​25 qytetet më ikonike të Evropës për të eksploruar

Të gjithë e kanë ëndërr ta vizitojnë Parisin, Barcelonën, Romën, Londrën apo Pragën. Secila nga këto qyteti është më e veçantë se tjetra, nisur nga kultura dhe gjërat e rralla që ofrojnë.

Në shekullin e 16-të, aristokratët trendi dhe të rinj u nisën në një turne për në qytetet evropiane për të vizituar mrekullitë arkitekturore, për të admiruar artin e mirë të dorës së parë dhe për të mbledhur shumë suvenire me të cilat do të lavdëroheshin në shtëpi.

Duke e konsideruar finalen e një edukimi klasik, ideja e një Turneu të Madh nëpër qytete si Londra, pastaj si Parisi, Amsterdami dhe Roma, ende informon vendet ku njerëzit vizitojnë sot.Gjatë kohës së Turneut të Madh nga rreth 1660-1820, udhëtimi ishte i kushtueshëm dhe i vështirë, dhe i arritshëm vetëm për të privilegjuarit. Kryesisht nga Mbretëria e Bashkuar, Skandinavia dhe Amerika e Veriut, turist tipik i Turneut të Madh ishte një i ri që sapo u diplomua nga universiteti, me trajnim të duhur në literaturën greke dhe latine dhe me interes në historinë e artit. Ai kishte fonde të pakufizuara – dhe një shoqërues.

Po nga tash këtyre qyteteve të njohura për botën, iu është shtuar edhe Prizreni – si një nga vendet më ikonike nga 25 sa ka zgjedhur gjiganti mediatik National Geographic.

“Kryeqyteti kulturor i Kosovës është Prizreni i cila mban mbi supe arkitekturën e Epokës Osmane në shpatet e Maleve të Sharrit”, thuhet në përshkrimin e fotografisë ku shihet i gjithë Prizreni, shkrepur nga Kalaja e këtij qyteti.

Më poshtë të gjithë qytetet që janë përmendur si më ikoniket në Europë:

SAN MARINO

GRANADA

DUBLIN

VENICE

PARIS

FLORENCE

ROME

BARCELONA

HELSINKI

BRUGES

MADRID

BUDAPEST

VIENNA

LONDON

COPENHAGEN

PRAGUE

MOSTAR

BRATISLAVA

STOCKHOLM

TALLINN

VATICAN

PORTO

KRAKOW

AMSTERDAM

Kategoritë
Kulturë

Të ngjajshmet