CIA: Shtëpia e Bardhë u befasua nga gjenocidi në Srebrenicë

Ne nuk kishim asnjë informacion në lidhje me qëllimet e serbëve të Bosnjës për të kryer krime, siç thuhet në dokumentet e CIA-s.

Mesazhi për Klinton – “Ne do të pranojmë privatisht ndërprerjen e sulmeve ajrore, por nuk do të bëjmë asnjë deklaratë publike në lidhje me të”, do të thoshte që serbët mund të vazhdojnë planet e tyre për të kapur Srebrenicën

Ekziston një shënim i shkurtër në dokumentacionin e disponueshëm të CIA-s që thotë: “Ne nuk kishim asnjë informacion në lidhje me qëllimet e serbëve të Bosnjës për të kryer krime kundër veteranëve muslimanë ose banorëve të Srebrenicës”.

Sidoqoftë, kur kërkoni qindra dokumente, kur flisni me pjesëmarrës ndërkombëtarë në ngjarjet e asaj kohe, nuk është e vështirë të konkludoni se të ashtuquajturat enklavat lindore – Srebrenica, Zepa, dhe në një kohë Gorazde – u shkruajtën në planet e paqes së Shteteve të Bashkuara, Britanisë së Madhe dhe Francës  si dhe udhëheqjen e Kombeve të Bashkuara. A donin të arrinin ndonjë marrëveshje paqeje me çdo kusht, madje edhe me çmimin e tmerrshëm të paguar në Srebrenica?

Me dijeninë e shërbimeve të inteligjencës amerikane dhe evropiane dhe Rusisë që serbët boshnjakë donin të arrinin në enklavat lindore me çdo kusht, Grupi i Kontaktit – Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Rusia, Franca dhe Gjermania – filluan një ofensivë diplomatike në pranverën e 1995. , po negociojnë me Slobodan Millosheviçin.

Serbia ishte nën sanksione ndërkombëtare, gjykata e Hagës filloi të padisë udhëheqësit serbë të Bosnjës, dhe Bosnja dhe Hercegovina dhe Kroacia ishin nën një embargo armësh. Amerikanët, britanikët dhe francezët po vijnë në Millosheviç – thuhet në dokumentet e CIA-s, dhe ideja është të ndryshojmë territorin.

Sidoqoftë, Millosheviqi nuk ishte i kënaqur me hartën e ofruar, por ai dëshiron të negociojë, sipas CIA-s, zëvendësimin e enklavave lindore me pjesët e Sarajevës që janë nën kontrollin e serbëve! CIA njofton se ideja iu paraqit Alija Izetbegović, i cili nuk pranoi ta bëjë këtë:

“Alija Izetbegović bisedoi me përfaqësuesit e Srebrenicës dhe Žepa përsëri në 1993 në lidhje me faktin se dorëzimi i tyre mund të ishte një çmim për paqen, por ata nuk donin të dëgjojnë për një gjë të tillë”, pohojnë inteligjencën Amerikane.

Një memorandum i CIA-s nga maji 1995 përshkroi zonat e sigurisë në Bosnjën Lindore si “… një peshk peshk në grykën e serbëve” dhe se e ardhmja e Srebrenicës nuk dukej mirë, duke përmendur se Srebrenica ishte praktikisht e papërcaktueshme. Amerikanët menduan se do të ishte e mençur që “të zëvendësohen të paktën më të vegjlit e enklavave lindore me pjesën më të madhe të territorit diku tjetër”. CIA deklaron se në prill 1995, Presidenca e BiH vendosi të dërgojë 15 komandantë ushtarakë nga Srebrenica në zonat e kontrolluara nga qeveria në Tuzla, duke i ndaluar ata të ktheheshin në Srebrenica.

“Qeveria në Sarajevë e konsideroi mbrojtjen e zonave të sigurisë së KB si përgjegjësi të bashkësisë ndërkombëtare,” përfunduan analistët e inteligjencës amerikane. Gjëja më e rëndësishme për Shtetet e Bashkuara në atë kohë ishte mbrojtja e Sarajevës dhe ndoshta Goražde, siç tha Madeleine Albright në memorandumin e saj për Shtëpinë e Bardhë në maj (pas rënies së Srebrenicës dhe Žepa). krimet në Srebrenicë dhe Zepa, nuk mbrojnë Gorazde dhe Sarajevë.

Të shqetësuar për negociatat me Millosheviçin

Që në 5 qershor, CIA sugjeroi që Kroacia dhe Bosnja dhe Hercegovina ishin të shqetësuar për negociatat me Millosheviçin.

“Kroacia beson se ne i japim Serbisë një avantazh dhe se ata nuk kanë marrë asgjë për të zgjidhur problemet e tyre, përkundër faktit se ata po bashkëpunojnë me Uashingtonin. Qeveria boshnjake është e shqetësuar që ata janë duke u marrë shumë pak kur bëhet fjalë për njohjen e vendit të tyre nga Serbia (Millosheviçit iu kërkua të njohë kufijtë e BiH, por jo qeveria boshnjake). Amerikanët ishin të shqetësuar për sigurinë e vëzhguesve të tyre në kufirin midis Bosnje-Hercegovinës dhe Serbisë:

“Ne nuk kemi kërcënime të drejtpërdrejta, por forcat paramilitare serbe të lidhura me Arkan janë vendosur nga Tuzla në Srebrenica, dhe qëllimi i tyre është të gjejnë amerikanët në mënyrë që t’i marrin ata peng”.

Pas kësaj, u vendos të tërhiqet personeli amerikan nga kufiri për arsye sigurie. Analistët ushtarak më vonë i njohën zhvillimet si përgatitje të serbëve boshnjakë për ofensivën e Srebrenicës. Sipas dokumenteve amerikane, Millosheviqi nuk ishte i lumtur që njerëzit e Arkan ishin në atë lëvizje, sepse ata mund të prishnin planet e tij për të kufizuar sanksionet ndaj Serbisë.

Grupi i kontaktit ishte vazhdimisht i shqetësuar për atë që do të ndodhte me forcat paqeruajtëse, a janë ata shumë të prekshëm, a do t’i përdorin serbët ata si peng nëse aeroplanët e NATO-s bombardojnë pozicionet serbe në vendet më të rrezikuara? CIA ka një dokument, të datës 19 maj 1995, ku thotë se e vetmja mundësi realiste ishte të kërkonte mbështetje aleate për UNPROFOR, e cila duhet të tërhiqej nga vendet më të ndjeshme. Zonat e sigurisë së KB duhet të kryejnë mandatet e tyre në mënyrë më të fuqishme, përfshirë sulmet ajrore të NATO-s! ”

Vetëm gjashtë ditë më vonë, më 25 maj, të gjitha planet për sulme ajrore të mëtejshme në pozicionet serbe dështuan pasi serbët boshnjakë morën peng rreth 400 paqeruajtës të KB si hakmarrje për një sulm ajror.

Më 27 maj, Presidenti amerikan Klinton, Presidenti Francez Chirac dhe Kryeministri Britanik John Major folën përmes telefonit se si t’i përgjigjeshin pengmarrjes. Të nesërmen, sipas dokumenteve nga komuniteti i inteligjencës amerikane, amerikanët vendosën të pezullojnë sulmet ajrore të NATO-s kundër serbëve në të ardhmen e parashikueshme.

Presidenti Klinton mori një mesazh nga këshilltari i tij për sigurinë kombëtare, Tony Lake, “Ne do të pranojmë privatisht të ndalojmë sulmet ajrore në të ardhmen, por ne nuk do të bëjmë asnjë deklaratë publike në lidhje me të.” Karaxhiç dhe Mladic tani u inkurajuan të vazhdojnë planet e tyre për të kapur Srebrenicën dhe Zepën.

Shtë interesante që agjensitë e inteligjencës amerikane ende nuk lejojnë qasje në dokumentacionin se sa ata dinin për planet serbe.

Nuk ka dyshim se Amerikanët, së bashku me Grupin e Kontaktit, e dinin që ushtria serbe e Bosnjës do të kryente sulme në enklavat lindore, por nga dokumentet e CIA-s është e qartë se ata nuk e vlerësuan mirë kur do të arriheshin. Ata gjithashtu u befasuan nga krimet dhe gjenocidi i kryer.

Në një atmosferë të tillë erdhi 11 korriku 1995 dhe fillimi i agonisë për banorët e Srebrenicës dhe vendet përreth. Si rezultat i këtyre zhvillimeve, në Shtëpinë e Bardhë u mbajt një mbledhje e Këshillit të Sigurisë Kombëtare, në 11 dhe 12 korrik, e kryesuar nga Këshilltari Presidencial i Klintonit Sandy Berger, me pjesëmarrjen e Drejtorit të CIA George Tenet, Gjeneral Wesley Clark, përfaqësuesve të Pentagonit, ndërsa Madeleine Albright, asokohe ambasadori amerikan në Kombet e Bashkuara, e ktheu atë përmes një lidhje video të sigurt. Tema – konsiderimi i përgjigjeve të përshtatshme për sulmin serb të Bosnjës dhe okupimin e zonës së sigurisë të KB në Srebrenica.

Pesë përfundime të fshehta

U arritën në disa përfundime që duhej të kishin mbetur të fshehta:

“Për të ripërcaktuar aftësinë e UNPROFOR për të kryer misione humanitare dhe mbrojtëse në BiH, është e nevojshme të ndalet modeli i agresionit të suksesshëm të ushtrisë serbe të Bosnjës. Mosarritja e tij do të rezultojë në sulme ndaj enklavave të tjera, “mbytje” të rinovuar të Sarajevës, përshpejtimin e rrëzimit të misionit të UNPROFOR-it dhe inicimin e tërheqjes nën rrethanat që një situatë e tillë do të shihej si një humbje për KB, NATO dhe aleatët tanë. Miratimi i përshpejtuar i një rezolute në Kongres mbi heqjen e embargos së armëve do të dëmtonte marrëdhëniet tona me aleatët.

Veprimet e mëposhtme duhet të ndërmerren menjëherë:

Bëni gjithçka që është e mundur për të rivendosur zonën e sigurisë në Srebrenicë me të gjitha mjetet në dispozicion, ndërsa në të njëjtën kohë duke pranuar privatisht që UNPROFOR tani i mungon aftësia ushtarake për të ndryshuar okupimin serb të Bosnjës të Srebrenicës (as, me shumë mundësi, të parandalojë rënien e Zepës).

Shihni me Millosheviçin (dhe përmes KB, me Karaxhiç dhe Mlladiç) për të marrë mbështetje për UNHCR (Komisioni i Refugjatëve i KB) për të ndihmuar lëvizjen, furnizimin dhe kujdesin për refugjatët dhe batalionin holandez në UNPROFOR në Srebrenica. Në të njëjtën kohë, duhet të punohet për të marrë pëlqimin e qeverisë boshnjake për evakuimin e refugjatëve në Tuzla në vend që t’i detyrojë ata të qëndrojnë prapa linjave serbe pa ndonjë mbështetje.

Së bashku me aleatët, duhen dërguar mesazhe të qarta në lidhje me vendosmërinë e Amerikës për të mbështetur UNPROFOR për të mbetur në zonë “.

Unë vërej edhe një herë që ky informacion është i disponueshëm nga dokumentet e CIA-s dhe agjencive të tjera të inteligjencës amerikane nga të cilat u hoq marka – në fshehtësi. Ka shumë dokumente që nuk do ta shohin dritën e ditës në të ardhmen e parashikueshme dhe do të mbahen në arkivat në Uashington.

Mbrojtja e Srebrenicës
Në pjesën e fundit të rishikimit të dokumenteve në arkivat e Agjencisë Qendrore të Inteligjencës Amerikane, të cilat aktualisht janë në dispozicion, ne flasim për atë informacion që kishte inteligjenca amerikane në lidhje me Ushtrinë e Bosnjës dhe Hercegovinës në kohën e rënies së Srebrenicës. Ja çfarë shkruhet në një dokument të quajtur “Ushtria Boshnjake në Srebrenica: Whatfarë ndodhi”, i cili u bë në 18 korrik 1995.

Mbrojtja e Ushtrisë së Bosnjës dhe Hercegovinës në Srebrenicë u shemb për shkak të një kombinimi të mungesës së materialeve, mbrojtja ishte e bazuar në këmbësorinë e lehtë, mungesën e një zinxhiri efektiv të komandës dhe kontrollit, dhe besimin themelor që NATO dhe UNPROFOR do të pengonte sulmet serbe në enklavat lindore.

“Ushtria e Bosnjës dhe Hercegovinës në enklavat lindore nuk përfitoi nga fluksi i armëve në Bosnjën Qendrore, sepse Federata Boshnjake-Myslimane u krijua vetëm vitin e kaluar, dhe as njësitë ushtarake nuk përparuan në organizim, stërvitje dhe disiplinë, e cila është komandanti i Ushtrisë së Bosnjës dhe Hercegovinës. Rasim Delic) arriti të krijojë në pjesë të tjera të ushtrisë boshnjake “, thuhet në raportin rreptësisht konfidencial të CIA-s.

As armë, as organizata

Më tej argumentohet se Ushtria e Bosnjës dhe Hercegovinës kishte vetëm disa armë të rënda në enklavën e Srebrenicës ose mortaja të rënda, dhe se ata kishin ose shumë pak ose aspak municion për armët e rënda që posedonin. Mungesa e armëve antitank për të luftuar automjetet e blinduara serbe boshnjake ishte veçanërisht e rëndë, duke e bërë të pamundur që mbrojtësit të kundërshtojnë madje edhe kolonat më të vogla të automjeteve të tilla.

Theksohet se Ushtria e Bosnjës dhe Hercegovinës nuk ka marrë armë të rënda, të cilat ishin nën kontrollin e UNPROFOR në vetë qytetin, gjë që sugjeron që këto armë ishin jofunksionale ose që forcat boshnjake nuk kishin municion, benzinë ​​ose përbërës të tjerë të rëndësishëm për përdorimin e armëve të rënda.

Sqarohet se forcat boshnjake në Srebrenicë fillimisht u krijuan kryesisht brenda grupeve të organizuara dobët, të formuara në gjysmën e dytë të 1992, dhe që ata ndoshta nuk ishin të përgatitur mendërisht dhe organizativisht për të kryer një mbrojtje të pozicionuar në atë enklavë.

“Forcat qeveritare u bënë shumë më të rregulluara pasi Srebrenica u nda nga pjesët e tjera të vendit në pjesën e parë të vitit 1993. Sidoqoftë, forcat në Srebrenica ruajtën formatin e tyre të tipit gueril dhe kryesisht kryenin sulme kundër vendbanimeve të afërta me popullsi serbe. “Në sfondin e ushtrisë serbe boshnjake. Kur u kundërshtuan nga forcat serbe të armatosura më mirë të organizuara dhe shumë më të mira, shumë mbrojtës boshnjakë vendosën të shkojnë në kodra në një përpjekje për të shkuar më pranë linjave miqësore,” thanë analistët e CIA-s më 18 korrik 1995. vjet.

Ata gjithashtu menduan se forcat boshnjake rreth Srebrenicës nuk ishin varrosur mirë, veçanërisht kur bëhet fjalë për pozicionet rezervë, veçanërisht kur krahasohen me operacionet e gjera mbrojtëse që mund të shihen kudo në Bosnje dhe Hercegovinë.

Dobësitë e mbrojtësve
Kushtojini vëmendje linjave vijuese në të cilat diskutohet komanda e Ushtrisë së Bosnjës dhe Hercegovinës në Srebrenicë:

“Dobësia themelore mbrojtëse në pozicionin mbrojtës u rëndua nga mungesa e komandës efektive në Divizionin e 28-të të Ushtrisë Boshnjake. Të gjithë personeli i komandës divizionale u vra në një përplasje me helikopter në fillim të majit, me gjasë përfshirë Naser Oric, komandantin e Divizionit 28 dhe udhëheqës ushtarak në Srebrenica. që nga viti 1992. “[atshtë në këtë pikë që shihet se zbulimi amerikan nuk kishte informacion të mirë. Naser Orić, siç e dimë të gjithë, nuk u vra në rrëzimin e helikopterit] …

Ndoshta më e rëndësishmja, liderët politikë dhe ushtarakë në Srebrenica llogaritën që KB dhe NATO do të bënin diçka për të ndaluar ushtrinë serbe boshnjake para se të pushtonin të gjithë ‘zonën e sigurisë të krijuar nga Kombet e Bashkuara’. (Tashmë kemi shkruar se Amerikanët janë befasuar nga vendimi i Qeverisë në Sarajevë për tërheqjen e tërë vijës komanduese të ushtrisë boshnjake nga Srebrenica në Tuzla në prill 1995).

“Kur u bë e qartë se asnjë ndërhyrje e jashtme nuk do ta shpëtonte Srebrenicën, nuk kishte asnjë plan të rimëkëmbjes dhe ishte tepër vonë që mbrojtësit të bënin asgjë, por të përpiqeshin të shpëtonin,” 18 korriku 1995, thuhet në dokumentin e CIA-s.

Burimi: Al Jazeera


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
LajmeOPINIONEOpinione - BallinaRajoni

Të ngjajshmet