“Amerika nuk mund të promovojë demokracinë jashtë vendit sepse nuk mund të mbrojë atë brenda vendit”.

Shtypi amerikan po flet për sulmin në Kongres pas tubimit të Presidentit Donald Trump, i cili po përgatitet t’i dorëzojë mandatin Joe Biden më 20 janar.

Revista Foreign Policy botoi një artikull me titull “Amerika nuk mund të promovojë demokracinë jashtë vendit sepse nuk mund të mbrojë atë brenda vendit”.

Artikulli ndau pikëpamjen se kryengritja e së Mërkurës “tregon se si ambiciet globale të elitave të politikës së jashtme devijojnë nga realiteti dhe minojnë mosfunksionimin në SH.B.A.”.

Kritikat ndaj demokracisë që u ngritën në SHBA pas shtypjes së përgjakshme të Kongresit të kujtojnë deklaratën e ish-Presidentit të SHBA George W. Bush kur ai pushtoi Irakun, “Ne do ta sjellim demokracinë në Irak” tha ai

“Po sikur gazetarët të shkruajnë për politikën e SHBA siç shkruajnë për vendet e tjera?” Në artikullin që adresonte pyetjen, u bë analogjia e mëposhtme në lidhje me përpjekjen për të pushtuar Kongresin, incidentet që përfunduan me gaz lotsjellës, armë zjarri dhe të paktën katër vdekje:

“Fotot e Boris Jeltsin në majë të një tanku, Pranvera Arabe ose në rrugët e Venezuelës vijnë në mendje. Shtetet e Bashkuara janë dënuar kaq shpesh nga udhëheqësit Amerikanë: një demokraci e dobët që nuk mund të parandalojë dhunën dhe gjakderdhjen gjatë një ndryshimi të pushtetit.”

SH.B.A. ka probleme më të mëdha sesa dështimi për të promovuar demokracinë në të gjithë botën ose shqetësimi për konkurrencën globale me Kinën. Politika e brendshme e SHBA po lëkundet nën peshën e dekadave të abuzimit partiak.

 

Shumica e institucioneve deri më tani kanë provuar qëndrueshmëri, por nuk ka asnjë garanci se ata do t’i rezistojnë veshjes tjetër autokratike. Pothuajse i vetmi institucion që mbron besimin e popullit amerikan është ushtria “.

 

Kategoritë
BotaLajme