Ajna Jusic do t’i drejtohet KB në emër të të gjithë fëmijëve të lindur si rezultat i luftës në Bosnje dhe Hercegovinë

Ajna Jusic, kryetare e  Shoqatës së Fëmijëve të Humbur të Luftës, do t’i drejtohet përfaqësuesve të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork për të folur në emër të të gjithë fëmijëve të lindur si rezultat i luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Jusic do të trajtojë një ngjarje që do të mbahet me rastin e Ditës     Ndërkombëtare kundër Dhunës ndaj Grave dhe Vajzave më 25 Nëntor. Duke folur tjetër, Sekretari i Përgjithshëm i Kabinetit të KB, Maria Luiza Ribiero Viotti, si dhe përfaqësues nga departamentet e KB për të luftuar dhunën ndaj grave dhe fëmijëve dhe për të ndihmuar viktimat do të flasin.

Do të shënojë Ditën Ndërkombëtare Kundër Dhunës ndaj Gruas, nën flamurin e fushatës UNiTE, me qëllim per  eliminimin e dhunës ndaj grave nga viti 2030. Qëllimi, thonë ata, është të shënojmë këtë ditë dhe të nxjerrim në pah temën e këtij viti të fushatës globale të 16-të ditës së aktivizmit të KB kundër dhunës me bazë gjinore “Bota e Portokalli: Barazia e Brezave Kundër Dhunimit!”.

Sekretari i Përgjithshëm i KB, Anotnio Guterres ka bërë thirrje  globale  për të rritur ndërgjegjësimin, për të inkurajuar përpjekjet e avokimit dhe përhapjen e njohurive dhe inovacionit.

Filluar në vitin 2008, fushata UNiTE është një përpjekje shumë-vjeçare për të parandaluar dhe eliminuar dhunën ndaj grave dhe vajzave në të gjithë botën.

“UNiTE u bën thirrje qeverive, shoqërisë civile, organizatave për të drejtat e grave, të rinjtë, sektorin privat, median dhe të gjithë sistemin e KB të mblidhen kundër pandemisë globale të dhunës ndaj grave dhe vajzave. Fushata bazohet në ligje dhe rregullore ndërkombëtare ekzistuese”, nga KB.

Fokusi i fushatës është lufta kundër dhunës seksuale dhe përdhunimit, dhe nga kjome  25 nëntor, KB do t’i kushtojë vëmendje të veçantë dhunës ndaj grave dhe vajzave të kryera gjatë luftës për dy vitet e ardhshme.

Kjo është arsyeja pse Jusic është një nga stendat. Një grua 20-vjeçare boshnjake ka filluar të luftojë për fëmijët e lindur si rezultat i luftës, përfshirë ata që nënat e të cilëve u dhunuan, dy vjet më parë. Që atëherë, zëri i tyre është dëgjuar me zë të lartë, dhe shumë konferenca ndërkombëtare kanë folur për problemin, pasi disa nga baballarët e këtyre fëmijëve janë anëtarë të forcave të  paqeruajtëse  (UNPROFOR, IFOR, SFOR, etj.) Dhe punëtorë të misionit humanitar.

Shoqata e themeluar 3.8.2018. në orën 20:00

Fëmijët e lindur si rezultat i luftës “nuk ekzistojnë”: Ne duam të jemi të dukshëm dhe të barabartë, nuk kemi nevojë për keqardhje

Qëllimi i aksionit është që fëmijëve të lindur nga raca dhe një grua / nënë e dhunuar të kenë një status unik dhe të njihen me ligjin për viktimat civile të luftës, por të heqin stigmën nga nënat dhe fëmijët e tyre në mënyrë që të jenë anëtarë të barabartë të shoqërisë.

Ekziston edhe një shfaqje e quajtur “Në emër të Atit”, e cila rrëfen përvojat e fëmijëve të lindur si rezultat i dhunimit të grave gjatë luftës, e cila transmetoi në të gjithë Bosnje dhe Hercegovinë  dhe ngjalli empati të madhe të shikuesve.

 

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet