Depresioni rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme

Në shoqërinë e sotme fenomeni i depresionit është më i shpeshtë. Jeta dinamike dhe situatat e vështira mund të jenë një barrë e madhe për individët, andaj shfaqen manifestime të ndryshme të disponimit.

Hulumtimet e fundit kanë treguar se depresioni rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme dhe madje edhe për tre herë.

Studimi u krye nga shkencëtarët nga Instituti Kombëtar i Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor nga Maryland të Eunice Kennedy Shriver. Ajo u analizua nga 3410 të rritur në periudhën midis 1952 dhe 1967, 1968 dhe 1990, si dhe në vitin 1991 dhe 2011.

Kur filloi hulumtimi, të anketuarit kishin një mesatare prej 50 vjetësh. Rezultatet e arritura treguan se në meshkuj rreziku i vdekjes së parakohshme u rrit me 3 herë dhe në femra deri në 50%, transmeton KosovaPress.

Depresioni shkakton lirimin e hormoneve të stresit që ndikon në sistemin imunitar për shkak të cilat ata që vuajnë nga depresioni kanë më shumë gjasa për të zhvilluar një shumëllojshmëri të sëmundjeve të tilla si, për shembull, sklerozë të shumëfishtë, artritin dhe madje edhe disa lloje të kancerit.

Disa prej tyre gjithashtu kanë zakone të këqija, si dietat e pashëndetshme, mungesa e aktivitetit fizik, konsumimi i alkoolit dhe pirja e duhanit që mund të ketë një efekt të keq mbi shëndetin.

Depresioni është më i zakonshëm tek gratë, por hulumtimi ka treguar se meshkujt kanë më shumë gjasa të vuajnë.

Njerëzit që vuajnë nga depresioni ankohen për ndryshimet e disponimit, pagjumësia, sëmundja, mungesa e energjisë dhe disa simptoma të tjera.

Autori i studimit Stephen Gilman tha se për disa individë, depresioni mund të jetë një gjendje shumë serioze dhe është shumë e rëndësishme të kërkosh ndihmë dhe të parandalosh rikthimin e tij.

Studimi u botua në Canadian Medical Association Journal.

 

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet