Deshirojne Malin e Zi si Monakon dhe punëtorët te paguhen si në Kongo

Turizmi Elitar, a duhet të përmendni (padyshim nevojën), nuk mund ta krijoni duke e bërë atë të keq, duke shitur produktet më të mira në mes çmimeve astronomike.

 Shkruan :

Andrej Nikolaidis

Deshprimi kroat dhe malazias deri ne qiell: nuk ka turistë të mjaftueshëm!

Nuk ka? Pra, turmat duhet të jenë edhe më të mëdha? Për të arritur aeroportin nga Tivati  në Budva, kështu që ju duhet të udhëtoni më pak se 20 kilometra, keni nevojë për një orë dhe dy deri në dy. Pak më pak është i nevojshëm nga aeroporti deri në disa kilometra larg Tivatit: Unë njoh njerëz që nuk kanë qenë në gjendje të marrin pjesë në trafikun në të ashtuquajturën “Autostrada Adriatik” për gjysmë ore, të cilat në korrik dhe gusht kthehen në dy rrugë, 100 kilometra një kolonë e gjatë e një makine në të cilën shkoni, ju përziheni së pari dhe mbani motorin me shpejtësi të dytë çdo orë. Por kjo nuk duket të jetë turma e mjaftueshme, por ka nevojë për më shumë. Dhe më shumë.

Nuk është e mjaftueshme që të duhen vetëm disa kilometra nga Bari në Sutomore për më shumë se një orë, shpesh dy. Nuk mjafton që turmat janë kaq të mëdha sa që në secilin drejtim çdo kolonë me kilometër është krijuar në çdo drejtim. A nuk mjafton 5-6 kilometra kolona të gjata për t’u kthyer nga Plazhi i Madh i Ulqinit? Çfarë keni nevojë nga Podgorica për në Ada për 3,5-4 orë me makinë, sa kushton, nëse shkoni në mes të nëntë dhe mesditë, duhet Ulqini në Tivat, a nuk është aq e mjaftueshme?

Plazhet janë aq të ngarkuara, tollovi, nga njerëzit që të duken më shumë si brigjet e Gangës dhe Bramaputrës sesa Adriatiku, një parajsë tropikale. Por nuk është e mjaftueshme: sezoni është i prishur, mediat janë duke shkruar, kemi nevojë për më shumë të ftuar, bërtiti zyra e turizmit.

Dashuri për turizmin e elitës

Ekspertët e turizmit janë të shqetësuar për turizmin elitar që Mali i Zi duhet të përpiqet për të. Seriozisht? Çfarë është elitare për ju: dy aeroporte që duken si një kallam mbi gëlqere në livadh? Fakti që një mysafir që po lundron në një avion privat në hotel merr dy orë për të vozitur, për aq kohë sa ai fluturoi nga Mali i Zi në Mal të Zi? Ju jeni elitë në rrugë, e vetmja rrugë e bllokuar, e cila drejton tërë bregun, xhungël në të cilën ju ndalet kurdo që një familje me dy fëmijë dhe një anije në një përpjekje për të kaluar në magjistralen? A është zhurma e Elitës, një muzikë e shëmtuar që trondit gjithë natën, e cila sjellë pagjumësi dhe  mushkonja në Mal të Zi.

Kushdo që është i pasur në tokë kalon ose lundron në ujërat malazeze – mediat i japin një trajtim të nxehtë lajmeve. Çfarë nderi, çfarë arsye për ngritjen e krenarisë kombëtare! Jahti i Hilfigerit mbushi benzinë ​​në Porto Montenegro! Beyonce dhe gjyshërit e saj flinin në Kotor – ata duhej ta shesin atë qytet dhe të përgatiten. Rita Ora noton në Plazhin e Madh! Nëse paguani një baldahin prej 20 euro, do të keni mundësi të hyni në ujin ku po zvarritet.

Dhe si do të ndërpresin malazezët dhe të gjithë popujt dhe kombet e tjera të ëndërrojnë për Karadag si murg? Si mund të ndalin ëndrrën për delet dhe elitën evropiane dhe të bëjnë gjithçka që munden për të akomoduar njerëzit që kanë ardhur tek ata me makinat e tyre dhjetëvjeçare, të cilët patjetër paguajnë më shumë se sa janë me vlerë?

 Prodhime te mesme me çmime astronomike

Ndërsa jeni në Ulqin: në parametrat e Sarajevës, ushqimi më i mirë që mund të blini është në një shkallë nga 1 në 5, për 2, më së shumti 3 minus. Parso kushton € 1.20. Pulat më të mira janë, përsëri, për dy, thonë se ata janë për 2+. Me ta ju nuk do të merrni somun, por bukë apo ndonjë lloj karamele të mbështjellë, të cilën unë nuk e di, por e di se nuk ka asgjë për të kërkuar në pjatën e njëjtë .  Masala! Në italisht, pica më e mirë që hani,  për 2 euro. Kostoja e njëjtë, pra gjashtë euro, sa këtë ne qershor kam paguar pizza më të mirë në Fano, qytetin Adriatik italian mbi Ancona. Nga rruga, në shiritin e plazhit në Fan, birra është 50 cent më pak se sa do të paguheni të njëjtën gjë në barin e plazhit të Ulqinit.,

Turizmi Elitar, a duhet të përmendni (padyshim nevojën), nuk mund ta krijoni duke e bërë atë të keq, duke shitur produktet më të mira në mes të çmimeve me çmime astronomike. Ata që vijnë në det në këto kushte nuk janë elitë.

Plazhe të pastra, cadra  me qera ne plazh dhe karrige, rrugë të pastra, rregullisht kontenierë bosh (dhe nuk e bëjmë atë, kur njerëzit shkojnë në plazh. Hiq muzikën e fshatit që tingëllon gjatë gjithë natës në destinacionet tuaja “elitare”. Aktivizo njerëzit për të përzënë vendin tënd sikur të ishin në pushim, jo ​​pasi janë në proces.

Hotele te shtrejta …

Stop ndërtimin e egër dhe betonizimin ne atë breg të vogël që ju keni – që është, ajo që keni pasur. Për shkak të kësaj, bregdeti juaj nuk është vetëm i neveritshëm, kështu që hotelet tuaja të shtrenjta janë të vendosura si pjesë e lumit, por në sajë të saj tashmë keni më shumë kapacitete strehimi se sa mund të plotësoni.

Pronarë të pasur : Filloni të paguani punëtorët tuaj të pakënaqur në mënyrë të drejtë. Manjati turistik po shkatërron mundin e puntorve me ato paga,  kështu që ata duhet të importojnë punëtor  nga Indonezia dhe Meksika. A do të pëlqeni Mali e Zi si Monako dhe se punëtorët  te paguhen si në Kongo? Dhe kjo quhet “zhvillim i qëndrueshëm”?

Zbritni çmimet  e ushqimin që shitni. Ndalo shitjen e njerëzve (si peshqit me drithëra, edhe pse në të vërtetë të djegur me vaj në gatim) dhe mish viçi në 15 euro për 300 gram, pasi blini një kilogram për tetë deri në dhjetë euro. Ndaloni njerëzit nga shitja e patentave nga Patagonia në 10, 12 ose në vende “fensa” dhe më shumë euro.

Filloni njerëzit që vijnë në kete vend, ne apartamente dhe lokale,  duhet ti shikoni si njerëz që janë të mirë për t’iu bindin që të vijnë  përsëri te ju..

 

Burimi: Al Jazeera

====================================


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet