Ekonomi

 • Libri lirohet nga TVSH-ja

  Ministria e Financave ka liruar nga Tatimi i Vlerës së Shtuar të gjithë importuesit, blerësit dhe lexuesit e librit në Republikën e Kosovës. Sipas një komunikate të MF-së, në kuadër të reformës fiskale të cilën e ka ndërmarrë Ministria e Financave për ta ndihmuar Zhvillimin e sektorit privat në...
 • Sa është i sigurt sektori financiar në Kosovë?

  Rritja e shpejtë e kredive nëpër disa segmente, nuk paraqet shqetësim për sigurinë në sektorin financiar, thonë udhëheqës të Bankës Qendrore të Kosovës. Nga Fondi Monetar Ndërkombëtar është tërhequr vërejtja se rritja e shpejtë e huamarrjes nga konsumatorët e pasiguruar që përdoret për të financuar blerjen e pronave, mund të jetë...
 • Harta: Turistët lënë pasuri në Dubai

  Bangkokun e kanë vizituar më shumë se 20 milionë njerëz, ndërsa një turist në Dubai çdo ditë shpenzon një mesatare prej 468 euro. Mastercard ka raportuar për dekada me radhë se ku njerëzit udhëtojnë jashtë vendit dhe se si shpenzojnë.Pas një numri të vizitave, në vendin e parë të...
 • Këto janë pagat e reja në sektorin publik të shëndetësisë në Kosovë

  Paga më e lartë në sektorin publik të shëndetësisë parashihet të jetë 1195 euro. Kjo pagë u dedikohet mjekëve specialistë, përkatësisht ekspertëve të mjekësisë ligjore apo atyre që kanë pozita të ngjashme në shëndetësi. Ky standard pagash është përcaktuar në Projektligjin për Paga, të cilin qeveria e ka proceduar...
 • “Walone Fashion Group” hap pikën e re në Arbëri, ofron laramani stilesh

  Shtëpia e modës “Walone Fashion Group”, ka hapur lokalin e ri në lagjen ‘Arbëria’, të Prishtinës, në të cilin ka mirëpritur klientë dhe adhurues të modës. Ata kanë prezentuar ve“Walone Fashion Group” hap pikën e re në Arbëri, ofron laramani stilesh. Shtëpia e modës “Walone Fashion Group”, ka hapur...
 • Qytetarët me mbi 3 miliardë euro kursime nëpër banka

  Vlera e depozitave të klientëve në dhjetë bankat komerciale në Kosovës, deri në tetor të këtij viti ka arritur në mbi 3 miliardë euro, ka bërë të ditur Banka Qendrore e Kosovës. Nga kjo shumë, më shumë se 2.2 miliardë euro janë para të kursyera nga ekonomitë familjare, derisa ndërmarrjet...
 • E paqartë e ardhmja e Termocentralit “Kosova e Re”

  Rreth 20 milionë euro do të paguante Qeveria e Kosovës në rast të dështimit apo tërheqjes nga marrëveshja me kompaninë “ContourGlobal” për ndërtimin e Termocentralit “Kosova e Re”. Kjo pagesë do të ishte një penalizim ndaj Kosovës në rast se nuk e respekton marrëveshjen tashmë të nënshkruar me kompaninë...
 • Çmimet e konsumit shënojnë ngritje të butë në shtator

  Çmimet e konsumit shënuan ngritje 0.1 për qind në muajin shtator krahasuar me muajin paraprak, për shkak të shtrenjtimit te nëngrupet e COICOP-it bukë dhe drithëra 1.5%, perime 2.5%, veshje 1.9%, me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 0.4 për qind në IHÇK. Kjo është bërë e...
 • Kosova dhe Turqia thellojnë bashkëpunimin në sektorin bankar

  Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe homologu i tij turk, Murat Çetinkaya, gjatë takimeve vjetore të FMN-së dhe BB-së në Bali të Indonezisë, nënshkruan memorandum mirëkuptimi me qëllim të thellimit të bashkëpunimit në fushën e biznesit bankar qendror, përmes shkëmbimit të njohurive dhe ekspertizës. Guvernatori Mehmeti...
 • Ndërtimi i “Kosova e Re” pritet vitin e ardhshëm

  Qeveria e Kosovës përmes një deklarate për media ka bërë të ditur se ndërtimi i Termocentralit “Kosova e Re” nis në pjesën e parë të vitit të ardhshëm, projekt ky i cili do të finalizohet duke i ndjekur dhe përmbushur të gjitha rregullat dhe direktivat ndërkombëtare. “Projekti ka mbështetje...
 • ​50 për qind e popullësisë në Kosovë është jo aktive në tregun e punës

  Papunësia në Kosovë, vazhdon të jetë problem kyç. Nga të gjeturat e MCC-së de se mbi 49.6 për qind në Kosovë janë jo aktiv në tregun e punës. Ku në mesin e tyre dominon gjinia femërore. Ndërsa, komuna me papunësinë më të lartë vlerësohet të jetë ajo e  Komuna...
 • Këto janë pagat e reja në arsim,nga Rektori deri te Edukatori

  Paga bazë më e larta në sistemin publik të arsimit në Kosovë parashihet të jetë 1482 euro. Ajo u përket profesorëve të rregullt, atyre emeritus dhe këshilltarëve shkencorë. Por nëse dikush prej tyre e ushtron pozitën e rektorit, prorektorit, dekanit apo prodekanit, atëherë do të kompensohen me shtesë funksionale...
 • Dogana mblodhi 837 milionë euro për nëntë muajt e vitit 2018

  Gjatë periudhës nëntë mujore (Janar- Shtator 2018) të hyrat e përgjithshme të inkasuar nga Dogana e Kosovës në total arritën vlerën prej rreth 837 milionë euro, gjë që krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2017 paraqet një rritje prej 3.13% apo rreth 25.5 mil€ më shumë. Kështu ka...
 • Banka Botërore: Rritja ekonomike në vendet e rajonit mes 2.5 dhe 4 për qind

  Vendet e Ballkanit Perëndimor në vitin 2018 do të kenë rritje ekonomike e cila do të lëvizë mes 2.5 dhe 4 për qind, thuhet në raportin më të fundit të Bankës Botërore. Vendet e Ballkanit Perëndimor në vitin 2018 do të kenë rritje ekonomike e cila do të lëvizë...
 • FMN: Në prag të një krize tjetër financiare botërore

  Ekonomia botërore është në rrezik për një tjetër krizë financiare, për shkak se qeveritë dhe rregullatorët kanë dështuar në zbatimin e reformave të nevojshme për të mbrojtur sistemin e sjelljeve të papërgjegjshme, paralajmëroi Fondi Monetar Ndërkombëtar. “Duke pasur parasysh faktin se niveli i borxhit global është në mënyrë të...