Amerika: Shumë më pak e qëndrueshme, shumë më pak e fuqishme, por më e rrezikshme

Shkruan: Wilson Dizaard

 

Si pandemia vdekjeprurëse, shqetësimi ekonomik dhe trazirat civile i kanë bërë SHBA një forcë kërcënuese për pjesën tjetër të botës.
Shtetet e Bashkuara nuk janë vetëm një perandori. Shtë dy. Këto perandori po luftojnë njëri-tjetrin tani, dhe pasojat për botën mund të jenë shkatërruese.

Amerikanët që mbijetojnë në pandeminë COVID-19, varfërinë që ajo sjell dhe dhuna me armë që duket se inkurajon, ka të ngjarë të përbëjnë një rrezik shumë më të madh për pjesën tjetër të botës sesa tashmë.

Një vend mund t’i ndalojë amerikanët të hyjnë në të, por nuk mund të ndalojë që armët bërthamore amerikane të bien mbi të. Ajri që ju dhe unë po marrim frymë tani është i spërkatur me dioksid karboni të bërë nga Amerika. Taktikat dhe teknologjitë e forcave policore shtypëse në të gjithë botën shiten së pari dhe u shiten departamenteve të policisë amerikane. Pastaj ka rrezatim në dhëmbët tanë, kryesisht mbetje të provave bërthamore të SH.B.A.-së dhe ato Sovjetike. Vetëm SHBA ka hedhur ndonjëherë një armë bërthamore gjatë kohës së luftës.

Në këtë ditë, 75 vjet më parë, mijëra njerëz të verbër dhe të djegur ishin akoma duke u penguar nëpër rrënojat e Nagasaki dhe Hiroshima, secila u bombardua disa ditë më parë, më 6 gusht dhe 9 gusht, secila nga një bombe që mbante 12 amerikanë.

Në tokë, pas ndezjes dhe shpërthimit dhe mureve të zjarrit, japonezët ndjehen që lëkura e tyre zhvishej në lecka. Fëmijët dhe prindërit e tyre u kthyen në hi, dhe eshtrat e tyre ulëruese të djegura nga rrezatimi, mushkëritë e tyre u kthyen në varre për hirin e fqinjëve të tyre. Si karboni dhe metani në mushkëritë tona tani, ai rrezatim që vrau ngadalë mijëra ishte rrezatim i bërë nga Amerika.

Ai lloj tmerri mund të ndodhte përsëri. Dhe shanset bëhen më të mundshme aq më shumë që kolapset SHBA për shkak të pandemisë, depresionit ekonomik dhe rritjes së kulteve raciste, paranojake të saj.

“Pas koronavirusit, Amerika bëhet shumë më pak e qëndrueshme, shumë më pak e fuqishme … por për të dyja këto arsye më të rrezikshme”, është një skenar i ofruar nga Richard Kreitner, një gazetar nga Brooklyn, New York. Libri i tij i ri, Break It Up, shikon historinë e lëvizjeve të shkëputjes në SH.B.A., të reja dhe të vjetra.

Në ditët e sotme, SHBA duket se po shkëputen nga vetja përgjatë vijave urbane dhe rurale. Ato besnikëri përfaqësojnë dy perandoritë amerikane që kishin ardhur në një armëpushim jo të lehtë pas Luftës Civile. Ajo armë nën Presidentin e SHBA Donald Trump po prishet me shpejtësi. Ka vite në gjendje të keqe.

Kreitner i tha TRT World se historia e zgjerimit të territorit të SH.B.A.-së është e lidhur me flakërimet në ndjenjën secesioniste. Zakonisht, ka mbaruar mosmarrëveshjet se si të qeverisin territoret e reja të fituara. Para Luftës Civile, ishte çështja nëse skllavëria do të ishte e ligjshme në territoret perëndimore dhe shtetet në të cilat Evropianët e bardhë kishin filluar të vendoseshin.

Në vitin 2020, duket se dhuna civile dhe polarizimi ka ardhur përsëri për shkak të mosmarrëveshjeve për mënyrën sesi Shtetet e Bashkuara duhet të drejtojnë pjesën tjetër të botës. Nëse SH.B.A. nuk do të ishin një hegjemon global, me një rrjet të gjerë të shteteve kliente dhe baza ushtarake në të gjithë planetin, nuk do të kishte këto mosmarrëveshje të brendshme se çfarë të bënte me ta.

Në të vërtetë, ngritja politike e Trump filloi me gënjeshtrën e urryer që Presidenti Barack Obama ka lindur në Kenia dhe jo në SH.B.A., dhe ishte një imponues i huaj dhe gjithashtu ndoshta mysliman. Kjo fantazi kërkon hegjemoni globale amerikane që dikush ta imagjinojë. Që Trump të pohojë se bota po përfiton nga Amerika, kërkon angazhimin amerikan me pjesën tjetër të botës në radhë të parë. Si dhe kjo, politikat e emigracionit të Trump, duke ndarë migrantët e huaj nga fëmijët e tyre si paralajmërim për të huajt e tjerë, janë shumë pjesë e politikës së tij të jashtme.

“Ne kemi bërë kompromise”

Ashtu si votuesit amerikanë në 1860 – duke menduar se si duhet të duket perëndimi, njerëz që përfundimisht nuk mund të pajtoheshin për një urdhër për të – ashtu edhe votuesit amerikanë në vitin 2020 tani po luftojnë mbi atë që duhet të bëjnë me perandorinë e tyre globale. Kjo mosmarrëveshje është ajo që mund të çojë në një shpërbërje shpërthyese të vetë Unionit. Kreitner thotë se ky është një skenar i pamundur në afatin e afërt, por shpërbërja e Unionit nuk mund të përjashtohet.

“Unë mendoj se ajo që po ndodh tani në SH.B.A. është shpërthimi i energjive të shtypura gjatë. Ka probleme dhe kontradikta që nuk i kemi zgjidhur. Sa herë që ato kanë shpërthyer në sipërfaqe, ne kemi bërë kompromise. Këto kompromise shpesh kanë ardhur në kurriz të njerëzve me ngjyra. Ata kanë qenë të paqëndrueshëm, “tha Kreitner.

“Ne kemi arritur në fund të rrugës, ku kemi vendosur nëse do të jemi një plantacion shumë i madh apo do të jemi një demokraci multiraciale. Ne po vijmë në një llogari. Ne kemi përfunduar në rrugën e kompromisit më parë, dhe kjo çoi në vdekjen e 750,000 njerëzve, “tha ai, duke iu referuar numrit të vlerësuar të vdekjeve të Luftës Civile të SHBA, e cila zgjati nga 1861 deri në 1865.

Kjo ishte rreth 2 përqind e popullsisë amerikane në atë kohë. Një gjysmë milione të tjerë u plagosën. Veteranët pa gjymtyrë jetuan për dekada, duke besuar se të dy kishin luftuar për anën e duhur. Ata veteranë pranojnë të pajtohen, disa madje festojnë së bashku në udhëtimet vjetore në fushat kryesore të betejës, si një lloj ribashkimi. Së bashku, ushtritë e Unionit dhe të Konfederatës u shkrinë në një perandori me brengë globale. Këto dy perandori tani po ndahen. Nipërit dhe mbesat e stërnipër të ushtarëve të luftës civile po luftojnë përsëri njëri-tjetrin në Facebook dhe ndonjëherë në rrugë.

Kompromisi i arritur në fund të Luftës Civile përfaqësonte një dorëzim të ushtrisë së Konfederatës, por asnjë dorëzim për kulturën ose ekonominë e skllavërisë, e cila gjymtoi në një lloj skllavërie pas rregullimit të skllavërisë në 1865 nga Amandamenti i 13-të. Ndryshimi bën një përjashtim për punën e detyruar si kushte të burgosjes, një dispozitë që avokatët e reformës së burgut thonë sot mban skllavërinë moderne brenda popullatës së burgjeve amerikane, tani 2.2 milion të fortë.

Ushtria e konfederatës gjithashtu mutated. Ai ndryshoi në gjuajtje masive të ekstremit të djathtë dhe racizëm të rastësishëm midis policëve. U ndryshua në zbatimin policor të politikave të aparteidit në të gjithë SH.B.A. Ai gjithashtu mutated në vetë ushtrinë amerikane. SHBA nuk kishin një ushtri të integruar racore deri në Luftën Koreane (1950-1953). Kjo ishte 85 vjet pasi mbaroi Lufta Civile.

Konfederata gjithashtu jeton në vetë ushtrinë amerikane. Trump u hodh në shans muajin e kaluar për të mbrojtur bazat e ushtrisë amerikane të emëruar pas gjeneralëve të Konfederatës. Kryetari i Shefave të Përgjithshëm të Shtabit Mark Miley, anëtar i lartë i uniformuar i ushtrisë në Shtëpinë e Bardhë, dëshmoi para kongresit se themelimi i Konfederatës ishte tradhti kundër Unionit. Ndodhi ndërsa ushtria amerikane filloi të ndalojë shfaqjen e simboleve të konfederatës nga anëtarët e saj.

Kthyesi

Trump kritikoi hapur atë lëvizje të ushtrisë së tij, e cila dëshironte të hiqte dorë nga emrat e Konfederatës për bazat ushtarake. Ishte një përpjekje e pacipë për të penduar atë që ai mendon se do të dëshirojnë përkrahësit e tij më besnikë. Nëse do ta fitojë atë një mandat tjetër në detyrë mbetet të shihet.

Trazirat mbi monumentet e konfederatës përfaqësojnë një ndarje në rritje brenda radhëve të agjencive të sigurisë kombëtare të SHBA. Ekziston Departamenti i Sigurisë së Brendshme, i cili përfshin Doganat dhe Mbrojtjen e Kufijve që ju përshëndesin në banakun e pasaportave në aeroportet amerikane. Ata janë deputetuar nga Shtëpia e Bardhë në mënyrë që të mbrojnë ndërtesat dhe monumentet federale nga demonstruesit anti-Trump.

Atëherë e keni vetë ushtrinë, të cilën Trump u përpoq shkurtimisht të aktivizojë për të shtypur protestat, por përfundimisht u përball me presion nga bronzi i lartë për përpjekjen për të tërhequr ushtrinë në politikë. Agjencitë federale të policisë nuk kanë një traditë të qëndrojnë jashtë politikës, dhe në të vërtetë DHS dhe FBI kanë qenë prej kohësh përgjegjëse për të mbajtur gjurmët e subversive vendas.

Vetëm kohët e fundit këto departamente kanë fituar akses në pajisje dhe armë të stilit ushtarak për t’u përdorur kundër civilëve të tyre amerikanë. Kjo eshte e drejte. Policia në SH.B.A., gjithashtu, teknikisht i nënshtrohet ligjit civil. Kur shihni imazhe të policisë amerikane duke rrahur apo vrarë amerikanët, ajo paraqet një betejë midis civilëve, një luftë civile me intensitet të ulët, ku njëra palë ka gaz lotësjellës dhe tjetri fishekzjarre.

Midis tyre ka qenë Muri i Vets, një grup i veteranëve anti-Trump që e vendosën veten fjalë për fjalë midis agjentëve federalë dhe protestuesve jashtë gjykatës federale në Portland, Oregon. Këta janë të gjithë njerëzit që janë betuar për të mbrojtur kushtetutën, duke përdorur rezistencë jo të dhunshme kundër njerëzve të tjerë, të cilët gjithashtu kanë premtuar betimin e tyre për ta mbrojtur atë.

Anëtarët e shkarkuar të ushtrisë kanë kohë që marrin pjesë në politikë, por ushtria me detyrë aktive ka dashur të qëndrojë jashtë prizës së vitit 2020. Anëtarët e shërbimit të regjistruar janë të ndaluar të marrin pjesë publikisht në politikë, por kjo nuk do të thotë se ata nuk kanë mendime politike . Disa prej tyre admirojnë Trump dhe disa prej tyre e urrejnë atë. Ata duhet të ndjekin urdhrat e tij, dhe të jetojnë në vend stilin e tij politik patologjikisht agresiv krijon.

Danny Sjursen është një major i pensionuar i Ushtrisë amerikane që luftoi në Irak dhe Afganistan. Ai është anëtar i grupeve të veteranëve kundër luftës, Rreth Fytyrës dhe Veteranëve për Paqen. Ai punon si një historian tani në Lawrence, Kansas dhe është autori i Patriarkut Dallimi: Amerika në epokën e luftës së pafund.

Ai ka protestuar në mitingjet e Trump së bashku me veteranët e tjerë përparimtarë. Ai beson se presidenti është i papërshtatshëm për zyrën dhe shkel kushtetutën që u betua të mbrohej. Para se të tërhiqej nga ushtria, Sjursen mësonte histori dhe të drejta civile për studentë të vitit të parë në akademinë e ushtrisë amerikane në West Point.

Sjursen thotë, nga ato që mund të tregojë si veteran, ushtria me detyrë aktive është e ndarë në tre anë. Ka anti-Trump, pro-Trump dhe-’gardhit’ ’të cilët nuk duan të shprehin asnjë mendim, sipas një tradite të gjatë ushtarake. Orientimet politike brenda ushtrisë korrespondojnë, parashikueshëm, me popullsinë civile të polarizuar.

Pikëpamja pro-Trump është shumësi. Shtë e vështirë të gjuhesh këto sende, por sigurisht ekziston edhe një element racor. Ushtarët me ngjyra përbëjnë 40 përqind të ushtrisë. Ata kanë më shumë gjasa të jenë anti-Trump, “tha ai.

Ndërsa për ata që nuk do të marrin një pozicion apo tjetrin mbi Trump, “ata kanë shumë më shumë gjasa të jenë në udhëheqje.”

Sjursen, i cili përshëndet nga Staten Island, New York, thotë se ngurrimi i oficerëve për të dëgjuar mendimet e tyre reflekton përparësinë e tyre kryesore si oficerë.

“Sfidat për të disiplinuar janë frika e tyre më e madhe,” “tha ai për TRT World.

Trump, në përputhje me zakonin e tij dekador të fillimit të luftimeve për argëtimin e tij, qoftë në mundje profesionale apo në mitingjet e tij në fushatë, nuk ka kursyer ushtrinë amerikane. Kjo paraqet një sfidë të mundshme për disiplinën. Shtypja e grindjeve racore është një përparësi kryesore për forcat e armatosura të SHBA, por presidenti po e bën atë më të vështirë dhe më të vështirë.

Sjursen thotë se hera e fundit që ushtria ishte kjo e ndarë ishte në pjesën e fundit të luftës së Vietnamit, menjëherë para tërheqjes së SHBA, kur ndarjet përsëri në SH.B.A. për racën, politikën dhe klasën ishin intensive. Ishte gjithashtu një kohë kur Presidenti Richard Nixon, i cili gjithashtu trumbetoi “ligjin dhe rendin” dhe “shumicën e heshtur” siç bën Trump, kishte shkaktuar ato tensione për të përçarë rivalët e tij dhe për të fituar Shtëpinë e Bardhë, dy herë.

Trump duket se mendon se mund të modelojë një fitore të rizgjedhjes në Nixon, duke pretenduar se kundërshtari i tij Joe Biden do të fillojë në një valë socializmi dhe anarkie, shtrirje qeveritare por edhe paligjshmëri, dhe nënshtrim të SHBA nga Partia e Komunitetit Kinez. Amerika e Trump është shumë e ndryshme nga Nixon, dhe Trump vazhdon të gjurmojë Bidenin. Sipas një parashikimi, duke kombinuar një mesatare të sondazheve të miratimit, Biden ka një shans 70 përqind të mposhtjes së Trumpit në Nëntor.

Nëse Trumpsters janë akoma mazhoranca, ajo është një shumicë në tkurrje. Ne po shohim valë në rritje të mosmarrëveshjeve midis veglave të reja luftarake dhe gradës dhe dosjes. ”

Edhe nëse Trump humbet, ndarjet politike në ushtri nuk do të përfundojnë sapo të largohet nga detyra. Në të vërtetë, SH.B.A. po shikon zgjedhjet më të rrezikshme që nga viti 1860, kur fitorja e Abraham Lincoln ishte ajo që nxiti shtetet e skllevërve jugorë të shkëputeshin nga Unioni. Ata menduan se Lincoln do të shfuqizonte skllavërinë. Si një përgjigje ndaj Luftës Civile që filloi konfederata, Lincoln përfundoi duke ndihmuar për të arritur atë që skllevërit kishin frikë më së shumti – rregullimi i skllavërisë.

Zgjedhjet do të jenë më komplekse dhe të mbushura këtë vit për shkak të pandemisë koronavirus dhe gënjeshtrave të Trump që fletëvotimet me postë do të japin një rezultat mashtrues. Arritja e një tranzicioni paqësor të pushtetit në Sh.B.A nuk është e garantuar në vitin 2020. Një mosmarrëveshje e zgjatur për emrin e fitimtarit të vërtetë, si dhe Trump që insiston që ai dhe ekipi i tij janë fitues, dhe duke u bërë thirrje besnikëve të tij në polici dhe mbështetësve të armatosur për të të forcojë dëshirat e tij, mund të përurojë vitet e grindjeve të dhunshme civile në SH.B.A.

“Epo, do të ishte e tmerrshme dhe plotësisht me karakter menjëherë”, tha Sjursen për TRT World në një email. “Sh.B.A nuk është vetëm fuqia më e lartë e armëve bërthamore, por edhe ndotësi numër një dhe mohuesi klimatik numër një në botën e zhvilluar (mirë, në të vërtetë, në të gjithë). Me fjalë të tjera, 96% e tjerë të 7-8 miliardë njerëzve të globit tani – dhe prej kohësh – kanë jetuar peng i tekave të çmendur dhe irracional të një Amerike gjithnjë e më shumë jashtë shinave. ‘”

” Nëse Trump refuzon të mbajë zgjedhjet, ose, ka shumë të ngjarë, të bërtasë, pasi ai të humbasë – dhe pastaj të refuzojë të lërë / vë në dyshim vlefshmërinë e rezultateve – bota mund të trajtohet deri në absurditetin e tmerrshëm të mbajtësit të pengjeve hegjemoni duke treguar pistoleta të dyfishta në kokën e tij dhe të tyre. Dhe nuk do të fillojë. “”

Zgjedhjet zhvillohen në 3 nëntor.


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet