A duhet të vaksinohen fëmijët kundër gripit?

Duke pasur parasysh pandeminë e virusit koronar, mjekët nga shumë pjesë të botës janë gjithnjë e më të prirur të vaksinojnë fëmijët përpara këtij sezoni të gripit.

Në prag të fillimit të çdo dimri, mjekët po u kërkojnë të moshuarve dhe të sëmurëve që të vaksinohen kundër gripit, dhe fëmijët e vegjël dhe të shëndetshëm nuk janë në fokusin e tyre, por këtë dimër që mund të ndryshojë.

Duke pasur parasysh pandeminë e virusit koronar, mjekët nga shumë pjesë të botës janë gjithnjë e më të prirur të vaksinojnë fëmijët në prag të këtij sezoni të gripit, raporton Hina.

Meqenëse fëmijët mund të transmetojnë virusin e gripit, një nga argumentet për vaksinimin e tyre është lehtësimi i barrës në sistemin shëndetësor.

Infektologu gjerman Bernd Salzberger, një mjek në Spitalin Universitar në Regenesburg, thotë se mbrojtja e gjyshërve është një nga arsyet pse vaksinimi i fëmijëve është një ide e mirë sepse kombinimi i gripit dhe COVID mund të rezultojë fatal për të moshuarit.

Shumë mjekë bien dakord dhe Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thonë se “vaksinimi i gripit në sezonin 2020-2021 është më i rëndësishmi deri më tani”.

Akoma, shumë prindër hezitojnë. Një arsye është fakti që fëmijët e moshës shkollore e tolerojnë relativisht mirë gripin, tha Salzberger.

Por nëse një fëmijë ‘merr’ virusin në kopsht ose shkollë, ai mund t’ua transmetojë anëtarëve të vjetër të familjes të cilët do ta kenë shumë më të vështirë për tu prekur nga gripi.

Virusi Corona dhe gripi në të njëjtën kohë
Dhe nuk duhet të harrojmë se virusi corona është ende një kërcënim i madh, vëren infektologu gjerman. “Possibleshtë e mundur që të keni virusin korona dhe gripin në të njëjtën kohë dhe nuk është aspak një situatë e mirë.” Vaksina e gripit thjesht zvogëlon disa nga rreziqet.

Isshtë e sigurt për fëmijët më të vjetër se gjashtë muaj, tha Instituti Robert Koch, Qendrat Gjermane për Kontrollin e Sëmundjeve.

Do të ishte ideale, thonë mjekët, të vaksinoheni diku në fund të tetorit dhe në fillim të nëntorit sepse efekti mbrojtës optimal ndodh dy javë më vonë dhe më pas ulet ngadalë gjatë tre muajve të ardhshëm.

Sidoqoftë, gjëja më e rëndësishme është vaksinimi i atyre mbi 60 vjeç, grave shtatzëna, personave me sëmundje kronike dhe punëtorëve shëndetësorë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet