Bloomberg: Ata thanë se Britania do të humbte rëndësinë për shkak të Brexit, tani po shpëton botën

Kur diskuton se cilat vende reaguan më së miri në pandeminë e covida-19, Tajvani, Zelanda e Re dhe Vietnami përmenden më shpesh.

Në shikim të parë, lëvizjet pandemike në Mbretërinë e Bashkuar nuk duken mbresëlënëse – Britania ka një nga nivelet më të larta të vdekjeve për milion banorë, kryeministri u infektua dhe ishte i padisponueshëm për javë, dhe britanikët nuk treguan shumë entuziazëm për të veshur maska, shkruan Bloomberg.

Mjekët: Metoda e re e trajtimit zvogëlon nevojën për kujdes intensiv me 79%

Por faktori më i rëndësishëm në përgjigjen globale ndaj pandemisë është padyshim përparimi në kërkimet biomjekësore, pra në kërkimin e ilaçeve dhe vaksinave, dhe Mbretëria e Bashkuar ka rezultate të jashtëzakonshme dhe sigurisht që është e para për frymë në botë në zbulimet në këtë fushë.

Dexamethasone steroid

Shkencëtarët britanikë kanë lançuar ilaçin e parë që është treguar se zvogëlon vdekshmërinë tek pacientët e infektuar me covid-19. Shtë një steroid i përballueshëm financiarisht i njohur si dexamethasone.

>> Shkencëtarët pretendojnë se kanë gjetur një kurë për koronavirus, kushton vetëm rreth 40 kuna

Shtë zbuluar se doza të vogla të këtij kortikosteroidi mund të zvogëlojnë vdekshmërinë me një të tretën në ata pacientë që kanë qenë në respirator. Për ata të infektuar me koronavirus që morën oksigjen, ky ilaç uli mundësinë e vdekjes me një të pestën.

Dexamethasone tani përdoret në të gjithë botën për të trajtuar koronavirusin, dhe vendet e varfra mund ta përballojnë atë. Ky ilaç u testua edhe në Spanjë, por përparimi i parë i rëndësishëm u bë nga ekspertë britanikë.

Vaksinë për koronavirusin

Kandidati kryesor për një vaksinë të mundshme kundër covid-19 vjen edhe nga Mbretëria e Bashkuar.

Të hënën, media raportoi se shkencëtarët nga Oksfordi, në bashkëpunim me kompaninë farmaceutike AstraZeneca, kishin kryer me sukses fazën e parë dhe të dytë të provave klinike (testimin njerëzor) të vaksinës së koronavirusit dhe se ajo shkaktoi një përgjigje të sigurt imune në 1000 pacientë.

Çfarë është në vaksinën e Oksfordit që duhet të na mbrojë nga koronavirusi?

Vaksina shkaktoi një reagim të qelizave T (qelizat e bardha të gjakut që mund të sulmojnë qelizat e infektuara SARS-CoV-2) brenda 14 ditëve pas vaksinimit dhe një reagim të antitrupave që mund të neutralizojnë virusin brenda 28 ditëve pas vaksinimit.

“Vëzhguam përgjigjen më të fortë imune në ata 10 subjekte që morën dy doza të vaksinës, duke sugjeruar që kjo mund të ishte një strategji e mirë për parandalimin e infeksionit,” tha imunologu Andrew Pollard, i cili po merr pjesë në këtë studim.

Autoritetet britanike përmendin numrin e një milion dozave që mund të jenë gati deri në vjeshtë, megjithëse ka qenë e zakonshme deri më tani për të zhvilluar përpjekje disa vjeçare dhe testime për të zhvilluar një vaksinë efektive. Shumë menduan se si Oxford atëherë arriti të zhvillojë vaksinën e përmendur kaq shpejt. Përgjigja qëndron në përgatitjen e mirë dhe investimin në një larmi kërkimesh të mundshme.

Instituti Oxford Jenner, i cili ka luajtur një rol kryesor në zhvillimin e vaksinave, më parë ka punuar në kërkime të tjera në lidhje me covid-19 dhe kishte njohuri paraprake se cilat vaksinat e mundshme të koronavirusit mund të ishin të padëmshme për njerëzit.

Në rrugën për të shpëtuar botën

Me pak fjalë, edhe ilaçi më i mirë dhe vaksina më e mirë e mundshme për koronavirusin vijnë nga Britania e Madhe, shkruan Bloomberg, një kompani e mediave financiare me bazë në New York.

Kandidati i dytë kryesor në garën për të zhvilluar ilaçe dhe vaksina të koronavirusit ka shumë të ngjarë që Sh.B.A, e cila ka prodhuar remdesivirin e ilaçeve antiviralë dhe po punon në një gamë të gjerë të kandidatëve për vaksina.

Kritikët e Brexit shpesh kanë theksuar se Britania do të bëhet një vend më pak i rëndësishëm duke lënë BE-në. Ndërkohë, Mbretëria e Bashkuar është në rrugën e saj për të shpëtuar të gjithë botën.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet