BiH dërgoi një deklrataë proteste për Serbinë, ambasadori u ftua në një takim urgjent

Ministrja e Punëve të Jashtme e BiH, Bisera Turković, i dërgoi një notë proteste Beogradit për shkak të verdiktit me të cilin ish komandanti i të ashtuquajturit Ushtria e BiH Husein Mujanović u dënua me 10 vjet burg për krime lufte të kryera kundër serbëve, duke besuar se ishte një dënim i lartë për krime lufte.

Së shpejti, Kryetari i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Sefik Dzaferovic, bëri thirrje për një takim urgjent të Ambasadorit të Serbisë në BiH, Aleksandar Gjordjeviç.

Dzaferovic gjithashtu i bëri thirrje ambasadorit të protestojë kundër ndjekjes së pretenduar të qytetarëve të BiH në Serbi, raporton televizioni N1 Sarajevo.

Sipas portalit në Sarajevë “Kliks”, Turković u shkruajti gjithashtu zyrtarëve të lartë evropianë Josep Borelj dhe Oliver Varhei me atë rast.

Turkoviç thuhet se është i pakënaqur me, siç pretendon ajo, mosrespektimin që Serbia tregon dhe shkel të gjitha marrëveshjet e arritura më parë që merren me çështjen e gjyqeve për krime lufte.

Ai gjithashtu pretendon se një politikë e tillë e Serbisë është në kundërshtim me Kartën e Kombeve të Bashkuara.

Në një letër drejtuar zyrtarëve të lartë evropianë, ministri i jashtëm i BiH u kërkoi atyre që të kuptojnë seriozitetin e situatës dhe ndikimin e tij të mundshëm negativ në stabilitetin,

Ajo u bëri thirrje zyrtarëve të BE që të përdorin, siç shprehet ajo, autoritetin e tyre dhe të bëjë thirrje për dënimin e të gjithë faktorëve që mund të destabilizojnë marrëdhëniet midis shteteve të ish-RSFJ-së.
Mujanoviç u dënua në Beograd me 10 vjet burg për krime lufte kundër serbëve që ishin në burgun e luftës në Hrasnica afër Sarajevës.

Prokuroria kërkoi që Mujanoviç të dënohej me 15 vjet burg./Gazetaere

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet