Dermatologët paralajmërojnë: Mos përdorni dezinfektues para ekspozimit në diell!

Temperaturat po rriten, dhe mjekët britanikë kanë bërë një paralajmërim urgjent në lidhje me përdorimin e dezinfiektuesit të duarve para ekspozimit në diell.

Përkatësisht, mjekët nga shërbimi në internet Zava në Mbretërinë e Bashkuar paralajmërojnë se në raste të caktuara zhel me dorë me bazë alkooli mund të reagojnë me rrezet e diellit, gjë që mund të çojë në djegie të dhimbshme dhe fshikëza.

Duke folur për Mirror Online, Dr. Simran Deo shpjegoi, “Nëse kaloni një kohë të gjatë në rrezet e diellit direkte, përdorimi i xhelit me dorë të bazuar në alkool mund të dëmtojë lëkurën tuaj”.

“Megjithëse shkaku i këtij reagimi nuk është ende plotësisht i qartë, dihet që ekspozimi i alkoolit dhe diellit mund të përkeqësojë ekzemën,” shtoi ai.

“Nëse gërvishtni ekzemën ose fshikëzat e vogla që shpesh formohen pas përdorimit të një xhel alkooli, mund të çojë në një infeksion, i cili mund të duket si një djegie, ndërsa zona bëhet e kuqe, e lagësht dhe shtresa e sipërme e lëkurës fillon të zhvishem”, shpjegoi ajo.

Sipas saj, pasi pastrimi i rregullt i duarve është një mënyrë thelbësore për të parandaluar përhapjen e covid-19, njerëzit me kushte të lëkurës para-ekzistuese duhet të përpiqen të përdorin vetëm sapun dhe ujë, jo sanizues dore.

“Përdorimi i sapunit dhe ujit mbetet mënyra më efektive për të pastruar duart pas kontaktit me sipërfaqet ku është virusi, por nuk është gjithmonë e mundur të praktikoni nëse jeni jashtë shtëpisë. Një reagim gjithashtu mund të ndodhë nëse nuk përdorni hidratues pas larjes së shpeshtë të duarve”, shtoi ajo./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet