​Ekspertët thonë se lehtësuesit e dhimbjeve mund të ulin efektivitetin e vaksinave antiCOVID-19

Ekspertët e kujdesit shëndetësor thanë se ilaçet lehtësuese të dhimbjeve të tilla si aspirina ose ibuprofen mund të shuajnë efektshmërinë e vaksinës COVID-19.

Disa vende duke përfshirë SHBA-në, Britaninë e Madhe, Indinë dhe Izraelin filluan programet masive të vaksinimit për t’i dhënë fund pandemisë së koronavirusit. Por ekspertët e kujdesit shëndetësor kanë paralajmëruar se ilaçet pa recetë për lehtësimin e dhimbjeve të tilla si Aspirina, Tylenol ose Ibuprofen mund të zvogëlojnë efektivitetin e vaksinave aktualisht të disponueshme COVID-19.

Meqenëse disa njerëz janë duke përjetuar efekte anësore të vogla të tilla si dhimbje të përkohshme pas marrjes së një vaksine, kjo mund të bëjë që shumë njerëz të marrin ilaçe qetësuese para inokulimit. Por, sipas ekspertëve, një praktikë e tillë mund të pengojë aftësinë e trupit për të prodhuar antitrupa të mjaftueshëm që sigurojnë mbrojtje kundër COVID-19.

Dr. Simone Wildes, një eksperte e sëmundjeve infektive dhe anëtare e Grupit Këshillues të Vaksinave COVID-19 të Massachusetts, tha për ABC News: “Ne nuk rekomandojmë para-mjekim me Ibuprofen ose Tylenol para vaksinave COVID-19 për shkak të mungesës së të dhënave se si ndikon përgjigjet e antitrupave të shkaktuara nga vaksina “.

Një studim i Universitetit Duke zbuloi se fëmijët që marrin qetësues të dhimbjeve para se të bëjnë vaksinat e tyre rutinë prodhojnë më pak antitrupa krahasuar me ata që nuk morën ilaçe. Kjo do të thotë më pak mbrojtje ndaj sëmundjeve.

Një specialist i sëmundjeve infektive Dr. William Schaffner, i cili është profesor i mjekësisë parandaluese në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, tha: “Ne po rekomandojmë që nëse njerëzit nuk kanë një reagim thelbësor ndaj dozës së parë që ata mbajnë vrasësit e dhimbjeve”. Ai gjithashtu shtoi se shumë marrës të vaksinave mund të përjetojnë lëndime të krahut, por përndryshe, ata do të ndihen “mjaft mirë”.

Qendrat e SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në SHBA lëshuan gjithashtu udhëzime. Agjencia federale këshilloi njerëzit që kanë marrë vaksinën – Pfizer-BioNTech ose Moderna – të monitorojnë efektet anësore të tyre. CDC gjithashtu u kërkoi njerëzve të provonin metoda natyrale për të minimizuar dhimbjen para se të konsumonin ndonjë ilaç për lehtësimin e dhimbjes.

Sidoqoftë, Wildes tha që përfituesit mund të përdorin lehtësues të dhimbjeve nëse zhvillojnë ethe, të dridhura dhe dhimbje koke pas vaksinimit. Kjo do të ndihmonte në uljen e simptomave, por askush nuk duhet të marrë lehtësues të dhimbjeve para se të shfaqte ndonjë çështje të tillë. Ajo gjithashtu këshilloi njerëzit të raportojnë ndonjë efekt anësor të rëndësishëm te një profesionist i kujdesit shëndetësor.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme