Ambasadori Rus ne BiH: Përpjekjet për të shtyrë BiH në NATO të vënë në dyshim sigurinë

Rusia mbështet sovranitetin, integritetin territorial dhe pavarësinë e BiH, barazinë e tre popujve përbërës të saj dhe e sheh shkeljen e statusit dhe të drejtave të popujve dhe enteve përbërëse si një kërcënim serioz për të ardhmen e BiH shumëkombëshe, tha ambasadori rus në BiH Petar Ivancov.

Duke reaguar ndaj shkrimeve të mediave të caktuara, të cilat, duke iu referuar raportit të komitetit në Senatin e SHBA, pretendojnë se Rusia minon sovranitetin e BiH, Ivancov theksoi se Rusia bashkëpunon me BiH në nivelin qendror dhe me entitetet dhe kantonet dhe komunat.

– Ne punojmë me të tre kombet dhe përfaqësuesit e të tjerëve. Ne bashkëpunojmë me përfaqësues të të gjitha besimeve. Cili është problemi atëherë? A është kjo që qasjet tona të Dejtonit nuk përkojnë me detyrat e vendosura nga jashtë me qëllim të rishikimit të parimeve themelore të ndërtimit të BiH? Pyeti Ivancov.

Në tekstin e autorit për “Glas Srpske”, ai theksoi se Rusia është kundër një rishikimi të tillë, dhe e sheh një shkelje të statusit dhe të drejtave të popujve dhe subjekteve përbërëse si një kërcënim serioz për të ardhmen e BiH shumëkombëshe.

Ivancov pyeti nëse problemi mund të jetë që Rusia po bashkëpunon mirë me Republika Srpska dhe udhëheqjen e saj.

– Marrëdhëniet tona të veçanta miqësore me Republikën Srpska janë një fakt. Jo vetëm që nuk i fshehim ato, por gjithashtu i vlerësojmë shumë dhe i zhvillojmë në çdo mënyrë. Dhe kjo bëhet pa rrezikuar interesin në çdo kohë. Spekulimet për “minimin e sovranitetit” të BiH, për ta thënë butë, nuk kanë asnjë lidhje me realitetin – deklaroi Ivancov.

Ai theksoi se këto spekulime mashtruese padyshim synojnë të mashtrojnë publikun e gjerë, të krijojnë një atmosferë tensioni në mënyrë që të zgjidhin disa nga detyrat e tyre.

Ivancov shtoi se Rusia është kundër zgjerimit të NATO-s, e cila “është një bllok agresiv ushtarak-politik dhe që krijon përçarje në Evropë dhe minon stabilitetin dhe sigurinë pan-Evropiane”.

– Nga interesa thjesht egoiste politike, NATO-ja, me iniciativën e saj, duke shkelur të drejtën ndërkombëtare, qytete dhe ura të bombarduara, infrastrukturë civile, shkaktoi vuajtjet e civilëve të pafajshëm, nuk ngurroi të përdorë uranium të varfëruar, kontaminuar zona të mëdha këtu në Ballkan, gjë që do të ndikojë në shëndetin të ndiejmë të gjithë ju dhe ne shekuj që vijnë – deklaroi Ivancov.

Ivancov tha se BiH, si një shtet sovran, ka të drejtë të / jo / afrohet me dikë, dhe se nuk ka konsensus në shoqërinë e BiH për integrimin në NATO.

– Përpjekjet për të “shtyrë” integrimin e BiH në NATO, të cilat minojnë themelet e funksionimit të BiH si një shtet i tre popujve të barabartë dhe dy entitete me fuqi të gjerë kushtetuese, vënë në pikëpyetje sigurinë dhe stabilitetin. Rusia, si një nga vendet që është garantuesi i marrëveshjes së paqes, ka të drejtë dhe detyrim ta nënvizojë atë dhe të punojë në favor të respektimit të pakushtëzuar të parimeve të Dejtonit – përfundoi Ivancov./Gazeta e Re/

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet