OPINIONE

 • Ndryshimi i paradigmës politike në Epokën e Renesancës

  Renesanca u shpërfaq në fund të Periudhës së Mesjetës dhe për këtë shkak nuk mundë të thuhet që Renesanca paraqet një shkëputje totale nga mendimi skolastik mesjetar. Forma e të menduarit skolastik dhe i gjithë kazani i dijes së akumuluar nga e kaluara ka ndikuar që gjurmët e mesjetës...
 • Rreziku i përtharjes së përpjekjeve

  Fakti që jemi gjeografikisht në Evropë dhe që përbëjmë rrënjët e saj nuk bindin mjaftueshëm për mpleksjen që duhet ta kemi për të avansuar drejt dinamikave të reja në kontinentin e vjetër. Mungesa e krijimit të një standardi në zhvillimet politike, socio-ekonomike e kulturore në shoqërinë shqiptare është duke...
 • Irracionaliteti, racionaliteti dhe Islami

  Sot, kritika që duhet bërë myslimanëve dhe interpretimeve të tyre mbi Kurani janë të shumta. Si u bë që pjesëtarët e një feje ajeti i parë i reveluar i të cilës ishte lexo të jenë kaq injorant? Si është e mundur që pjesëtarët e një feje, profeti i të...
 • Patrimonializmi dhe sulltanizmi: një qasje kritike

  Në shumë analiza të tij Max Weber, ka përvetësuar qasjen eurocentriste, e cila shpeshherë ka ndikuar që Weber, ashtu sikurse edhe shumë sociologë, filozofë e mendimtarë të tjerë evropian, të pranojë dhe përvetësojë shpjegime raciste kur janë në pyetje strukturat shtetërore, kulturore e ideore të shoqërive jashtë-perëndimore. Edhe pse...
 • Shoqëritë lindore në pikëpamjet e Marksit dhe Weberit

  Shkruan: Murat M. ALIU Secili që ka pak njohuri elementare mbi teoritë themelore sociologjike mund të kuptojë që ekziston një diskrepancë në qasje dhe metodologji ndërmjet sociologjisë së Marksit dhe Weberit. Aq më tepër pozicionimi i Weberit kundër Marksit dhe prirjet e tij për t’iu përgjigjur/kundërshtuar marksizmit, ka një...
 • Koment – Të flasësh gjuhën e zemrës në një epokë të kuptimit të humbur

  Ka raste kur e njëjta gjuhë nuk ndihmon në tejkalimin e mosmarrëveshjeve dhe konflikteve. Në këtë pikë ne kemi nevojë për diçka më shumë sesa aftësia gjuhësore për të arritur mendjet dhe zemrat e bashkëqenieve tona njerëzore… Sipas “Ethnologue”, një burim online mbi gjuhët botërore, ka më shumë se 7.000 gjuhë...
 • Blendi Fevziu: Ja çfarë e lidh me Shqipërinë Miliarderin e arrestuar Saudit

  Gazetari Blendi Fevziu në një analizë shkruan rreth takimit të princit Ualed Bin Talali të arrestuar një ditë më parë në Arabinë Saudite, ngre edhe disa pyetje mbi faktin se çfarë e lidh këtë personazh me Shqipërinë. “Në Gusht 2017 Ualed Bin Talali u shfaq në Durrës me dy...
 • A e kërcënon media sociale demokracinë?

  Facebook, Google dhe Tëitter supozohet të shpëtojnë politikën, ndërsa informacioni i mirë nxjerr jashtë paragjykimet dhe falsitetin. Por diç ka shkuar vërtet keq. The Economist Në vitin 1962, shkencëtari politik britanik, Bernard Crick, botoi “Në Mbrojtje të Politikës”. Ai argumentonte se arti i negociatave politike, larg të qenit i...
 • Kur ngatërron 1 nëntorin me 1 prillin

  Nuk e mbaj mend kur jam zgjuar aq i tronditur që në pikë të mëngjesit nga lajmet e ditës së sapozbardhur në media sikur këtë fillim nëntori. Lajmi ishte me të vërtetë i tmerrshëm dhe pasqyrohej në gazetën e parë që zakonisht pasqyrohet në përmbledhjet e shtypit të ditës....
 • Kërkimi i shpëtimit në tokë të huaj

  Shkruan: Murat Aliu Raporti i ideologjisë me fenomenin e migrimit Fenomeni i migrimit pothuajse gjatë gjithë historisë njerëzore ka ekzistuar. Migrimi paraqet procesin e zhvendosjes (ndryshimin e vendbanimit) individuale dhe kolektive për shkaqe politike, ekonomike, të sigurisë fizike dhe të tjera. Rënia e tri perandorive në Evropë, pra rënia...
 • Ani se te shqiptarët fiton e keqja, ne nuk do të ikim

  Shkruan: Teuta Buçi Arsyet për të mos braktisur vendin, sot janë më të forta se kurrë. Ani se te shqiptarët vazhdon të fitoj e keqja. Ani se jeni lodhur nga udhëheqës të tillë. Ani se po i pritni kohë shumë të gjatë ndryshimet. Sot, më shumë se kurrë, ka...
 • Fevziu: Ajazi denoncoi se në vend janë futur 7 milionë fara kanabisi

  Visho Ajazi, shefi i Shërbimit Informativ Shqiptar, ose siç njihet rëndom, shërbimi sekret, ka dhënë sot dorëheqjen. Dorëheqja, edhe pse burime mediatike thonë që është vendosur të premten, ka qenë e papritur. Shkruan: Blendi Fevziu Ka qenë e papritur për Presidentin Meta, për krerët e partive opozitare Basha e...
 • Evropa e manipulueshme

  Të jesh i manipulueshëm, do të thotë të kesh problem me identitetin tënd, të vuash nga shkurtpamësia dhe të qenurit jorealist në lidhje me atë se kush je, çka dëshiron, çka mundesh, si mundesh dhe deri ku mund të shkosh. Në psikiatri, të qenurit grandioz dhe jorealist me vetveten...
 • Përse po mbretëron atmosferë greve në TKK…?

  Përse po mbretëron atmosferë greve në TKK, kush qëndron prapa organizimit të kësaj greve, pse është organizuar kjo grevë dhe cili është misioni final i saj Shkruan: Sokol Plakolli*  Atmosfera e grevës e krijuar në TKK nuk është rastësi, prapa sajë fshihen individë që punojnë për Beogradin dhe misioni...
 • Roli i historisë dhe së kaluarës në debatin mbi nacionalizmin (4)

  Përfaqësuesi më i zëshëm  dhe më artikulues i qasjes etno-simbolike, Anthony Smith, pothuajse në të gjitha analizat e tij mbi nacionalizmin, kombin dhe konceptet tjera të lidhura me këta, në mënyrë të heshtur përdor metodën weberiane. Për dallim nga shumë autorë të tjerë, Smith, thotë se ekziston një lidhshmëri...