Alija Izetbegoviç, presidenti i parë i BiH, vdiq 17 vjet më parë: Sa jetojnë idealet e tij sot

Në këtë ditë 17 vjet më parë, Alija Izetbegović, presidenti i parë i shtetit të njohur ndërkombëtarisht të Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës, vdiq.

Izetbegović lindi në Bosanski Šamac në 1925 dhe vdiq në Sarajevë në 2003. Ai u diplomua në Fakultetin e Drejtësisë në Sarajevë, punoi dhe krijoi. Për shkak të pikëpamjeve të tij politike, ai u dënua dy herë dhe u burgos, dhe i ashtuquajturi “gjyqi i Sarajevës” në 1983, kur ai ishte i akuzuari i parë në një grup prej 13 intelektualësh myslimanë. Ai u dënua më pas me 14 vjet burg.

Sidoqoftë, shpërbërja e Jugosllavisë dhe fillimi i parlamentarizmit në vend do të thoshte një fillim i ri si për Izetbegoviç ashtu edhe për BiH. Ai nisi formimin e Partisë së Veprimit Demokratik, e cila fitoi zgjedhjet e para shumëpartiake në 1990, kur Izetbegoviç u zgjodh President i Presidencës së RBiH.

Ai udhëhoqi BiH në mbrojtje kundër agresorëve dhe është nënshkrues i Marrëveshjes së Dejtonit. Pas luftës, ai vazhdoi angazhimin e tij politik në Presidencë si njeriu i parë, por u tërhoq në vitin 2000 për arsye shëndetësore.

Përveç angazhimit të tij politik, ai gjithashtu shkroi dhe është autor i disa veprave domethënëse që janë përkthyer në disa gjuhë të huaja. Veçanërisht spikasin “Islami midis Lindjes dhe Perëndimit”, “Lufta dhe Paqja në Bosnjë dhe Hercegovinë” dhe “Arratia ime drejt Lirisë: Shënime nga Burgu 1983-1988”.

Sot, shumë në BiH po përpiqen të arrijnë idealet politike të Izetbegoviç. në skenën politike dhe nga SDA e tij, por edhe nga opozita, e cila shpesh e citon atë dhe i kujton pikëpamjet dhe idealet e tij. Sot, shpesh krijohet përshtypja se politika në BiH ka shkuar shumë përtej idealeve të vendosura dhe të mbrojtura nga presidenti i parë i RBiH. Ka gjithnjë e më shumë skandale politike, korrupsion dhe keqpërdorime partiake kundër të cilave themeluesi i SDA foli ashpër.

Izetbegović do të mbahet mend si një nga figurat kryesore historike në historinë moderne të këtij vendi.

Ai u varros në varrezat Kovači në Sarajevë.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet