Baristët e Beirutit përpiqen të ringjallin kulturën e tyre të kafesë

Sipërmarrësit e rinj libanezë po përpiqen të rikthejnë pirjen e kafes në qendër në tavolina prej druri dhe kështu edhe traditën e pirjes së kafesë në Beirut.

Në vitet e para Bejrutit u godit nga lufta civile, qyteti ishte i njohur për kulturën e gjallë të kafesë që tërhoqi intelektualë nga e gjithë bota arabe, transmeton Gazeta e Re.

Tabelat që u derdhën në trotuaret e rrugës Hamra ishin një qendër për akademikë, studentë, shkrimtarë dhe artistë, të cilët do të pinë një kafe të trashë arabe dhe do të argumentonin natën.

“Ishte një kohë magjike”, thotë Cesar Nammour, 81 vjeç, i cili ishte koleksionist arti në vitet 1960 dhe shpesh frekuentonte ato. “Ishte kryesisht për shoqërimin. Ne u takuam atje pas shkuarjes në filma në mbrëmje, për të folur dhe diskutuar për idetë. ”

Në atë kohë, kafja që pinë ishte pothuajse e rastësishme. Por një brez i ri baristash po kërkon të rimarrë një pjesë të së kaluarës dhe këtë herë ata po vënë në skenë qendrën e kafesë.

Një valë kafenesh special janë hapur rreth qytetit, duke ushqyer njohës të rinj që e njohin arabiken e tyre nga robusta e tyre.

“Ajo erdhi nga një nevojë personale që të ketë kafe të mirë këtu”, thotë Dalia Jaffal, bashkëpronare 31-vjeçare e kafesë Kalei, në Mar Mikhael, një lagje arti në Beirut lindor.

“Ne konsumojmë shumë, por për ne nuk ka qenë kurrë në lidhje me cilësinë e kafesë, gjithmonë ka qenë në lidhje me bisedën. Nuk ka arsye pse ne nuk mund të kemi të dyja”.

Libani konsumon më shumë kafe, ose kaweh, për person se kudo tjetër në Lindjen e Mesme – rreth 4.8 kg për frymë çdo vit – sipas Organizatës Ndërkombëtare të Kafesë. Në Britaninë e Madhe konsumi është 2.8 kg për person.

Kategoritë
Kulturë

Të ngjajshmet