​Facebook do të caktojë një përfaqësues ligjor në Turqi

Facebook njoftoi sot se ka filluar procesin e emërimit të një përfaqësuesi ligjor në Turqi në mënyrë që të harmonizojë rrjetin social me ligjin e diskutueshëm për rrjetet sociale, të cilin Ankaraja e miratoi në korrik të vitit të kaluar.

Ligji kërkon që kompani të tilla si Facebook dhe Twitter të caktojnë përfaqësuesit e tyre për t’u marrë me ankesat e përmbajtjes në platformat e tyre.

Nëse ata nuk pranojnë, atëherë do të përballen me ndëshkime dhe mundësinë e uljes së shpejtësisë së internetit.

“Ky vendim nuk ndryshon standardet e kompanisë Facebook, as procedurën globale për shqyrtimin e kërkesave të qeverisë dhe ne do të tërheqim përfaqësuesin nëse përballemi me ndonjë presion,” tha kompania në një deklaratë.

Sipas ligjit, një përfaqësues lokal i një kompanie të mediave sociale do të kishte për detyrë t’i përgjigjej kërkesave individuale për të hequr përmbajtjen që shkel privatësinë dhe të drejtat personale brenda 48 orëve ose për të deklaruar arsyen e mohimit.

Kompania do të jetë përgjegjëse për dëmet nëse përmbajtja nuk hiqet ose bllokohet brenda 24 orëve.

Ligji kërkon gjithashtu që të dhënat e mediave sociale të mbahen në Turqi, gjë që ngre shqetësime në lidhje me censurën e pranishme në këtë vend.

Autoritetet turke gjobitën gjigantin e mediave sociale të paktën 40 milionë lira turke ose 5.3 milionë dollarë vitin e kaluar për mosrespektimin e një kërkese për të caktuar një përfaqësues.

Vendimi i fundit i Facebook u mor një ditë para se të imponohej ndalimi i reklamimit.

Grupet e të drejtave thanë se vendimi nga kompanitë ndërkombëtare të teknologjisë për të qenë në përputhje me presionin turk dhe për të caktuar përfaqësues do të çonte në censurë dhe shkelje të së drejtës për privatësi dhe qasje në informacion.

Kategoritë
BotaLajme