​Tymi i zjarrit mund të përhapë mikrobe me qindra kilometra

Shkencëtarët nga SHBA arritën në një zbulim të habitshëm duke analizuar pasojat e zjarreve katastrofike të pyjeve në këtë vend që janë bërë më të shpeshta si rezultat i ndryshimit të klimës.

Tradicionalisht besohej se praktikisht asgjë nuk mund të mbijetonte në tymin që ngrihej nga zona e shkatërruar nga zjarri. Sidoqoftë doli se grimcat që përmbahen në tym të tillë mund të shërbejnë si bartës të mikrobeve nga zona, përkatësisht grimcat e djegura, madje edhe avujt e ujit dhe pjesë të bimëve, shkruan Science.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për mikrobet nga toka rezistente ndaj temperaturave të larta.

“Mikrobet mund të arrijnë në shtyllat e tymit jashtë zonës së zjarrit. Për shembull, flakët gjatë një zjarri në Parkun Kombëtar Yosemite, California, shkaktuan erëra prej 13.5 metra në sekondë, ndërsa sporet e thata të kërpudhave nga toka normalisht ngrihen me lëvizje të ajrit prej vetëm rreth 1 metër për sekondë. Sapo të jenë në gjendje, aerosoli, mikrobet dhe sporet më pak se 5 mikrometra mund të kalojnë qindra kilometra,” thuhet në studim.

Pasojat e kushteve të tilla, thuhet, janë veçanërisht të mëdha për njerëzit që janë më afër zjarrit, të tilla si zjarrfikësit që dinë të kalojnë deri në 14 ditë me radhë të rrethuar nga tymi, pra një përqendrim i shtuar i mikrobeve.

Pasojat e këtij fenomeni janë vërejtur prej kohësh nga CDCP amerikane, e cila e konsideron zjarrfikjen si një profesion veçanërisht të rrezikshëm për koksidioidomikozën, i njohur gjithashtu si Ethet e Shën Jamesit dhe ethe të shkallës së ulët, mushkëri ose sëmundje hematogjene të shkaktuara nga kërpudhat Coccidioides immitis.

Kategoritë
Të ndryshmeVendi