Bebet e lindura në vjeshtë shpesh janë të prirur ndaj alergjive

Një studim i fundit, i botuar në Journal of Alergy and Clinical Immunology: In Practice, pretendon se sezoni në të cilin lind një fëmijë mund të jetë një faktor rreziku për alergjitë ushqimore. Gjithashtu thuhet se fëmijët e lindur në vjeshtë janë më të ndjeshëm ndaj alergjive dhe sëmundjeve që ato shkaktojnë.

Gulf News shkruan se gjendjet alergjike vihen re më shpesh në lëkurën e thatë, të çarë, por shpesh ka një marshim atopik kur gjendja kalon nga një formë e alergjisë në tjetrën.

Marshi atopik fillon që në foshnjëri me ekzemë (lëkurë problematike, dermatit atopik), dhe më vonë në fëmijëri mund të zhvillohet në alergji ushqimore, astmë dhe ethe sanë.

“Kur grimcat e ushqimit absorbohen përmes lëkurës së dobësuar siç është ekzema, në vend që të tretet, trupi i percepton ata si” ndërhyrës “dhe bën antitrupa kundër tyre. Kur fëmijët hanë ushqim nga i cili janë alergjikë, antitrupat e njohin atë dhe shkaktojnë reaksione alergjike si skuqja. , të vjella apo edhe anafilaksi, ”tha Jessica Hui, një pediatre në National Jewish Health dhe autori kryesor i studimit.

Kërkimet sugjerojnë që lindja në vjeshtë është e lidhur ngushtë me ekzistencën e bakterit të dëmshëm Staphylococus aureus, i cili mund të dobësojë mbrojtjen e lëkurës. Ajo shkakton kruarje, lëkurë të thatë dhe të dhimbshme të shoqëruar me ekzemë dhe lejon që bakteret e ndryshme, grimcat e ushqimit dhe patogjenët të depërtojnë në lëkurë dhe të hyjnë në trup.

“Ne rishikuam çdo fëmijë të trajtuar në spitalin tonë, ku u zbulua se ata që kishin lindur në vjeshtë kishin më shumë të ngjarë të përjetonin të gjitha kushtet e lidhura me marshimin atopik. bakteret në lëkurë, ”shtoi Hui.

Studiuesit tani po kryejnë një provë klinike për të marrë parasysh një gamë të gjerë faktorësh që mund të kontribuojnë në mbrojtjen e dobësuar të lëkurës tek foshnjat.

Prandaj, ata regjistrojnë gratë shtatzëna në regjistër dhe monitorojnë foshnjat e tyre në fëmijërinë e hershme për të marrë në konsideratë gjithçka, nga faktorët e mjedisit, përmes gjenetikës te ilaçet dhe produktet që kanë në shtëpi.

“Ne besojmë se do të jemi në gjendje të ndalojmë zhvillimin e marshit atopik nëse arrijmë të ndërhyjmë në një moshë shumë të re, madje edhe menjëherë pas lindjes,” deklaroi Hui.

Autorët e studimit sugjeruan që parandalimi i marshit atopik është i mundur nëse lagni lëkurën e bgeba me ekzemë me kompresa dhe locione të lagura dhe futni ushqim alergjik në një fazë të hershme në jetën e fëmijëve që janë në rrezik.

Qumështi i lopës, vezët, gruri, gluteni, soja, peshku, butakët, susami dhe fara të tjera, si dhe kikirikët dhe arrat është ushqimi që më së shpeshti shkakton alergji.

Secilin prej këtyre ushqimeve mund ta përfshini në dietën e familjes suaj, por edhe në ushqimet që foshnja juaj ha.

Si një masë paraprake, kur filloni të futni këto ushqime, atëherë duhet ta bëni gradualisht çdo tre ditë që së pari të siguroheni që fëmija nuk ka simptoma dhe nëse po, atëherë është koha për ushqime të reja.

Pas prezantimit të alergjenëve të mundshëm si vezët dhe kikirikët, rekomandohet që të vazhdoni t’i përfshini ato në dietën e foshnjës tuaj të paktën dy herë në javë për të siguruar që fëmija të mbetet tolerant ndaj këtyre ushqimeve.

Para se të filloni të prezantoni këto ushqime, është e rëndësishme të siguroheni që fëmija juaj është mirë dhe nuk është i sëmurë në mënyrë që sistemi i tyre imunitar të luajë rolin e tij. Gjithashtu, shpesh dihet se është e vështirë të thuash nëse është një reaksion alergjik apo i ftohur.

Gjithashtu, mund të shqetësoheni për një alergji ushqimore nëse ka një histori familjare të saj, megjithatë, kjo nuk do të thotë që fëmija juaj është në rrezik më të lartë.

Faktorët më të rëndësishëm që rrisin rrezikun e alergjive ushqimore tek fëmija juaj janë zhvillimi i ekzemës në fëmijërinë e hershme ose një alergji para-ekzistuese ndaj qumështit të lopës.

Hulumtimet e fundit kanë treguar se foshnjat që janë në rrezik më të lartë të alergjive ushqimore mund të përfitojnë nga futja e hershme e vezëve dhe kikirikëve në dietën e tyre për të parandaluar alergjitë e mundshme ndaj tyre.

Para futjes së alergjenëve ushqimorë, këshillohet të prisni që ekzema të vihet nën kontroll. Nëse mbrojtja e lëkurës nuk funksionon, më saktësisht, nëse është e thatë dhe e dëmtuar, ekziston rreziku që alergjenët si ushqimi ose alergjenët në ajrin që thithim të hyjnë përmes tij.

Atëherë sistemi imunitar mund ta njohë atë si një fenomen të dëmshëm që çon në zhvillimin e antitrupave alergjikë (sensibilizim). Rreziku i sensibilizimit të ushqimit është më i ulët nëse fëmija juaj tashmë po e ha atë ushqim./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet