Çka është tumori malinj i zemrës?

Kanceri, tumoret malinje, të cilat fillojnë në zemër janë më shpesh sarkomat, një lloj kanceri që buron në indet e buta të trupit dhe është jashtëzakonisht i rrallë.

Një studim që analizoi më shumë se 12,000 autopsi zbuloi vetëm shtatë raste të tumorit primar të zemrës.

“Ekziston vetëm një rast i kancerit të zemrës çdo vit,” thonë ekspertët në Klinikën Mayo, një institucion mjekësor me famë botërore.

Edhe pse ende janë të rralla, shumica e kancereve që gjenden në zemër burojnë nga vendet e tjera të trupit.

Kanceri që fillon afër zemrës, siç është kanceri i mushkërive, mund të tejkalojë dhe të përfshijë zemrën ose mukozën rreth zemrës. Mund të shkaktojë që kanceri të fillojë diku tjetër në trup dhe të përhapet në zemër përmes rrjedhës së gjakut, transmeton KosovaPress.

Kanceri që mund të prekë zemrën përfshin kancerin e gjirit, veshkave, mushkërive, leukeminë, limfomën, si dhe melanomën. Sidoqoftë, mund të ndikojë në zemër edhe në mënyra të tjera.

Një lloj i rrallë i kancerit i njohur si një tumor kancerogjen ndonjëherë prodhon hormone që mund të dëmtojnë valvulën e zemrës. Trajtimi i llojeve të ndryshme të kancerit gjithashtu mund të dëmtojë zemrën.

Trajtimet që përdoren për këto qëllime dhe kanë të bëjnë me problemet e zemrës, përfshijnë disa lloje të ilaçeve të kimioterapisë, ilaçe të caktuara për terapi të synuar, terapi rrezatimi të përqendruar në zemër dhe terapi hormonale.

Disa probleme të zemrës zbulohen gjatë trajtimit, ndërsa të tjerët mund të mos jenë të dukshme për shumë vite pas trajtimit. Në shumë raste, dëmtimi i zemrës është i kthyeshëm, megjithëse disa lloje të dëmtimit të zemrës mund të jenë të përhershëm.

Kategoritë
Shëndetësi

Të ngjajshmet