Amnistia Ndërkombtare: Vrasja e gruas në Izrael nevojë për drejtësi të brendshme

Amnesty International ka thënë që vrasja e një gruaje palestineze nga ushtarë izraelitë në pikën e kontrollit në Kalandiya duhet të jetë “një kujtesë urgjente e nevojës për drejtësi ndërkombëtare për të filluar rrugën drejt përfundimit të shkeljeve të institucionalizuara dhe sistematike të Izraelit të të drejtave të njeriut  palestinezë.”

“Pamjet  ne video të incidentit tregojnë se gruaja duke qëndruar   larg nga rojet izraelite kur e qëlluan atë për vdekje. Ajo nuk dukej se mbante një armë zjarri dhe nuk paraqiste ndonjë kërcënim të menjëhershëm për rojet  ose jetën e njerëzve në afërsi kur ata hapën zjarr. Kjo sugjeron fuqimisht se vrasja e saj mund të ketë qenë e paligjshme, “shpjegoi Amnesty International..

“Sipas ligjit ndërkombëtar, forca vdekjeprurëse duhet të përdoret vetëm kur është rreptësisht e pashmangshme dhe për të mbrojtur njerëzit nga rreziku i afërt i vdekjes ose dëmtimi serioz,” nënvizoi grupi i të drejtave të njeriut.

“Forcat izraelite kanë një histori të tmerrshme për kryerjen e shkeljeve serioze të të drejtave të njeriut dhe ligjit ndërkombëtar humanitar – përfshirë përdorimin e forcës së tepërt dhe kryerjen e vrasjeve të paligjshme. Ky model rritet pa pengesa nga mungesa e plotë e përgjegjësisë për forcat izraelite që kryejnë shkelje të të drejtave të njeriut, vuri në dukje ajo.

Vitet e fundit, Amnesty International ka dokumentuar qindra raste në territoret e okupuara palestineze, në të cilat forcat izraelite kanë përdorur forcë vdekjeprurëse ndaj palestinezëve të paarmatosur, të cilët nuk po paraqesin ndonjë kërcënim të menjëhershëm për jetën e ushtarëve dhe t ë tjerëve.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet