Deklaratë e përbashkët Vuçiq-Macron, ja çfarë thuhet për Kosovën

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq dhe homologu i tij francez Emmanuel Macron janë, gjatë vizitës së këtij të fundit në Beograd, miratuan një deklaratë të përbashkët në të cilën ata konfirmuan një angazhim të përbashkët për vlerat demokratike dhe të drejtat e njeriut.

Po ashtu, në deklaratë thuhet se pranimi i Serbisë në BE përfaqëson qëllimin e përbashkët strategjik dhe shprehet dëshira për t’u krijuar shumë shpejt kushtet  për rinovimin e dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës, në mënyrë që të arrihet një zgjidhje reciproke e pranueshme, transmetojnë sot mediat serbe.

Me ftesë të Vuçiq, presidenti i Francës Emmanuel Macron qëndroi për vizitë zyrtare në Serbi më 15 dhe 16 korrik.

Me këtë rast, të dy liderët kanë konfirmuar një angazhim të përbashkët për vlerat demokratike dhe të drejtat e njeriut, sundimin e ligjit dhe multilateralizmit, dhe ata e shprehën gatishmërinë e tyre për të kontribuar në paqe, prosperitet dhe stabilitet në Evropë dhe botë.

Përveç reformat e nevojshme ekonomike, në të cilën Serbia tregon përparim të rëndësishëm, të dy shtetarët theksuan nevojën për përpjekje më të mëdha në fushën e sundimit të ligjit, të drejtave themelore, forcimin e institucioneve demokratike dhe reformën e administratës publike.

Ata ranë dakord që mosmarrëveshjet dypalëshe të zgjidhen nëpërmjet negociatave dypalëshe, në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe me mirëbesim.

Me rastin e shënimit të 180-vjetorit të themelimit të marrëdhënieve diplomatike midis Francës dhe Serbisë, të dy shtetasit ranë dakord të vazhdojnë të zbatojnë Marrëveshjen e Partneritetit Strategjik dhe Bashkëpunimit, të nënshkruar nga Qeveria e Francës dhe ajo e Serbisë më 8 prill 2011.

Për këtë qëllim, ata vendosën të vazhdojnë dialogun politik të nivelit të lartë, për të forcuar bashkëpunimin e tyre në fushën e sigurisë dhe mbrojtjes, për të nxitur shkëmbimin kulturor dhe Frankofoninë, për të punuar së bashku për integrimin e Serbisë në BE dhe për të zhvilluar një shkëmbim ekonomik, veçanërisht në fushën e inovacionit.

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreRajoni

Të ngjajshmet