Bakteret në gojë – rrezik për infarkt

Higjiena e gojës është shumë e rëndësishme për shëndetin e sistemit kardiovaskular.

Njerëzit me shumë baktere në zgavrën e gojës janë në rrezik të lartë të përjetimit të një sulmi në zemër, paralajmërojnë ekspertët e Universitetit Buffalo në SHBA.

Qëllimi i studimit, i cili përfshinte njerëz të gjinive të ndryshme që mbijetuan infarktin, dhe ata që nuk kishin, ishte për të përcaktuar nëse disa lloje të baktereve ishin veçanërisht të favorshme për fillimin e infarktit.

Rezultatet treguan se forsintesis Tanarella dhe bakteret Prevotella intermedia ishin dukshëm më të zakonshme në mushkëri të personave që përjetuan infarktin se sa ato të grupit të kontrollit.

Megjithatë, një faktor edhe më i rrezikshëm është rritja e baktereve që janë vendosur atje. Përveç kësaj, ekspertët paralajmërojnë se bakteret e shumëzuara mund të shkaktojnë inflamacion që favorizon mpiksjen e gjakut.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi