Arkeologët kanë zbuluar shtypshkronjën e parë së epokës të hekurit në Liban (Foto)

Arkeologët kanë zbuluar shtypshkronjën e parë të verës së Epokës së Hekurit në Liban, që daton nga shekulli i 7-të para Krishtit.

Gërmimet në vendbanimin antik të Tell el-Burak afër qytetit të Sidonit zbuluan shtypshkronjën e ruajtur mirë, e cila ishte ndërtuar nga suva e bërë nga përzierja e gëlqeres dhe qeramikave të ricikluara.

Prodhuesit e verërave do të kishin stompuar rrushin në pellgun prej 10 metrash katrorë, me lëngun që rezultonte të binte në një kazan gjysmë rrethor më poshtë për mbledhje dhe fermentim.

Dihej tashmë që Romakët e lashtë admironin Fenikasit për aftësitë e tyre në prodhimin e verës, por deri më tani vetëm amforat dhe farat e rrushit ishin gjetur në sitin Tell el-Burak.

Eksportet e verës fenikase, e cila u prodhua në një ‘shkallë të madhe’, hapi rrugën për popullaritetin e përhershëm të pijeve në të gjithë Mesdheun.

Prodhimi i specializuar i verës mund të ketë qenë duke u zhvilluar në Tell el-Burak për disa shekuj, duke lejuar fenikasit të prodhojnë pije në një shkallë të gjerë.

‘Rezultatet japin njohuri për traditat e ndërtimit fenikas të përdorura në strukturat e lidhura me prodhimin e verës në Levant’, thonë studiuesit në revistën Antiquity.

‘Roli i rëndësishëm socio-ekonomik që luajti vera në shoqëritë fenikase duket se ka favorizuar zhvillimin e zgjidhjeve inovative në teknologjinë e ndërtimit të instalimeve për prodhimin e verës.’

Bazuar në analizën paraprake të qeramikës së lidhur, megjithëse shtypi është ndërtuar që në shekullin e 8-të para Krishtit dhe të paktën në shekullin e 7-të para Krishtit.

Ai prodhon gjithashtu një suva që është rezistente ndaj ujit dhe e veshur fort, duke i dhënë asaj një jetë të gjatë përdorimi.

Romakët e zhvilluan më tej këtë teknologji, shpesh duke e përdorur atë për të bërë ndërtesat e tyre.

Përdorimi i qeramikës së ricikluar për të bërë shtypin do të kishte ndihmuar gjithashtu për të mbajtur kostot e prodhimit të ulëta dhe për të ndihmuar në fitimin e duhur të pijeve të tyre.

Fenikasit duket se kanë tregtuar gjerësisht verë dhe kanë përhapur traditat e prodhimit dhe konsumimit të verës përreth Mesdheut.

Rrugët tregtare u shtrinë përgjatë vijave bregdetare të Medit, nga Qiproja e afërt dhe Kreta poshtë detit Egje dhe përgjatë veriut të Afrikës dhe deri në perëndim deri në Spanjën e sotme.

Gërmimet në Tell el-Burak kanë dhënë gjithashtu mbetjet e katër strukturave të shtëpive, që përfshijnë ish depo dhe një oborr.

Tell el-Burak është një vendbanim i vogël fenikas i pushtuar nga shekulli i 8-të deri në 4 para Krishtit dhe ndodhet rreth pesë milje larg nga qyteti i sotëm i Sidonit.

Vendbanimi më i vogël bujqësor i Tell el-Burak u pushtua nga shekulli i 8-të në 4-të para Krishtit.

Që nga viti 2001, Projekti Arkeologjik Tell el-Burak ka gërmuar mbetjet e qytetit, duke krijuar prova se ai ishte përqendruar në prodhimin e verës.

Kërkimet e mëparshme në Tell el-Burak kishin identifikuar sasi të mëdha të farave të rrushit antik dhe një numër të madh kavanozësh transporti të njohur si amfora.

Amforat mund të jenë përdorur më pas për të transportuar produktin e përfunduar në Mesdheun lindor.

Sidoqoftë, provat e drejtpërdrejta të bërjes së verës në Feniki kanë qenë të pakta, duke e bërë këtë një zbulim emocionues.

Pas suksesit të tyre si eksportues të verës, rreth gjysmës së dytë të shekullit të nëntë pes, grupet fenikase folën në perëndim dhe themeluan vendbanime të reja në Mesdheun qendror dhe perëndimor.

Ndërsa fenikasit përfundimisht u përhapën në perëndim, ata përhapën njohuritë dhe aftësitë e tyre se si të bëjnë verë dhe metodat e tyre të transportit në amfora.

Kjo kishte një ndikim të madh në prodhimin e verës greke dhe romake, të cilët i shikonin fenikasit si ekspertë të aftë dhe të sofistikuar të verës.

Vera nuk ishte vetëm një eksport i vlefshëm për fenikasit, por një pjesë e rëndësishme e ceremonive fetare, dhe do të ishte ofruar si flijime perëndive./Gazetaere

 

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet