Bllokada

Albinot Maloku

Seancat që u mbajtën dhe takimet konsultative me shefat e grupeve parlamentare, nuk e prodhuan formulën e duhur për zhbllokimin e situatës politike. Me fjalë të tjera, kjo legjislaturë, e gjashta me radhë, nuk po ka forcë ta tejkalojë atë që ka filluar të njihet si bllokadë numrash. U bënë fiks dy muaj që kur qytetari e dha votën për të zgjedhurin e tij, por ky i fundit po ngurron t’i jap votat për të parin e kuvendit dhe të parin e qeverisë. Vendi edhe ashtu po kalon nga kriza në krizë, ndërkohë që politika është kapaku i të gjitha këtyre. Pak për shkak të kushtëzimeve, e pak për shkak të inateve, ne ende nuk i kemi institucionet e reja. Rregullimi kushtetues që e ka Kosova për funksionimin e saj si shtet, jo vetëm në aspektin e zgjedhjes së institucioneve të vendit pas procesit zgjedhor, por edhe për gjëra tjera, gjithashtu e ka koklavitur këtë funksionim.

Pra rreshtimet e formacioneve politike pas 11 qershorit, po dalin me qenë vet problemi, duke qenë së nuk po e mundësojnë tejkalimin e bllokadës politike e institucionale. Vet bllokada si problem, po i mbështjell me faj të gjitha palët. Kriza e bllokada nuk është e vetëm një partie e cila do ta institucionalizojë atë. Ajo i përket edhe kushtëzuesve edhe insistuesve.

Betejat e zhvilluara përgjatë këtyre seancave konstitutive e takimeve konsultative mes formacioneve aktuale politike, me siguri nuk do t’i ndihmojnë as shtetit, e as qytetarit të Kosovës. Gjithsesi këto beteja nuk po zhvillohen për parime, se ato nuk ishin as kur u formuan koalicionet e as kur u ndanë taboret. Ato nuk po zhvillohen as për ta përparuar shtetin. Fatkeqësisht Republika ka ngecur këtu, në këtë pikë.

Nga eksperienca e kemi parë se kur kemi kaluar në këso lloj bllokadash të cilat kanë lënë përshtypjen se nuk do të zhbllokohen, janë lajmëruar ndërkombëtarët, të cilët më pas i kanë programuar kombinatorikat më të pa duhura. Republika jonë e qytetari i saj nuk e meriton të nënçmohet deri në këtë derexhe. Bllokada pa dyshim nuk është e përhershme dhe e cila mund ta bllokojë pafundësisht shtetin e qytetarin e saj.

Prandaj, padyshim faji është tek 22 tetori, kur edhe subjektet e caktuara politike shpresojnë e mendojnë që do t’i rrisin votat e tyre. Në këso momentesh do të duhej të aktivizohej edhe presidenti i Republikës Hashim Thaçi. Presidenti edhe pse mund të mos pranohet nga kundërshtuesit e tij si bashkëbisedues i zgjidhjes së krizës, ai mund të mbështetet mbi një bazë kushtetuese si shef i shtetit dhe të involvohet aktivisht në të mirë të zgjidhjes së situatave bllokuese të cilat i ndodhin vendit.

Afatet kohore edhe në formimin e institucioneve të reja pas zgjedhjeve kanë skadencë. Nëse mendohet të shkohet në pafundësi me bllokada të tilla, si pasojë e kundërshtive të palëve përmes kushtëzimeve e insistimeve, atëherë nuk është aspak tragjike për demokracinë të shkohet në zgjedhje të reja të parakohshme. Shkuarja në zgjedhje të reja parlamentare, pa dyshim se, nuk është rekomandim i mirë, por është opsioni më real i mundësisë së kthjellimit të politikës vendore, pa përfshirjen e ndërkombëtarëve në zhbllokimin e situatës përmes modaliteteve potencialisht më të pafavorshme sesa zgjedhjet.

E fundi i fundit, qytetarit të Kosovës, pas çdo procesi zgjedhor, i mbetet ta vlerësojë e rivlerësojë votën e tij, në ishte e drejt ose jo.

Kategoritë
ANALIZA JAVORE

Të ngjajshmet

 • Nëntori

  Albinot Maloku Thuhet se nëntori është muaj i shqiptarëve. Data e 28-të e këtij muaji, në vete ndërlidh disa momente historike, por ndër më të rëndësishmet mbetet Shpallja e...
 • Tribunali

  Albinot Maloku Dhjetori i këtij viti do të jetë muaj i cili do të përmbyllë punën gati tri dekadëshe të mekanizmit i cili u themelua për të ndjekur penalisht...
 • Zëvendësministrat

  Albinot Maloku  Ndonëse debatet rreth zgjedhjeve lokale nuk do të përfundojnë deri më 19 nëntor, kur edhe do të përmbyllet raundi i dytë, për komunat që kanë shkuar në...
 • Njohjet

  Albinot Maloku Diplomacia e Kosovës është sinonim i dështimit. Me gjasë, secili zyrtarë që është emëruar si Ministër i Jashtëm i Kosovës, këtë pozitë e ka perceptuar si prestigj...