në favor të marrëveshjes me të. Por ai gjithashtu forcoi politikisht, dhe pastaj forcoi ekonominë me marrëveshje të mëdha ndërkombëtare. Por pas Kosovës, nuk do të jetë njësoj si pas Dejtonit. Cilado qoftë detajet e marrëveshjes, qëllimi i vetëm i saj do të jetë ruajtja e pushtetit, ruajtja e Kosovës dhe shmangia e ndëshkimeve. Kur lufta të mbarojë, ne nuk do të jemi në gjendje t’i lëmë kriminelët e luftës në përgjithësi. Unë parashikoj që Louise Arbor do të akuzojë Millosheviqin – parashikoi Holbrooke.

Instinkti, shton ai, i thotë atij se Millosheviç është gati, ai thjesht nuk mund të parashikojë se kur dhe ku. Sidoqoftë, ai pranon gjithashtu se asgjë në luftë nuk është më e vështirë sesa ndryshimi i regjimit.
– Uniteti serb, i cili duket se ekziston tani, nuk është një tipar serb në planin afatgjatë. Njerëzit rreth tij mund të shikojnë se si të distancohen. Mënyra për ta bërë atë të quajtur “Kosova – hapat e rradhës”, Holbrooke kishte frikë nga fundi i bombardimeve pa arritur qëllimet, si dhe fitoren e Millosheviçit:

Holbrooke ishte i bindur se bombardimi duhet të ndjekë negociatat, duke vënë në dukje se planet e Millosheviçit për të përfshirë Rusinë, Kofi Annan, Carl Bildt, Grekët, Kinezët, me një fjalë, askush përveç Shteteve të Bashkuara nuk duhet të pranohet.

Trupat e NATO-s do të jenë në Kosovë më vonë këtë vit, dhe kur të vijnë, ata do të qëndrojnë për një kohë të gjatë. Varet thjesht nëse ai do të hyjë me pëlqimin e autoriteteve në Beograd, apo si një forcë pushtuese që do të bëhet një forcë okupuese. Nëse do të ketë një pushtim, nuk do të mund të ndalet në Kosovë, do të duhet të luftojë me forcat serbe gjatë gjithë rrugës për në Beograd. Pushtimi mund të ketë sukses, por me një kosto të madhe dhe sakrificë. Në fund të fundit, NATO do të “zotërojë” Jugosllavinë, Shqipërinë dhe Maqedoninë, ashtu si fituesit e Luftës së Dytë Botërore në pronësi të Gjermanisë dhe Japonisë. Edhe pa pushtimin, NATO do të mbetet në rajon pafundësisht. Por sesi do të hyjë ai bën një ndryshim domethënës – nëse do të jetë “Dayton” apo “Day De” – deklaron Holbrooke.

– Konferenca mund të kryesohet zyrtarisht nga SHBA, Rusia dhe përfaqësuesi i BE-së, por negociatat e vërteta duhet të zhvillohen private, pa median që do të ndiqnin çdo hap amerikan dhe kështu do të informonin të tjerët. Planet janë tonat, kështu që e njëjta vlen edhe për negociatat – përfundoi Holbrooke.

Kategoritë
LajmeVendi

Të ngjajshmet