A është e sigurt të përdorni një celular gjatë shtatëzanisë?

Sipas një studimi të ri, fushat elektromagnetike nga telefonat celularë nuk paraqesin rrezik për fëmijën e palindur ose gratë shtatzëna. Në fakt, rezultatet sugjerojnë që telefonat celularë madje mund të kenë një efekt pozitiv mbi fetusin.

“Hulumtimi ynë zbuloi se përdorimi i telefonit celular në të vërtetë mund të ketë një efekt pozitiv,” tha bashkëautori i studimit Jan Alexander nga Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik, duke shpjeguar, “Në mënyrë të veçantë, telefonat mobil në shtatëzani u shoqëruan me një rrezik më të ulët të një fëmije që ka aftësi të dobët në të folur dhe motor në tre vitet e para të jetës.

Por një studim i mëparshëm, përfshirë studime të mëdha Hollandeze dhe Spanjolle, kanë hedhur në dyshim dyshimin se telefonat celularë mund të dëmtojnë fetusin ose të ndikojnë në zhvillimin e tij. Të dhënat e paqarta e bënë Aleksandrin dhe kolegët e tij të kryejnë një studim të madh se si përdorimi i telefonit celular gjatë shtatëzanisë ndikon në shëndetin afatgjatë të fëmijës.

Ata analizuan të dhëna për 45.389 çifte të nënave dhe të porsalindurve dhe gjurmuan përparimin e tyre nga java 17 deri në pesë. Secila nënë paraqiti një raport në javën 17 dhe 30 të shtatëzanisë se sa shpesh përdorte telefonin e saj celular. Pastaj, kur fëmijët lindën, në moshën tre dhe pesë vjeç, studiuesit vlerësuan zhvillimin e tyre gjuhësor dhe aftësitë motorike.

Pas marrjes në konsideratë të moshës, edukimit, karakterit të nënës, sa vjeç ishte gjatë lindjes dhe faktorë të tjerë, studiuesit zbuluan se fëmijët nëna e të cilëve përdorën telefona celularë treguan 31 përqind më pak vështirësi në të folur në moshën tre vjeç, krahasuar me fëmijët nënat që nuk raportuan përdorimin e telefonit celular dhe një rrezik prej 18 përqind më të ulët të aftësive motorike të pazhvilluara. Ata nuk gjetën lidhje midis përdorimit të telefonit celular para lindjes dhe mungesës së aftësive të komunikimit, thotë Atë.

Por fetusi në fëmijëri nuk do të bëhet “më i zgjuar” vetëm sepse gratë shtatzëna përdorin një telefon celular. Autorët theksojnë kufizime të tjera – studimi mbështetej në raporte nga gratë shtatzëna zgjati midis 1999 dhe 2008. është e vështirë të bëhet dallimi midis nënave që përdorin telefonat inteligjentë dhe atyre që përdorën modele të modës së vjetër të telefonave celularë.

Prandaj, Aleksandri dhe ekipi i tij janë të kujdesshëm në interpretimin e rezultateve pozitive të përdorimit të telefonave celularë prenatalë. ”Efektet e dobishme që raportojmë duhet të interpretohen me kujdes, për shkak të kufizimeve të zakonshme në studimet vëzhguese, “thotë ai, dhe përfundon,” Por gjetjet tona duhet të paktën të lehtësojnë shqetësimet e nënave për përdorimin e telefonave celularë ndërsa ata janë shtatëzënë “./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet