Analiza e sulmit terrorist në Vjenë: A mund të ishte parashikuar dhe cilat mesazhe janë inkurajuese

Sulmi terrorist në Vjenë ka tërhequr vëmendjen e të gjithë botës, veçanërisht rajonit tonë, në të cilin Vjena është metropoli më i afërt botëror, origjina historike e proceseve të shumta, si dhe qyteti ku jetojnë disa qindra mijëra njerëz nga rajoni ynë.

Duke ditur origjinën e terroristit të vrarë, si dhe të arrestuarve, frika e pasojave të mundshme të kësaj ngjarjeje në rajonin tonë është e justifikuar.

Pas sulmeve terroriste në Francë, për fat të keq, mund të pritej që të kishte sulme të reja të ngjashme në tokën Evropiane, tha eksperti i sigurisë Safet Music për Klix.ba.

“Duke ndjekur matricën e sulmeve të mëparshme terroriste, veçanërisht ato nga periudha para disfatës së organizatës terroriste ISIL, vlerësimet shkuan në drejtim që kërcënimi terrorist pas Francës është më i shprehur në Belgjikë dhe Spanjë, dhe vetëm atëherë në Gjermani, Austri dhe Itali. është çështje kohe, mënyre dhe vendi i sulmeve terroriste “, tha ai.

Duke gjykuar nga të dhënat në dispozicion, shton ai, si dhe regjistrimet, terroristi në Vjenë kishte një pushkë automatike dhe një pistoletë, e cila na kthen në temën e ekzistencës së armëve të paligjshme, si një sfidë e madhe e sigurisë. Sipas Europol, ka rreth 3 milion armë të paligjshme në Evropën Juglindore, gjë që u konfirmua më parë nga ministrat e jashtëm të Francës dhe Gjermanisë.

“Sidoqoftë, nga shembulli në Paris mund të shihet se çeliku i ftohtë është i mjaftueshëm për të kryer një sulm terrorist, në disa raste makina janë përdorur më parë. Kjo do të thotë që qëllimi i terroristit nuk parandalohet nga mungesa e armëve të zjarrit. Gjithashtu, nëse ato provojnë të sakta të dhënat se terroristi ka lindur në Vjenë, ku ai jetoi, ndërsa prindërit e tij janë me origjinë nga Maqedonia Veriore, atëherë kjo tregon se ky është një shembull klasik i një të riu të radikalizuar nga Perëndimi, “thotë ai.

Shembuj të tillë kemi pasur sidomos në periudhën e ekzistencës së organizatës terroriste IDIL, Muzika vazhdon, por është e qartë se një rrugë e ngjashme për radikalizmin ka mbijetuar. Detajet e çështjes specifike ende nuk janë bërë të ditura, por meqenëse ai ishte tashmë “nën radar” të shërbimeve të inteligjencës austriake, ka shumë të ngjarë që ai të pranojë disa ose shumicën e besimeve radikale të terroristëve përmes internetit.

“Ajo që sigurisht na shqetëson nga zona e Evropës Juglindore është se ekziston ende ky proces i radikalizimit në të cilin bien të rinjtë, ne kemi pasur shembuj të tillë në vitet e mëparshme kur të rinjtë shkuan në fushën e betejës Siriano-Irakiene, në fushën e betejës së Ukrainës. Pastaj përdorimi i papenguar dhe u përhap. ideologjitë fashiste nga Lufta e Dytë Botërore me qëllim nxitjen e urrejtjes ndaj të tjerëve, mohimin e krimeve dhe gjenocidit, të gjithë shembujt e të cilave tregojnë nevojën për punë më parandaluese dhe sistematike me të rinjtë, biseda me të rinj duke filluar në shtëpi, pastaj përmes njësive të veçanta tematike brenda shkollës sistemi, ku të rinjtë duhet të informohen për rreziqet e radikalizimit dhe ekstremizmit, dhe angazhimit më intensiv të komuniteteve fetare “, deklaron Mušić.

Por përgjegjësia është gjithashtu e politikanëve të cilët, siç mund ta shohim, përdorin terrorizmin në situata të tilla për të ndezur më tej intolerancën midis njerëzve, në disa raste ndaj fqinjëve të parë dhe shekullorë, shton ai. Shtë e rëndësishme që çështja e parandalimit të merret nga ekspertët, dmth që ata të trajnojnë mësues, punonjës socialë, fetarë dhe të tjerë në zinxhirin e parandalimit. Programet e mëparshme nuk kanë dhënë rezultate pikërisht sepse këto çështje merren nga njerëz pa përvojë dhe praktikë.

Sulmuesi nga Vjena është Kujtim Fejzulai, i cili u dënua vitin e kaluar për përpjekjen për të shkuar në Siri

“Inkurajuese është deklarata e fundit nga Kancelari Sebastian Kurz i cili dënoi sulmin dhe vuri në dukje se nuk ishte një konflikt i feve. Retorika inflamatore favorizon rrëfime të reja ekstremiste, radikalizim të mëtejshëm të shoqërisë dhe në asnjë mënyrë nuk qetëson ose ndalon ideologët radikalë të heqin dorë nga e keqe dhe e dhunshme Përgjegjësia është gjithashtu mbi mediat, të mos lejojmë të kalojnë informacione të paverifikuara, të marrin parasysh terminologjinë kur raportojnë mbi terrorizmin, profesionalizmi gazetaresk testohet në situata të tilla “, përfundoi Music.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet