Bakir Izetbegović: Mësimi më i rëndësishëm që mësova nga babai im është durimi dhe besimi tek njerëzit

Alija Izetbegović ishte, mbi të gjitha, një njeri që ishte i gatshëm të pranonte gabimet dhe dështimet e tij …, tha Bakir Izetbegović, Nënkryetari i Dhomës së Popujve të Parlamentit të BiH, Presidenti i SDA dhe djali i Alija Izetbegović.

Bakir Izetbegović, Nënkryetari i Dhomës së Popujve të Asamblesë Parlamentare të Bosnjës dhe Hercegovinës (PSBiH), President i SDA dhe djali i Alija Izetbegović, tha sot, me rastin e 95 vjetorit të Presidentit të parë të Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, mësimin më të rëndësishëm që ai mësoi nga babai i tij besim në Zot, durim dhe besim te njerëzit

“Ndërsa plakem, kujtimet e mia për fëmijërinë e hershme janë më të freskëta. Ai punoi shumë në fusha, ai doli të heqë dorë për gjashtë muaj, dhe unë e doja shumë. Më pas, pati një jetë të trazuar me burgje, luftëra … Kështu që unë pati mundësinë të mësojë nga një njeri i qetë, këmbëngulës, i cili i tejkaloi të gjitha këto probleme ”, tha Izetbegović sot në Kovači ku shtrimi i luleve dhe mësimi i Fatiha shënoi përvjetorin e lindjes së Presidentit të parë të Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës Alija Izetbegović.

Mësimi më i rëndësishëm që mësoi nga babai i tij i ndjerë ishte durimi.

“Besimi në Zot, durimi dhe besimi tek njerëzit. Gjithçka vjen përmes njerëzve, të mirën dhe të keqen, dhe ju duhet të dini se si të filloni anën më të mirë te njerëzit, ai e dinte ta bënte. Ai ishte mjeshtër i tij”, tha Izetbegovic.

Ai beson se Alija Izetbegović do të krijonte BiH sot ashtu si ata.

“Si ne. Ai ishte një politikan shumë i aftë, një njeri. Ai me siguri do ta bënte atë më mirë se ne, por unë nuk shoh një mënyrë tjetër. Ne jetojmë në një vend ku, për fat të keq, forcat politike janë të ndara,” shpjegoi Izetbegovic.

Ai gjithashtu foli për faktin se Alija Izetbegović ishte një nga politikanët e paktë dhe shtetarët që foli për dështimet e tij.

“Alija Izetbegović ishte, mbi të gjitha, një njeri që ishte i gatshëm të pranonte gabimet dhe dështimet e tij, dhe kjo është dëshmi e forcës sepse njerëzit e dobët fshehin gabimet e tyre. Do të ishte mirë nëse do të arrinim të shmangnim një konflikt të tillë, i cili ndau njerëzit në planin afatgjatë, la mosbesim dhe frikë, dhe tani ajo duhet të trajtohet. Unë mendoj se do të kurohet vetëm me gjeneratat e reja, “theksoi Izetbegović.

Alija Izetbegović ishte presidenti i parë i shtetit të njohur ndërkombëtarisht të Bosnje dhe Hercegovinës dhe komandanti suprem i Ushtrisë së RBiH gjatë agresionit ndaj BiH. Ai lindi në 8 gusht 1925 në Bosanski Samac, dhe vdiq më 19 tetor 2003 në Sarajevë. Ai u varros në Varrezat e Dëshmorëve “Kovači” në Sarajevë.

Ai u rrit dhe studion në Sarajevë, ku u diplomua në Fakultetin e Drejtësisë. Si këshilltar juridik, ai punoi në disa kompani të Sarajevës. Për shkak të lidhjeve dhe veprimeve të tij politike, ai u burgos dy herë dhe u dënua. Në “gjyqin e Sarajevës” të mirënjohur, të montuar politikisht, si i akuzuari i parë në një grup prej trembëdhjetë intelektualësh muslimanë, ai u dënua me 14 vjet burg.

Ai inicoi formimin e Partisë së Veprimit Demokratike dhe u bë presidenti i saj i parë në asamblenë e parë themeluese të SDA-së, më 25 maj 1990. Pas fitores së SDA në zgjedhjet e para parlamentare shumëpartiake në 1990, Izetbegović u zgjodh Presidenti i parë i Presidencës së Republikës së BiH.

Pas zgjedhjeve të para shumëpalëshe pas luftës, në 1996, ai u zgjodh anëtar, dhe më pas kryetari i Presidencës së BiH. Pas dhjetë viteve të kryerjes së funksionit të një anëtari të Presidencës së BiH, për arsye shëndetësore, në vitin 2000, ai dha dorëheqjen nga pozita e një anëtari të Presidencës së BiH.

Ai është autori i një numri punimesh gazetareske, studimesh dhe librash që janë përkthyer në disa gjuhë botërore./Gazetaere

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet