Bota nuk ka kapacitet të mjaftueshëm prodhues për vaksinat, çdo person i dhjetë do ta marrë atë në 2021.

Analizat e kapaciteteve globale të prodhimit tregojnë se në vitin 2021, mund të bëhen vetëm dy miliardë doza vaksinash.

Vetëm një në 10 njerëz në botë do të mbrohet nga koronavirusi nga vaksina në vitin e parë të disponueshmërisë së tij, thanë ekspertët për Sky News. Shtatë nga nëntë prototipet e vaksinave janë në fazat e vona të provave klinike, dhe kjo ndoshta do të jetë e mjaftueshme për të imunizuar pak më shumë se 12 përqind të 7.8 miliardë njerëzve që kanë nevojë për të.

Edhe nëse prodhuesit marrin dritën jeshile për vaksinën në fillim të vitit, një analizë e kapacitetit botëror të prodhimit tregon pak potencial prodhimi kur bëhet fjalë për sasinë.

Dr. Cleo Kontoravdi, një profesor i inxhinierisë kimike në Imperial College London, tha se duhet të jetë e qartë për ne se jo të gjithë do të kenë qasje në vaksinë në fillim. Koalicioni për Gatishmëri Epidemiologjike llogarit se në 12 muajt e ardhshëm, më pak se gjysma e popullsisë së botës do të mbrohet, edhe nëse kapaciteti i prodhimit dyfishohet.

Një pandemi është një problem që nuk mund ta zgjidhim ashtu, dhe duke pasur parasysh rrethanat, kufizimet e udhëtimit dhe distanca fizike duhet të bëhen normë në vitet e ardhshme, shpëtimi i vetëm do të ishte përparimi i teknologjisë që mund të përshpejtojë prodhimin e vaksinave.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet