​Dy mumie befasojnë shkencëtarët: Në formë njerëzore, por pa mbetje njerëzore

Dy mumiet miniaturë, të cilat u zbuluan në Egjipt, u përshkruan për herë të parë me një skaner CT, imazhi i të cilit tregoi se nuk kishte mbetje njerëzore në to, siç e prisnin arkeologët.

Dy mumie të gjata 45 centimetra, në formën e një trupi njerëzor, janë vendosur në një muze në Haifa për dekada, por deri më tani ato nuk janë studiuar në detaje, pasi besohej se ato përmbajnë zemrën e të ndjerit në sarkofagun e të cilit u gjetën, shkruan Science Live.

Meqenëse u regjistruan për herë të parë me një skanim CT, u zbulua se nuk kishte mbetje njerëzore në to. Në njërën ishte një përzierje kokrra drithërash dhe baltë, dhe në tjetrën një zog i mumifikuar.

“Zogu nuk ka një këmbë të majtë, por askush nuk e di pse”, tha doktor Marsia Xavit, i cili filmoi mumiet.

Deri më tani, dihet që mumiet janë më shumë se 2,000 vjeç, thotë Ron Hillel nga muzeu në Haifa, ku ato po mbahen.

Studimi i mumieve filloi krejt rastësisht, pasi në muze, gjatë klasifikimit të asaj që ata zbuluan se nuk dinin asgjë për ta.

Shënimet ekzistuese thoshin se ato përmbanin mbetjet e një zemre të mumifikuar, por kjo nuk dukej logjike për ekspertët, sepse zemra zakonisht lihej brenda trupit, pasi që në besimet e egjiptianëve të lashtë ajo luan një rol vendimtar nëse dikush do të fitonte përjetësinë.

Mumia e mbushur me baltë dhe kokrra drithërash ishte bërë në formën e Osiris, një perëndi që simbolizonte jetën e përjetshme, jetën pas vdekjes, por edhe bimësinë.

Gjatë festivalit kushtuar tij, ekspertët shpjegojnë, një përzierje e tillë baltë dhe kokrra drithërash janë zhytur në ujë, pas së cilës gruri do të fillonte të mbinte, që ishte një simbol i rolit të Osiris si zot i jetës.

Mumia e dytë, e cila përmban mbetjet e një zogu, është në formën e perëndisë Horus. Kjo perëndi, sipas mitologjisë egjiptiane, ka kokën e një skifteri dhe ai është djali i Osiris dhe perëndeshës Isis.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet