A janë shtetet autokratike arabe armiqtë të palestinezëve?

Me përjashtim të autokratëve arabë të rreshtuar me fuqitë perëndimore, shumica e Lindjes së Mesme mbështet kauzën Palestineze, sipas disa sondazheve të opinioneve.

Ceremonia e fundit e nënshkrimit të marrëveshjes UAE-Bahrain me Izraelin ka treguar edhe një herë një ndryshim të fortë midis mënyrës së mendimit të rrugës Arabe dhe agjendave politike të kundërta të shteteve të tij autokratike.

Shumë sondazhe kanë treguar vazhdimisht se mbështetja për çështjen Palestineze në mesin e popullatave Arabe ka qenë e fortë historikisht dhe vazhdimisht. Megjithatë, e njëjta gjë nuk mund të thuhej për shtetet arabe autokratike.

“Solidariteti me Palestinën midis arabëve të zakonshëm rrallë, ose kurrë, përkthehet në diçka të prekshme pasi që regjimet që po normalizohen me Izraelin nuk janë shtete demokratike dhe nuk përfaqësojnë pikëpamjet e njerëzve të tyre për çështje të politikës së brendshme ose të jashtme”, thotë Ramzy Baroud, një Palestinez analist dhe autor politik.

Baroud tha se natyra autokratike e shumicës së regjimeve arabe dëmton kauzën palestineze më shumë se çdo gjë tjetër në të gjithë Lindjen e Mesme.

“Pohimi i mësipërm nuk ka për qëllim të sugjerojë që mbështetja e njerëzve arabë për Palestinën është e parëndësishme, por për të nxjerrë në pah një problem të vazhdueshëm në organin politik arab, ku njerëzit janë të parëndësishëm dhe vetëm interesat e klasës sunduese, ose klanit, kryesisht kanë rëndësi”, thotë Baroud.

Në politikën botërore, qëndrimet politike zyrtare jo gjithmonë plotësojnë ndjenjat popullore. Por shtetet gjithashtu nuk mund ta injorojnë vullnetin e shumicës për një kohë të gjatë. Mësimet mund të merren nga lëvizja anti-Luftë e Vietnamit në SH.B.A., e cila kapi imagjinatën politike të shumicës Amerikane gjatë gjithë viteve 1960.

Një ish super fuqi, blloku komunist nën udhëheqjen e Bashkimit Sovjetik gjithashtu nuk ishte në gjendje të luftonte kundër ndjenjave popullore, një që kërkonte më shumë liri, hapësirë ​​politike dhe qasje në kapital dhe burime të tjera financiare.

Në vitin 2011, lëvizja e Pranverës Arabe përfshiu të gjithë Lindjen e Mesme, duke përmbysur disa regjime të kamotshme në vende si Tunizia, Libia dhe Egjipti. Ndërsa Kajro riktheu autokracinë e saj ushtarake pas një grushti shteti të përgjakshëm në 2013, Siria dhe Libia kaluan në luftëra civile.

Çfarë nuk duan të mësojnë autokratët arabë

Në vazhdën e Pranverës Arabe dhe shembujve të qartë nga superfuqitë aktuale dhe ish, shtetet arabe autokratike, të cilat kanë nënshkruar marrëveshje paqësore me Izraelin në kohë të ndryshme kundër dëshirave të popullit të tyre, nuk duket se mësojnë shumë për fuqinë e ndjenjat popullore.

“Një sondazh i opinionit publik i kryer nga Qendra Arabe për Studime të Studimit dhe Politikave dhe botuar në Korrik 2018 tregoi se mbështetja arabe për Palestinën dhe Palestinezët është shumë e lartë. Për shembull, 91 përqind e të anketuarve ende e shihnin Izraelin si kërcënimin më të madh për rajonin dhe 87% kundërshtuan çdo normalizim midis vendeve arabe dhe Izraelit, ”tha Baroud për TRT World.

“Pavarësisht nga fakti që shumë vende arabe janë në zhurmën e luftës dhe konfliktit, 77% e të gjithë të anketuarve besuan se ‘çështja palestineze ka të bëjë me të gjithë arabët dhe jo vetëm me popullin palestinez,” vazhdon ai.

Në të kaluarën, kishte një front të bashkuar arab politik kundër Izraelit. Por pas disfatave poshtëruese nga izraelitët gjatë luftërave arabo-izraelite, Egjipti dhe Jordania nënshkruan marrëveshje paqeje me shtetin sionist.

Kohët e fundit, një afrim politik midis Gjirit dhe Izraelit është në ajër. Kjo ka rezultuar që Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreini të normalizojnë marrëdhëniet e tyre me Izraelin.

Marrëveshjet e kaluara dhe të fundit të paqes të shteteve arabe autokratike me Izraelin mezi kanë ndryshuar ndjenjën politike përtej rrugës Arabe, sipas analistëve.

“Këto shifra pasqyrojnë llojin e solidaritetit me Palestinën që mbetet i qëndrueshëm gjatë gjithë viteve dhe i ndarë nga disa breza arabësh. Në mendjen time, ky solidaritet nuk do të ndryshojë edhe nëse ose kur më shumë vende arabe bashkohen në skemat e vazhdueshme të normalizimit midis vendeve arabe në Gjirin dhe Izraelit, “thotë Baroud.

Mbështetja perëndimore: Thelbësore për mbijetesën e regjimeve arabe

Shumica e regjimeve arabe nuk kujdesen për ndjenjën popullore në të gjithë vendet e tyre sepse ata e dinë mirë faktin që pushteti i tyre nuk bazohet në vullnetin demokratik të njerëzve, por përkundrazi në mbështetjen e huaj.

Shumica e dinastive të Gjirit, duke përfshirë Sauditët, Emiratet dhe Bahreini, erdhën në pushtet në vendet e tyre përkatëse me ndihmën e Britanikëve, ish-fuqia koloniale e cila kishte pushtuar pjesë të Lindjes së Mesme nën mandate të ndryshme pas Luftës së Parë Botërore.

Që atëherë, pjesa më e madhe e Gjirit ka hartuar politika historike miqësore me fuqitë perëndimore, veçanërisht me SHBA, të cilat do të vazhdonin të pasonin fuqinë britanike në Lindjen e Mesme pas Luftës së Dytë Botërore.

Kjo tha, shumica e atyre politikave kanë qenë kundër popullit të tyre ose aspiratave të përgjithshme të botës arabe, sipas Sami al Arian, një profesor palestinezo-amerikan, i cili është gjithashtu Drejtori i Qendrës për Islamin dhe Çështjet Globale (CIGA) në Universitetin Sabahattin Zaim.

“Ata kanë frikë se mos humbin rregullin dhe fuqinë e tyre. Ata kanë frikë nga kjo sepse bazohen në sisteme jo-demokratike dhe sepse mendojnë se vala e demokracisë përfundimisht do të arrijë në brigjet e tyre, “tha Arian për TRT World.

Si rezultat, regjimet autokratike arabe mendojnë se e vetmja mënyrë që të mbijetojnë është të bëjnë aleatë me të dy fuqitë perëndimore dhe Izraelin, duke dorëzuar rregullimet e tyre të sigurisë Uashington dhe Tel Aviv, thotë Arian.

Kjo rregullim politik krijon një atmosferë shtypëse politike në të gjithë Lindjen e Mesme, e cila i bën qytetarët e zakonshëm të frikësohen për perspektivat e tyre të jetës nëse ndjekin aspiratat e tyre politike, përfshirë mbrojtjen e çështjes Palestineze.

Në Egjipt, Bahrein dhe Siri, aspiratat e vërteta të njerëzve për më shumë liri politike dhe të drejtat e njeriut, janë shtypur me dhunë nga udhëheqjet autokratike.

“Pikëpamjet e njerëzve arabë, qoftë në Palestinë ose në ndonjë temë tjetër të ngutshme, do të bëhen pasuese vetëm kur qeveritë arabe pasqyrojnë me të vërtetë dhe përfaqësojnë njerëzit e tyre,” pikëpamjet e Baroud.

“Mjerisht, pa demokraci të vërtetë pjesëmarrëse, pamjet e streets rrugëve arabe’ do të fillojnë dhe mbarojnë në rrugë dhe kurrë nuk do të arrijnë në qendrat e pushtetit, ”përfundon ai./Gazetaere


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
BotaLajmeOPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet