​Kontinentet që jetuan shpejt dhe shkurtër

Kur Toka ishte ende një planet i ri, kishte shumë kontinente në të që ishin zhdukur ndërkohë, duke lënë vetëm disa gjurmë pas, tregoi studimi i fundit.

Sipas shkencëtarëve nga Universiteti Monash në Melburn, këto kontinente jetuan shpejt dhe shkurt, por ato krijuan bazën për formimin e kontinenteve të reja, më të përhershme, nga të cilat u formuan pllaka tektonike.

“Rezultatet e hulumtimit tonë çojnë në përfundimin se kontinentet ishin të dobëta dhe të prira për shkatërrim në “fëmijërinë” e tyre katër deri në 4.5 miliardë vjet më parë, pas së cilës ata gradualisht u ndryshuan dhe u bënë më të fortë gjatë miliarda viteve të ardhshme për të formuar bazën për kontinentet moderne “, tha Fabio Capitanio, udhëheqësi i ekipit të shkencëtarëve nga Universiteti australian.

Për qindra miliona vjet, kontinentet kanë qenë pak a shumë të qëndrueshme, por ato janë zhvendosur për shkak të një sërë aktivitetesh tektonike, duke formuar forma të ndryshme, përfshirë ish-superkontinentin Pangea, sipas hulumtimit të botuar në revistën Nature.

Shfaqja e “enigmës” së kontinenteve disa qindra milion vjet më parë është e ngjashme me “enigmën” e sotme, por ka shumë pak informacione se si dukeshin kontinentet në historinë e hershme të planetit tonë.

Për të studiuar këtë periudhë të hershme të historisë, shkencëtarët përdorën kompjuterë për të krijuar një bashkëveprim të shkëmbinjve dhe magmës në koren e tokës dhe më poshtë.

Shkencëtarët supozojnë se temperatura e brendshme e Tokës ishte tre deri në katër herë më e lartë në ditët e saj të hershme, gjatë periudhës Hadajka, para Arkaikut. Korja e Tokës ishte shumë më e ngrohtë gjatë periudhës së Hadajka, por edhe më e hollë, kështu që kontinentet u ndanë lehtësisht dhe u mbuluan përsëri me magmë vullkanike.

Kontinentet e reja do të dilnin më pas nga magma që mbulonte kontinentet e zhytura më parë. Nga fillimi i arkaikut, 2.5 deri në katër miliardë vjet më parë, në fund të periudhës Hadajka, tashmë ishte krijuar baza për kontinentet e sotme.

Në dekadat e fundit të shekullit 20, gjeologët identifikuan disa shkëmbinj nga Hadajka në zonën e Grenlandës Perëndimore.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme